You are hereKlein Zundert

Klein Zundert


By dommeled - Posted on 28 February 2016

Datum # Leden Route Afstand Chauffeur Ritkapitein
02 Oct 17 leden Klein Zundert 69 KM WalterLu JanHerme
WeekendNr Weer Temp Windrichting Windkracht
1639 Half bewolkt 14 C ZW 4

HET ONGELIJK VAN BUIENRADAR!

Buienradar is al diverse keren gekozen tot website van het jaar. Op zich is dat ook terecht omdat in Nederland het weer altijd belangrijk is en omdat elke tool die dat een beetje voorspelbaar maakt sowieso de moeite waard is! Heel vaak is deze site dan ook een goede raadgever, maar dus niet altijd!!

Om half elf zou het flink gaan regenen. Vandaar dat de voorzitter in overleg besloten had om de rit in te korten van Klein Zundert naar Lange Schouw. Op deze manier zouden we misschien nog net voor de nattigheid terug kunnen zijn. Ritkapitein is vandaag Jan Hermes. Maar hij heeft intern bij het bestuur al aangegeven dat hij waarschijnlijk niet de hele rit zou kunnen uitrijden. Afgelopen maandag is hij tijdens het ATB-en tegen een boom aan geklapt en heeft hij daarbij zijn schouder gekneusd. Hij zou na 35 kilometer in zijn eigen bus stappen....

Er staat een stevige wind die voor mijn gevoel van alle kanten komt. Volgens buienradar was de wind zuidwestelijk maar ook toen we oostwaarts reden had ik het gevoel alsof de wind schuin van voren kwam. Niet alleen ik had dat overigens, want er werd diverse keren een waaier gevormd. Een waaier met wind in de rug dus, altijd een bijzonder verschijnsel voor mij!

Maar over het algemeen staat de eerste helft van de rit de wind in de rug. Dat was goed te merken aan de snelheid die er vandaag stevig inzat. In eerste instantie met clubkampioen Bas op kop, maar later veelal ouderwets Sjel die zijn grote brede lichaam op de voorste lijn nestelde, vaak met Huub naast hem. Vanuit achterin houd ik de vinger aan de pols en kijk of iedereen het tempo aankan. Ik let speciaal op Jan Haverhoek die op een klein pielverzetje vooralsnog zijn plekje in de groep gemakkelijk kan vasthouden. Net als Rene Koole trouwens, die zichtbaar wat kilo's kwijt is en vrij gemakkelijk door het peloton manoeuvreert onder het motto: 'Even kijken wie er allemaal meerijdt!!'

Inmiddels is naast Jan Hermes ook de voorzitter in de bus verdwenen. Wederom zat er een irritante tik ergens in zijn fiets... Volgens Walter moet je je fiets ook niet bestellen bij fietswinkel.nl! De bus werd bestuurd door eerder genoemde Walter. Samen met zijn zoon volgden zij het kleine pelotonnetje, zo af en toe toeterend om achterop komende auto's aan te kondigen. Volgens mij hebben ze geen werk gehad met lekke banden, hooguit met plaspauzes. In ieder geval heel erg bedankt Walter dat je de bus wilde besturen omdat Rob vandaag niet kon. Hij had vandaag de singelloop in Breda, net als meerdere leden vandaag.

Bij de splitsing was er even verwarring bij Huub of we wel zouden splitsen. Voor mij en nog vier anderen was er geen twijfel. Dus met zes man wierpen we ons tegen de wind in die nog steeds behoorlijk hard waait! Charl, Huub, Arjan, Frank Ros, Jochem en ik gaan er het beste van maken. Het duurt even voordat er wat vaart in komt want niemand wil in het begin het voortouw nemen. Dus rijd ik in een rustig tempo op kop, wachtend op wat gaat komen. Huub is even later de eerste die het tempo opvoert. Charl is attent en reageert direct, de rest volgt ook.

Dit beeld herhaalt zich eigenlijk heel de finale. Soms wordt er wat gedraaid dan valt het weer stil. Iedereen in de kopgroep doet wel lang of minder lang zijn kopwerk. Telkens is het Huub die probeert om weg te springen of in ieder geval het tempo flink op te voeren. Maar de groep blijft gewoon bij elkaar. Op een gegeven moment legt zo te zien Huub zich neer bij de situatie en blijft stug op kop rijden. De rest vindt het prima en zo naderen we de laatste kilometer. Huub op kop en Charl op het vinkentouw in zijn wiel. Op zo'n 700 meter van de streep kan Jochem zich niet meer bedwingen en zet aan. Voor mij ontrolt de finale zich ideaal. Ik kan in het wiel van Jochem nu flink vaart maken en wanneer hij stil begint te vallen schakel ik naar de 13 en zet vol aan.

Links van de weg zit ik vrij snel los terwijl ik Charl rechts van de weg zie reageren. Ik vrees even dat ook ik te snel ben aangegaan want oh, wat is de streep toch best nog ver! Maar onder mijn arm door kijkend, voor zover ik überhaupt iets kan zien, ontwaar ik niemand meer. En dus is even later mijn eerste overwinning van dit seizoen een feit. Zo profiteer ik optimaal van het ontbreken van de ritwinnaars van de laatste weken maar dat zal me eerlijk gezegd een zorg zijn. Hij staat in de boeken en niemand kijkt later meer hoe de overwinning tot stand is gekomen! Achter mij wordt Arjan tweede en Fran Ros derde.

Daarna rijden we op het gemak terug naar het Strandhuys, nog steeds de wind van voren maar ook nog steeds droog! De gok om vandaag gewoon op pad te gaan pakt vandaag dus goed uit. De wijze les is voor vandaag dat buienradar nog steeds niets meer is dan een moderne weerman: die zit er ook wel eens naast! Bij de B is de winst voor René Punt die daar erg blij mee is. Walter biedt hem dan ook spontaan een biertje aan!

Daan