You are hereStanddaarbuiten

Standdaarbuiten


By dommeled - Posted on 09 February 2015

Datum # Leden Route Afstand Chauffeur Ritkapitein
02 Aug 29 leden Standdaarbuiten 89 KM JohanBoe JanHerme
WeekendNr Weer Temp Windrichting Windkracht
1531 Zonnig 22 C ZO 2

WEINIG WIND EN VEEL ZON

Eindelijk weer eens perfecte omstandigheden. Vorige week hadden we al mazzel dat we in een wisselvallige periode tussen de buiend door tenminste een droge rit hadden, maar toen speelde een stevige wind ons parten. Vandaag niets van dat alles. Het is rustig zomerweer met een zonovergoten landschap en weinig wind uit het zuid oosten. En ondanks dat er veel leden vakantie hebben was de opkomst met 28 man beslist niet slecht. Zij zouden een heerlijke rit rijden!

Arjan is een van die leden met vakantie zodat ik mezelf moet aanzetten om vooral niet te laat te vertrekken. Uiteraard lukt me dat niet helemaal en twee minuten voor negen trek in de bergingdeur achter me dicht. Toch maar even aanzetten denk ik anders zijn ze al weg! Maar op de Ansjovislaan zie ik Renzo voor me rijden en denk bij mezelf dat ik blijkbaar toch niet zo heel laat ben. Even verderop zien we ook Piet rijden en nog iets verder John Mens. Maar al die leden ten spijt is de groep echt al vertrokken. Zijzelf claimen één minuut na negen maar ik heb zo mijn twijfels.....

Renzo heeft gisteren met onze voorzitter de halve wijnkelder van René geledigd en daarom wil het met hem niet zo vlotten wanneer ik aanzet om zo snel mogelijk bij de groep aan te sluiten. Hoever ik ook vooruit kan kijken ten spijt zie ik namelijk alleen lege weg voor ons. Maar zoals al gezegd laat Renzo telkens een gaatje vallen en dus besluit ik samen met hem en Piet om de Zandstraat helemaal rechtdoor uit te rijden om zo wat af te snijden. Dat plan pakt goed uit en nog voor de overgang van de randweg bij Vredenrust zijn we weer compleet!

Even verderop sluiten ook nog Rob en Corrie aan en weer iets verder Jan Kees terwijl ook Roy in de tussentijd heeft aangepikt. Al met al een rommelig begin van een verder rustige rit. In eerste instantie zijn het René en Bas (wie anders dan Bas....) die op kop rijden en daar een heel acceptabele snelheid aanhouden. Het is net een oude wijven club, afgaande op het kabaal en gekissebis! Later lijken we juist weer meer op een oude mannenclub als we alle sanitaire stops van leden in ogenschouw nemen.....

De route van vandaag is Standaardbuiten. We komen daar heel dicht langs maar echt de gemeentegrens passeren doen we volgens mij niet. Ik heb in ieder geval lang gezocht naar het plaatsnaambordje dat maar niet kwam. Bij gebrek daaraan sprint Richard daarom maar bij het dichtst bij gelegen dorp Stampersgat. (Standaardbuiten ligt een paar kilometer verder links aan de andere kant van het water...) Verder gebeurt er net zoveel. Ikzelf peddel een beetje door het peloton om met diverse leden een praatje te maken over het weer of over de voorbije Tour de France. Intussen heeft Piet zich op kop gezet naast de onvermoeibare Bas.

Vanaf nu buigt de route zuid-westwaarts terug richting Roosendaal. Inmiddels heb ik me achter in de groep genesteld en constateer dat ondanks dat de snelheid wat omhoog gegaan is er niemand problemen heeft. Alleen heeft de bus het druk met plassende leden.... Ritkapitein Jan Hermes loodst ons feilloos over de juiste wegen. We passeren Rucphen waar we goed moeten opletten omdat de kruising richting het centrum vaak problemen oplevert met andere verkeersdeelnemers. Daarna gaat het naar Schijf. Wat rijdt het heerlijk in een lekker tempo onder een zomerzonnetje over deze fraaie wegen hier. Vroeger was de weg naar Schijf een samenraapsel van bij elkaar gegooide straatstenen; tegenwoordig licht er al een paar jaar strak asfalt!

Langzaamaan koersen we richting de splitsing. Na Nispen rijdt er een toerclub uit Putte met zo te zien nog oudere leden dan wij voor ons uit. Zij worden opgehouden door dichte spoorbomen en is het daarna even lastig passeren. Onze twee toerclubs lossen dat soepeltjes op door als twee lange linten langs elkaar heen te schuiven. Voor de splitsing is de passage compleet. Even later rijdt een redelijk grote groep het A finale parcours op.

Weer zien we een andere toerclub voor ons rijden. Zij rijden gelukkig redelijk door terwijl achter ons een grote groep motorrijders zich ophoopt, wachtend op een goed moment om in te halen. Wanneer zij daar dan uiteindelijk toe aanzetten slaat de voor ons rijdende toerclub links af. Gelukkig houden de motorrijders even in terwijl bij ons voorin Rob de boel onder controle houdt! Dank daarvoor Rob. Zodra de voorste toerclub is afgeslagen is het tijd aan de motorrijders om hun inhaal manoeuvre af te maken. Luid knetterend rijden een twintigtal zware jongens ons voorbij waarbij tegemoet komende, niets vermoedende, fietstoeristen bijna van hun sokken gereden worden....

Maar al met al gaat het prima. Gevolg is wel dat de finale nu pas op gang komt. De kleppers (lees Roy) zitten wat van achteren en pas nadat we de Schouwenbaan oprijden komt de snelheid er goed in. Eerder genoemde Roy probeert á la vorige week de groep te breken door snoeihard een lange tijd op kop te trekken. Er zijn echter geen leden die hem ondersteunen in zijn plan en wanneer even later een groep auto's ter hoogte van de camping de hele weg blokkeren wordt voor de tweede keer deze finale de boel geneutraliseerd. Even later rijden we gegroepeerd het fietspad op en wordt het tempo weer heftig opgevoerd. Het dreigt zelfs even in stukken te breken maar ook het kruispunt met de Westelaarsestraat is weer zo druk bezet met toeristen dat weer de hele groep vol in de remmen moet. Voor de derde keer kan iedereen weer netjes aansluiten en doet het me deugd dat we als A-finale ook sociaal gedrag kunnen vertonen! Hulde daarvoor!!

Op de Westelaar ontbrand nu geen heilig vuur meer helaas. De omstandigheden zijn te gemakkelijk en niemand durft het aan om echt een forcing door te voeren. Een paar leden, waarvan Rob de actiefste is, proberen nog wel om weg te springen. Maar voor mezelf had ik al besloten om geen onnodige energie te verspillen in een nutteloze ontsnapping. Blijkbaar ben ik niet de enige want regelmatig valt het helemaal stil. John Mens probeert het ook nog wel maar zet nooit echt door. Ook Huub zit voorin maar laat zich dit keer niet verleiden om kilometers op kop te sleuren.

En zo rijden we dus op de Tol en de streep af. Ook nu geen dapper pogingen meer. Wel wat kleine prikjes die al snel in schoonheid sterven. We zijn dan al op het laatste rechte stuk en eigenlijk iets te vroeg ga ik dan zelf maar aan voor de eindsprint. De benen voelen goed en ik kan mijn snelheid goed volhouden. Ik wacht op het moment dat de hele bups over me heen dendert om mijn overmoedige zelfmoordactie af te straffen. Alleen komt er maar niemand? Alleen Roy knalt me met hoge snelheid over me heen maar verder is het stil. Roy dus eerste, ikzelf tweede en broer Jan Kees bezet plek drie, net als gisteren trouwens waar hij ook derde werd bij het Roosendaals kampioenschap in de aanloop naar de Draai va de Kaai van komende maandag!

En zo heeft Roy er weer één te pakken. Momenteel staat er op dit jonge lid geen maat. Onderweg doet hij al het nodige en dan heeft hij nog genoeg over om zijn indrukwekkende versnellingen eruit te gooien en zo de winst te pakken. We bollen daarna uit en laten iedereen aansluiten. Op zich geen probleem want volgens mij hoefde niemand echt de boot te missen vandaag. Genietend van het zonnetje wordt de rit nog eens nabesproken bij Fitness Palace.

Daan.

Uitslag: 1. Roy; 2. Daan; 3. Jan Kees