You are hereGalderse Meren

Galderse Meren


By dommeled - Posted on 21 January 2011

Datum # Leden Route Afstand Chauffeur Ritkapitein
29 May 25 leden Galderse Meren 100 KM RubenBoo
WeekendNr Weer Temp Windrichting Windkracht
1114 Zwaar bewolkt 18 C ZW 4

MET WIND EN ZONDER REGEN LANGS GALDER

 Na weken van volop zon is de maand mei er helaas één van de bewolkte hemel! Alleen op 1 mei zagen we de zon nog, daarna helaas dus niet meer en daarbij is de temperatuur ook niet echt zomers! Maakt verder niets uit, gelukkig bleef het al die tijd wel droog en dat is het belangrijkste. Dat er ook nog eens een hoop wind stond mocht de pret niet drukken!

 Om negen uur hebben zich zo'n 24 leden verzameld, inclusief onze chauffeur van de dag Hylke. Hij heeft gisteren al zijn clubrit gereden samen met René en Jan Haverhoek. Zij reden de zaterdagrit 'Routes des Legendes' in de Ardennen. Verder was onze club zeer rijk vertegenwoordigd bij de eerste Koos Moerenhout Classic met start en finish in Steenbergen. Een lid of 13 reed één van de diverse afstanden: 85, 125 of 180 km over grotendeels bekend terrein.

 We rijden weg via het Binnenbanddijkje en de Heimolen. Hier komt Jan Kees ons tegemoet gereden waardoor we met 25 man en één gastlid, volgens mij familie van Frank, verder reden. In de loop van de ochtend hebben diverse enkelingen zich gedurende enige tijd bij ons gevoegd. Dat zal te maken hebben gehad met de flinke wind. Het was trouwens behoorlijk druk met collega fietsclubs op de Brabantse wegen deze ochtend.

 Samen met Piet van Egeraat rijd ik de eerste 45 kilometer op kop om de weg aan te geven. Ik ben vandaag ritkapitein, vandaar. Persoonlijk vind ik dit één van de mooiste clubroutes en die rijd ik dus graag. We komen op plekjes waar we alleen met deze rit komen. De route is op zich misschien niet erg geschikt voor een heel groot peloton door de vele smalle weggetjes en richtingveranderingen. Maar verder biedt het wel een goed beeld van de natuur en omgeving in dit gedeelte van onze provincie.

 Na bijna 45 kilometer steken we de snelweg A16 richting België over. In eerste instantie blijft het rustig waarop ik tegen Piet, die nog steeds naast me rijdt, zeg dat ze hier vroeger altijd een sprintje voor de bolletjestrui deden. Vooral voormalig (bestuurs-)lid Harry was hier een ster in. Maar ik heb het nog niet uitgesproken of Ludy komt ons in een strak tempo voorbij. Dus toch! Ook Jan Kees versnelt ietsjes en komt zodoende als tweede boven op het viaduct. Daarna 'dalen' we af richting de naamgever van deze rit: Galder. Het is hier flink oppassen op de smalle weggetjes wanneer er opeens auto's en vrachtauto's(!) opdoemen voor ons. Gelukkig gaat alles weer zonder ongelukken en rijden we even later op het meest oostelijke gedeelte. Dit betreft een kasseienstrook van een goede kilometer die echter wel gemakkelijke klinkerstroken links en rechts heeft.

 Daarna draait onze rijrichting 180 graden en gaan we weer op 'huis' aan. Richting het westen dus, snufferds in de wind! Er komen wat nieuwe namen aan kop rijden. Robbert van Veen had aan de 180 van gisteren duidelijk nog niet genoeg en wilde zijn hartslag nog wat omhoog brengen. Een prima plek om dat te doen is uiteraard op kop. Ook Robert Hopmans zit nu op de eerste rijen, net als Jan Hermes en Michel. Onze Sjel zit in dit gedeelte veelvuldig op kop om eens lekker tegen de wind in te beuken. Klasse!

 En zo rijden we via Schijf en Lange Schouw weer aan op Nispen. Het is duidelijk te merken dat de wind vandaag tegen is in de finale want er wordt nou niet echt hard doorgetrokken. Gelukkig maar en zo komen we compact aan bij de splitsing. Een man of tien kiest voor de A, de rest slaat af de Mariabaan op voor de B.

 De finale bij de A is een herhaling van vorige week, zij het dat het vandaag niet uit elkaar gereden zal worden. Uiteindelijk is het Frenk Bosters die als superknecht van Charl als eerste over de streep gaat, gevolgd door Charl en Joop.

Daan van Dommele