You are hereAnna-Jacobapolder

Anna-Jacobapolder


By dommeled - Posted on 14 February 2016

Datum # Leden Route Afstand Chauffeur Ritkapitein
05 Jun 36 leden Anna-Jacobapolder 74 KM Reinier Goosens RenzoLev
WeekendNr Weer Temp Windrichting Windkracht
1622 Zonnig 24 C NO 2

Anna Jacobapolder is een klein dorp in de gemeente Tholen, in de Nederlandse provincie Zeeland. Het dorp heeft 395 inwoners (2012) en ligt op het schiereiland Sint Philipsland. In 1847 werd op initiatief van Willem Frederik del Campo een polder met een oppervlakte van 869 hectare aan Sint Philipsland gehecht. Del Campo vernoemde de polder naar zijn vrouw. Aan een van de wegen aan de polder ontstond de kern Anna Jacobapolder, die in het begin Aan de Noordweg werd genoemd. Het gebied behoorde in eerste instantie tot de gemeente Bruinisse en werd in 1858 bij de gemeente Sint Philipsland gevoegd.

Tot zover een lesje Wikipedia! Altijd leuk voor zij die het weten willen, wat de historie is van de naamgever van deze relatief korte rit door de polder van St Philipsland! Het zou vandaag een rit worden die niet helemaal vlekkeloos verliep maar het mooie weer maakte alles goed wat mij betreft!

Om een uur of negen staan zo'n 34 clubleden klaar op de Boulevard. Ook enkele gastrijders waaronder oudlid Hylke. Onderweg sluiten ook Roy en Chiel nog aan zodat we met een aardig pelotonnetje richting Zeeland rijden. De bus wordt vandaag bestuurd door Reinier die onderweg ook nog de nodige foto's maakt! Er staat nauwelijks wind in het begin terwijl het heel erg vochtig is. Boven de Binnenschelde hangt nog wat nevel die de zon weldra zal doen oplossen. Tijdens de rit trok de wind ietsjes aan maar was het bovenal prima fietsweer. (Behalve dan voor hooikoortspatiƫntjes zoals ikzelf...)

De werkzaamheden aan de randweg zijn nog steeds niet afgerond. Wat een klucht is dat inmiddels geworden. We zijn al bijna een jaar verder sinds de werkzaamheden gestart zijn en nog steeds moet je als fietser het zelf maar uitzoeken. Maar ook die horde wordt genomen en in een aardig tempo rijden we noordwaarts. De molens op Noordland staan stil en de richting waarin de wieken staan suggereren een zuid-westen wind. Dat klopt dus niet. Even later op de Thoolseweg zien we windmolens met draaiende wieken en dan blijkt de wind uit het noorden te waaien.

Renzo leest op zijn navigatie de juiste route af. Dat blijkt niet altijd even goed te lukken want in Nieuw Vossemeer slaan we te vroeg af waardoor we eventjes stil komen te staan! Geen probleem overigens want we keren om en rijden gewoon verder richting de Heensedijk. Daara linksaf de brug over en betreden we de polder bij Philipsland. Via smalle dijkweggetjes voert de route ons richtng de naamgever van de route. Gelukkig is het hier niet druk en komt er weinig verkeer ons tegemoet. Inhalen is hier lastig dus dat is wel prettig!

Even later gaat het navigeren weer mis. De linker helft van de groep volgt Renzo die een verkeerde weg inslaat. De rest volgt Bas die wel de route juist volgt. Reinier probeert de eerste groep al tuterend op hun fout te wijzen maar al snel blijkt dat er niet twee pelotonnetjes rond rijden. Aangezien alle wegen hier in St Philipsland uitkomen besluiten beiden om door te rijden en even later zijn we weer compleet na een samensmelting op de Provinciaalseweg!

We rijden daarna zuidwaarts over de Slaakdam en maken ons op voor de finales. Voor mij persoonlijk is het nu eventjes allemaal niet zo leuk. De tranen stromen uit mijn ogen terwijl de uitslag op mijn armen en benen begint te jeuken. Op zich niet zo verwonderlijk als je bedenkt dat we regelmatig door wolkjes met pollen heen snijden van het rijkelijk aanwezige gras hier en overal! Maar voor de meesten is het geen probleem en de snelheid zit er goed in.

De A-finale wordt ook vandaag weer rijkelijk bevolkt. Een grote groep dendert op Nieuw Vossemeer af. We kruizen de route die we een goed uur eerder gereden hadden en het tempo ligt hoog maar wel goed voor een ieder te volgen. Met het opdraaien van het fietspad begint dan werkelijk de finale maar de ambitieboom van veel leden is blijkbaar laag. Een aantal leden, met Rob Naaijkens volgens mij als grote animator, besluit een hoog maar constant tempo te gaan rijden. Daar ben ik best blij mee want de wind waait hier van rechts waardoor waaiers goed mogelijk zouden zijn.

Gelukkig kan ik steeds goed positie kiezen helemaal achterin. Ik zie twee plekjes voor me Roy en Joop zitten en maak me niet al te druk. Kees Simonis is de eerste die de rol moet lossen maar verder kan iedereen bij blijven. Na het keerpunt krijgen we de wind in de rug en gaat het tempo verder omhoog. De teller wijst constant rond de 45 km/uur aan. Omdat ik nog steeds achterin zit zie ik niet wat er voor me allemaal gebeurt. Wanneer de weg een flauwe bocht maak kijk ik naar voren en zie een grijs shirt voor de groep rijden. Dat is Hylke. Wanneer hij weggesprongen is weet ik niet. Achteraf hoor ik dat Jan Kees geprobeerd heeft het gat dicht te rijden maar dat dat niet gelukt is. Nu is het Huub die ergens tussenin zwemt.

Roy denkt er het zijne van en springt van helemaal achteruit weg. Wie voor vandaag plannen had, had hier mee moeten gaan maar dat gebeurt dus niet. Roy sluit in rap tempo bij Huub aan en samen pakken ze even later ook Hylke. Vanuit de grote groep volgt een reactie. Het is zo te zien Rob die het tempo weer flink opschroeft. (Sorry als ik iemand vergeet...) Er wordt nu serieus gekoerst en langzaam maar zeker halen we het drietal binnen. ALs we aan het einde van de Rubeerdijk de Glymesweg opdraaien hebben we ze binnen 10 meter. Maar ja, als er dan niemand dat laatste kloofje dicht.... En zo valt het stil en zijn de drie weer een flink stuk uit het zicht.

De vaart is er uit en dus wordt door de drie om de winst gestreden. Roy is de sterkste voor Hylke en Huub. Even later breekt achter hen de grote groep in stukken en voor des keizers baard wordt er nog een sprintje getrokken. Daarna rijden we richting het Strandhuys. Voorin wordt niet echt gewacht en ik moet minuten lang volle bak rijden om aan te sluiten terwijl de tranen nog steeds over mijn wangen rollen. Daarna zitten we heerlijk in het zonnetjes op het terras om na te praten. Uiteraard wordt ook nog even de Ardennenrit besproken. Deze is definitief op 26 juni en aan iedereen de oproep om zich aan te melden!

Daan.