You are hereGalderse Meren

Galderse Meren


By dommeled - Posted on 08 February 2015

Datum # Leden Route Afstand Chauffeur Ritkapitein
31 May 25 leden Galderse Meren 104 KM dommeled
WeekendNr Weer Temp Windrichting Windkracht
1522 Lichte regen 14 C Z 4

Treintje TweeNulTwee, EénNegenZes en EénZevenZeven!

Eventjes piekeren wat die rare titel betekent? Zo dadelijk leg ik het uit! Maar eerst de waan van de dag! Want al dagen proberen we de site weer op orde te krijgen. Met name Rob probeert te achterhalen wat er precies aan de hand is en ook steek er de nodige tijd in om uit te zoeken waarom de site niet of nauwelijks zichtbaar is! Zondag avond waren we in ieder geval weer zover dat we de gebruikelijke layout terug hadden. Nu nog uitvinden waarom de site om de havenklap niet bereikbaar is. Iets met PHP of HTML, of toch niet….

Enfin, al die malheur is de reden waarom er dinsdagmiddag nog steeds geen verslag te vinden is, mocht je al kunnen kijken op www.tourclubdemarkies.nl! Tussen alle andere zaken door, thuis ben ik bezig de oprit en de achtertuin opnieuw te (laten) bestraten. Voor iemand die heel de dag achter een computer zit de meest ideale hobby om je rug eens lekker te vernaggelen! Zes kuub zand die een paar keer door je handen gaat om het resultaat van de jaarlijkse wegzakking van alle grond rondom ons huis te niet te doen. 140 vierkante meter steen er eerst uithalen en even later weer terug (laten) leggen. Volgens mij niet echt de beste training voor een wielrenner; zelfs niet voor een pannenkoek zoals ik…

Maar genoeg gezeurd voor nu! Het verslag van afgelopen zondag. De voorspellingen waren ronduit slecht: Veel wind, grote kans op regen en hoewel het een dag later zomer wordt voor de meteorologen is het best frisjes. De opkomst is dan ook maar 25 leden. Maar dat zou ook kunnen komen doordat een aantal leden een dag eerder al waren weggewaaid en behageld tijdens de Koos Moerenhout Classic! Ook hebben we vandaag geen bus. Jan Hermes staat vandaag de hele dag op de Brabantse Waldag bij Mattenburg en heeft zijn bus hard nodig. Voor Corrie, die notabene geruild had voor deze rit, aan gelukje: zij mocht gewoon op haar zadel zitten ipv in de bus!

Vandaag ben ik ritkapitein. Deze route heb ik jaren geleden uitgezet na inspiratie tijdens een Javado rit langs de Galderse Meren. Dit is één van de mooiere routes vind ik zelf met veel afwisseling en veel natuurschoon. Ook zijn de laatste jaren de wegen flink verbeterd. De betonplaten tussen Galder en Schijf zijn vervangen door een mooi vers laagje asfalt en ook andere slechte stukken zijn zo’n beetje allemaal verdwenen! Jammer dat het weer niet meezit.

Ik ben iets te laat maar leg toch voor het vertrek nog even uit dat we halverwege een plaspauze houden en dat er geen bus is. Even na negenen vertrekken we dan vanaf de plaat in noordelijke richting. Dat is eigenlijk niet juist omdat we deze rit normaliter via de Rooseveltlaan en langs Stay-Ok vertrekken om zo het aantal kilometers op precies 100 te houden. Maakt niet uit, die bijna 4 kilometer extra plakken we er gemakkelijk aan vast!

De eerste 40 kilometer rijden Bas en Jan-Kees op kop. Mijn teller doet het vandaag niet maar ondanks de harde wind rijden we een prima snelheid waar niemand moeite mee heeft. Daarna neemt Michel de plek in van Jan Kees en blijven samen de rest van de rit op kop beuken, de best wel heftige wind het hoofd biedend. De twee langste leden, 202 cm en 197 cm, refererend naar de titel van dit verslag, houden zodoende het complete peloton uit de wind! Klasse mannen! Uiteraard hebben nog meer leden deze rit op kop gereden, maar dat was minimaal in vergelijking met wat Jan Kees, Sjel en met name Bas vandaag weer hebben laten zien!

Ondanks dat we geen bus hadden waren er vandaag gelukkig geen lekke banden. Alleen Roosendaals gast lid Bas had een afloper maar die kon tijdens de plaspauze bij de meren gerepareerd worden. Alleen Lars kwam na 40 kilometer vragen wanneer zijn overvolle blaas geleegd mocht worden? Blijkbaar had hij weinig zin om zonder bus eventjes aan de kant van de weg te gaan staan. Iets wat ik me goed kan voorstellen. Hij zou nog een half uurtje geduld moeten hebben. Dus al met al geen extra oponthoud vandaag. Of tenminste bijna niet. Maar later meer daar over.

De voorspelde regen bleef gelukkig zo goed als uit! Wel heeft het langere tijd wat gedruppeld. Maar daar had volgens mij niemand echt last van. Ook de finales verliepen droog waardoor we gewoon weer gingen voor de dagzege bij de A en B. Ondanks de harde wind en de zware vooruitzichten ging een grote groep met de A mee. Buiten Richard dan want die verkoos vandaag de B boven de A. Wat ik la verwacht had gebeurde: Zodra de splitsing geweest is en de tempobeulen van vandaag voor de B gekozen hadden (Jan Kees was al afgeslagen in Nispen) viel het helemaal stil!

Vandaag dus geen gebruikelijke eerste demarrage van Reinier maar is het Rob Naaijkens die besluit dat het zo niet langer kan. Hij rijdt rustig naar voren en neemt de kop. In eerste instantie nog in een redelijk rustig tempo maar na de eerste kruising geeft hij er een snok aan. De wind komt hier schuin van voren en dus is het zoeken naar een goed plekje uit de wind. Ik schat in dat wanneer we hier met een paar kleppers het tempo hoog houden er al diverse leden zouden moeten afwaaien. Daarom neem ik al snel van Rob over en daar waar Rob nog redelijk links tegen de wegrand aan reed besluit ik om zoveel mogelijk mensen op het kantje te zetten!

Ik ga een krappe meter vanaf de rechterkant fietsen. Niet meer dan twee a drie leden kunnen nu nog van mijn luwte profiteren. Maar mijn opzet mislukt omdat nu niemand overneemt helaas. Ik houd de benen stil en pas als we onder de 27 per uur zakken neemt er iemand over. Even later draaien we westwaarts en hebben we de wind in de rug. Nu is het, wie anders, Huub die op kop gaat rijden en al snel los ligt. Ook Jochem is vandaag in goeden doen en actief voorin. Het zijn zij beiden die ter hoogte van de camping los van de groep liggen en een leuk gaatje hebben. Helaas gooit een bijzonder schlemielig rijdend oud mannetje flink roet in het eten en houdt beide matadoren zodanig op dat de rest weer kan aansluiten.

De actiefste leden deze finale zijn Huub, Jochem en Rob. Zij proberen telkens om weg te komen maar een attente Jan Henning en ikzelf houden alles goed bijeen. Ook Lars probeert het maar niemand lukt het om alleen of met een groepje weg te rijden. Zo dreigt het halverwege de Westelaar weer helemaal stil te vallen. Huub pakt hier zijn verantwoordelijkheid en besluit tempo te gaan maken. De rest van de groep ziet het met tevredenheid aan en kiest een plekje in het treintje. Ikzelf zit stijf achter Huub en wacht op wat gaat komen.

Er zijn wat speldenprikken nu van Jochem en Rob maar het is Huub die het tempo nog steeds hoog houdt. Op iets meer dan 500 meter van de finish besluit ik om aan te gaan. De benen voelen goed en ik hoop iedereen te verrassen door van wat verder aan te gaan. Dat lukt blijkbaar prima want alleen Rob is in staat me op gepaste afstand te volgen. Meer dan zicht op mijn achterwiel krijgt hij echter niet en zodoende kom ik als eerste over de streep voor Rob en even later Jochem. Het is nog steeds droog!

We bollen daarna uit om iedereen de kans te geven aan te sluiten. Wanneer we bijna in Bergen zijn zie ik verderop voor ons de B-groep staan. Dat is dus niet goed! Twee leden liggen op de grond waarvan John Koole er het slechtst aan toe is. Hij heeft een diepe snee in zijn wenkbrauw en bloed als een rund! Een dikke plas bloed blijft achter op de weg als aandenken! Tweede slachtoffer is Giel. Hij rijdt als gast mee en wil lid worden. Giel heeft het wiel van zijn voorganger geraakt en is gevallen. John reed achter hem en kon hem niet meer ontwijken.

Nadat de ambulance John naar het ziekenhuis heeft afgevoerd en Giel zelf zijn weg kan vervolgen rijden we terug naar Fitness Palace. Een kleine groep praat nog wat na onder het genot van een bakje koffie of thee.

Daan