You are hereBiezelinge

Biezelinge


By dommeled - Posted on 28 February 2016

Datum # Leden Route Afstand Chauffeur Ritkapitein
25 Sep 27 leden Biezelinge 95 KM ludovrie dommeled
WeekendNr Weer Temp Windrichting Windkracht
1638 Zonnig 22 C Z 4

De avond voorafgaand aan deze clubrit kreeg ik op het nieuws al te horen dat ook vandaag er weer warmterecords zouden gaan sneuvelen. Voor de provincie Zeeland werd zelfs code oranje afgegeven wegens de aanhoudende droogte en het daarbij behorende brandgevaar. Wij dappere Markiezen deinzen niet terug voor een dergelijke waarschuwing en een leuke groep had zich verzameld op de Plaat om wat dieper dan anders Zeeland in te fietsen, op weg naar Biezelinge. De laatste rit van het jaar alweer die over de grens van 90 kilometer gaat.
Daan is vandaag ritkapitein en Ludo rijdt de bus, die onderweg wat gezelschap krijgt van Sjel, die (zoals ik begreep) wat last heeft van lichamelijke ongemakken en de rit voor de helft rijdt.

Misschien hadden Renzo en René ook last van de droogte aangezien zij hun dorst vandaag aan het blussen waren in München bij het Oktoberfest. Daarnaast waren er meerdere leden die het zaterdag al erg gezellig hadden op de geslaagde verjaardagsfietstocht van René Punt. Hoe dat de fietsprestaties van vandaag zou beïnvloeden was een zorg voor later.
Met een lekker zonnetje rijden we om 9:02 de stad uit richting Mattemburgh. Mijn armstukken heb ik dan al uitgedaan en ik begrijp niet waarom ik ze überhaupt heb meegenomen. Zoals gebruikelijk zien we Bas weer vooraan rijden en is hij het die ons op het smalle fietspad richting de brug bij de Kreekraksluizen netjes voorbij een langzamere tourclub uit België loodst. Ik weet niet of er iemand ooit in het verleden bij de Markies zijn titel van clubkampioen heeft geprolongeerd, maar Bas komt hier zeker voor in aanmerking!
Ter hoogte van Krabbendijke worden we door een aanstormende trein en de daarbij gesloten spoorbomen gedwongen om de route ietsjes aan te passen. Maar gelukkig zijn spoorwegovergangen in dat stukje Zeeland voldoende aanwezig (ik telde er daar 5!) dus wat verderop zitten we al snel weer goed. Ondertussen heb ik dan al de onbekende renner gesignaleerd in zijn rode Lotto outfit die het zo gezellig vindt bij de Markies dat hij haast de gehele route mee fietst.
Verder gebeurt er weinig noemenswaardig tijdens de rit. Iedereen geniet van het mooie weer en is lekker met elkaar aan het babbelen. Opeens is daar, als we voor de tweede keer het Kanaal door Zuid-Beveland oversteken, toch een schrikmomentje wanneer een aantal leden over een bierflesje rijdt en het glas en bier alle kanten op vliegt. Gelukkig blijft iedereen heel en zijn er zelfs geen lekke banden te vermelden. Mogelijk is door dit voorval wel enige verwarring ontstaan want wanneer we de brug en het kanaal over zijn splitst de groep zich en rijden er een aantal renners rechtdoor, daar waar het merendeel rechtsaf gaat. Om iedereen vervolgens weer de gelegenheid te geven aan te sluiten wordt er maar meteen een plaspauze ingelast. Hebben we dat maar gehad.
Snel naderen we nu het finaleparcours en kan het spel weer beginnen! Ik attendeer John er op dat hij inmiddels al 5 keer heeft gewonnen bij de B en ik hem nu toch eigenlijk wel verwacht bij de A. John laat mij echter weten dat hij zijn zinnen heeft gezet op zijn zesde overwinning bij de B. Bij het scheiden van de wegen wens ik hem succes.
Ik wil nog aan mijn schoonpa Reinier vragen hoe hij de finale gaat aanpakken en of we misschien samen een plan kunnen smeden, maar bij de splitsing zie ik dat hij rechtdoor gaat en de eer van de familie bij de B gaat hoog houden. Kort, echt heel kort, besef ik dat het hierdoor wel mogelijk is dat zowel Reinier als ik als eerste over de streep komen en we een dubbele overwinning kunnen boeken! Kijk daar zou je pas mee thuis kunnen komen! Dit beeld klapt als een luchtbel uit elkaar wanneer we met de A het extra lusje hebben gereden en het gas er al vrij snel op gaat en het alle hens aan dek is. Dit had ik niet verwacht omdat we toch een aantal kleppers missen en de weg nog lang is. Het zijn hier echter Jan Henning en Danny die hier het tempo continu rond de 50km/u houden en tot aan Bath zakt het tempo amper. Dit druist toch een beetje in tegen het eerdere plan wat Danny voor zichzelf gesteld had. In ieder geval bewijst Danny hier wel dat hij zeker een kandidaat is om in de toekomst overwinningen te behalen bij de Markies! In deze fase zit ik in het wiel van Charl en kan niet goed zien of dat er andere Markiezen zijn die de kop durven te nemen.
Bij Bath zakt het tempo wat en wordt er naar elkaar gekeken. Folke deelt een speldenprik uit, evenals Jochem, waarop ik reageer. Ik merk dat ik toch al wat geleden heb en durf er niet vandoor te gaan. Iets wat Jan Henning en Jochem ter hoogte van de twee windmolens bij Bath wel voor elkaar krijgen.
De achtervolging komt pas op gang wanneer we rechtsaf slaan en op de Bathsebrug afkoersen. Hier zijn het Jan Kees, wederom Danny en ik die flinke inspanningen verrichten om het gat naar de twee koplopers te dichten. Bij het inslaan van de Anna Mariaweg (waar de wind lekker van voren kwam pfffff!) is de groep weer compleet en valt het voor mij gelukkig wat even stil zodat ik even wat broodnodige seconden recuperatie kan pakken. Het lijkt erop dat bij iedereen het besef is gekomen dat een massasprint onvermijdelijk is geworden.
Richting de streep doet Lars, met de Red Bull Kop over Kop challenge nog in zijn achterhoofd, een dappere alles of niets poging, maar het blijkt te vroeg te zijn. De drie sprintkanonnen Jan, Charl en Jan Kees weten er nog een versnelling uit te persen en het is Jan Kees die alweer zijn 8e (!) overwinning van het seizoen mag bijschrijven! Gefeliciteerd!
Het is fijn om te zien dat na de streep oog voor elkaar is en we controleren of dat we compleet zijn. Als groep rijden we naar Bergen op Zoom terug.
Ik vernam later dat bij de B-finale Sjel iedereen zijn tempo oplegde. Als een ware diesel stormde hij richting Ossendrecht. In de sprint was het uiteindelijk Kees die John van zijn nr 6. afhield. Of ben ik verkeerd geïnformeerd?!
Voor diegenen die dit jaar nog geen finale hebben gewonnen en nog ambities hebben: de tijd begint nu langzaam te dringen! (gelukkig telt oktober 5 zondagen!) We gaan richting het einde van het seizoen. Dat betekent dat ook de feestavond er weer aan zit te komen, welke dit jaar op 4 november gehouden zal worden. Iedereen ontvangt deze week per mail een uitnodiging voor dit spektakel!

Groet!

Huub