You are hereKrabbenkreek

Krabbenkreek


By dommeled - Posted on 08 February 2015

Datum # Leden Route Afstand Chauffeur Ritkapitein
10 May 29 leden Krabbenkreek 80 KM MarkKokX JochemNi
WeekendNr Weer Temp Windrichting Windkracht
1519 Zwaar bewolkt 15 C Z 2

VEEL KRABBEN LANGS DE KREEK

Route Krabbenkreek, of is het nu krabbekreek?, is een mooi rondje over het eiland Tholen. We hebben meerdere routes die compleet over dit eiland gaan maar deze rit kenmerkt zich doordat we tussen Poortvliet en Stavenisse middendoor slingerend door de polders gaan! Hierbij de complimenten aan Jochem die ritkapitein René verving en ons feilloos over de juiste route loodste. Een klus die niet gemakkelijk is, zeker niet als het net zoals vandaag mistig is!

Ik heb het al even genoemd: ondanks de fraaie voorspellingen werd het toch niet zo mooi als gehoopt. Iets voor negenen kwam er op de Boulevard al mist opzetten vanuit de richting waarin we zouden rijden vandaag. Dat was geen goed teken en dat bleek ook zo te zijn gedurende bijna de gehele rit. Niet dat we geen hand voor ogen zagen maar echt lentekriebels kreeg je er bepaald ook niet van! Als koukleum eerste klas vond ik het dan ook fris deze ochtend, zeker toen ik naast de man-zonder-mouwen Frank Tack reed. Er stond echter maar weinig wind zodat het al met al nog redelijk fietsweer was.

Net als vorige week is Arjan met vakantie en moet ik zelf de klok goed in de gaten houden om op tijd te zijn. Ook deze week lukt me dit weer en als ik op de Boulevard aankom komt de groep net in beweging. Ik start mijn GPS-metertje op de telefoon en sluit achter aan in de groep die de Boulevard verlaat via de noordkant op weg naar Tholen. Ik heb gisteren een nieuwe Polar op mijn fiets gemonteerd en vraag me af of de instellingen wel kloppen. De wijzer geeft constant 33 á 34 per uur aan en regelmatig nog meer! Ik weet zeker dat ik mijn wielomtrek juist heb ingevoerd en ga daarom even naast andere leden te fietsen om op hun computertje te spieken. Die geven een zelfde tempo aan overigens….

Vandaag zijn er twee leden bij die hun eerste rit van dit seizoen maken: Corrie en Frenk. Frenk traint op zondagen een vrouwenvoetbalteam (mooi scrabblewoord!) en had daarom nog geen tijd. Omdat de competitie er op zit kan hij nu weer op de fiets stappen op de zondagochtenden! Ook weer aanwezig is René Koole die vandaag de hele rit mee zal rijden, inclusief de finale! En als we dan toch namen noemen: Hartelijk dank ook aan Mark. Hij kan na zijn operatie nog steeds niet mee fietsen maar is wel zodanig bij de club betrokken dat hij net als vorige week de bus bestuurt. Zodoende kon de geplande chauffeur Piet Schijf lekker op de fiets mee rijden!

De route is prachtig! Zeker nu in deze heiige omstandigheden lijkt het allemaal weer nieuw voor me! Een paar keer vraag ik me af waar we zijn omdat het me totaal niet bekend voorkomt. Een paar keer worden we opgeschrikt door een paar auto’s die niet echt rekening met ons willen houden maar verder valt het me op hoe rustig het is, zeker wanneer we eenmaal Poortvliet voorbij zijn. Ik heb het gevoel dat het tempo nu iets rustiger is. Er wordt in ieder geval volop gekletst en gekeuveld, oa over de Giro die zaterdag van start is gegaan.

Vandaag 15 man bij de A. Gezien de weinige wind en het feit dat die op de Rubeerdijk pal van voren komt schat ik in dat er weinig kans is op een groepje dat weg kan rijden. Desondanks besluit ik om er toch een actieve finale van te maken wat mijzelf betreft. Al snel blijkt dat ook Rob, Jan Kees en Huub daar net zo over denken waardoor er een ‘ouderwetse’ A-finale blijkt te ontstaan. Constant schiet de snelheid op en neer. Wanneer ik achteraf mijn snelheidsprofiel van mijn teller bekijk tel ik maar liefst 21 pieken! Goede intervaltraining dus op de zondagochtend. Helaas is geen van die ruim 20 demarrages zodanig dat er serieuze breuken ontstaan. Je merkt dat het langer licht zijn in de avond en het goede weer van de laatste weken het nivo bij iedereen flink opgevoerd heeft!

Als ook een laatste krachtige poging van Jan Kees aan het einde van de Rubeerdijk halverwege de Glymesweg wordt geneutraliseerd is een sprint onvermijdelijk. Bijna loopt de finale in het honderd wanneer Perry, als meesterknecht van Charl vandaag erg goed bezig, in de bocht naar de Heenweg met zijn pedaal de grond raakt. Gelukkig blijft hij overeind en komen we met de schrik vrij. Perry zelf blijft overigens gewoon onverstoorbaar op kop rijden omdat de rest van de groep dan al met de sprint bezig is!

Rob is het vervolgens die de kop neemt en het tempo flink opvoert. De teller gaat naar de 50 per uur en ik hoop dat Rob dit nog even vol kan houden. Ik zit in zijn wiel en wordt op die manier netjes afgezet. Helaas houdt onze clubkampioen het net niet lang genoeg vol en met nog 600 meter te gaan moet ik kiezen: Het tempo laten vieren en wachten op wat komt of nu wegspringen. Ik kies voor het laatste in de goede hoop dat ik het tot de streep vol kan houden. Onder de brug haal ik mijn maximum van ruim 56 km/u. Het is dan nog 200 meter en dat is helaas zeker 100 meter te ver.

Links van mij is het Charl die me inhaalt met daar weer links van Jan Kees. Helaas voor hem komt er net nu een auto ons tegemoet en moet hij kiezen: alle risico nemen en door zetten of in de remmen knijpen om de auto te ontwijken. Hij kiest voor dat laatste en kan meteen zijn aspiraties op de zege laten varen. Ondertussen is Robbert op stoom gekomen en passeert mij net voor de streep. Charl is net een brug te ver voor hem zodat hij na Charl tweede wordt. Voor mij een derde plek terwijl Jan Kees vloekend en balend vierde wordt. Jochem complementeert de top vijf met de rest daar niet ver achter. Achteromkijkend mis ik de bus maar die heeft moeten wachten op de lekke banden van Kees en Reinier.

Daarna rijden we gezamenlijk terug naar Fitness Palace. Jan Kees is nog boos over de manoeuvre van Charl. En hoewel Charl me verzekert dat hij niemand heeft willen hinderen doe ik toch de oproep om altijd de veiligheid op de eerste plaats te zetten. Laten we ook tijdens het rijden van finales ons bewust zijn van de gevaren die koersen met zich mee brengt. Realiseer je aub dat de weg niet afgezet is voor ons en dat andere weggebruikers niet door hebben dat wij finale aan het rijden zijn!

Daan