You are hereSpuikanaal

Spuikanaal


By dommeled - Posted on 08 February 2015

Datum # Leden Route Afstand Chauffeur Ritkapitein
03 May 29 leden Spuikanaal 62 KM MarkKokX dommeled
WeekendNr Weer Temp Windrichting Windkracht
1518 Regen 14 C ZO 3

DRUPPELEN LANGS HET SPUIKANAAL

"Het Spuikanaal Bath doorsnijdt Zuid-Beveland (Zeeland) en is gegraven om water uit het Zoommeer en het Schelde-Rijnkanaal af te voeren. Er mag niet op het kanaal gevaren worden. In het noorden staat het 8,4 kilometer lange kanaal in verbinding met het zoete water van het Zoommeer. In het zuiden sluit het Spuikanaal Bath aan op de zoute Westerschelde." Aldus te lezen op de site van rijkswaterstaat. Je kunt langs een groot gedeelte van die acht kilometer prima rechtuit fietsen. Daarom hebben we als club er een paar jaar geleden een clubrit naar vernoemd. Vandaag stond die rit dus op het programma; tenminste als de rit door zou gaan!

Gisteren ben ik van een weekje vakantie in de Vogezen terug gekomen. Bij het vertrek die ochtend in Gerardmer was het regenachtig en een graadje of acht. Naarmate we ons mooie Bergen op Zoom naderde knapte het aanmerkelijk op. Bij het binnen rijden van Nederland was het zonnig en 17 graden. Aangezien ik geen fiets had meegenomen naar mijn vakantieadres kreeg ik steeds meer zin in een lekker fietstocht op de zondag! Het was dan ook een koude douche toen ik om 20.00 uur het journaal zag met de weersvoorspellingen. 's Nachts zou het weer compleet omslaan en al in de ochtend zou er regen gaan vallen in het zuiden. Viel me dat even tegen zeg!

Gezien de slechte vooruitzichten sta ik deze zondagochtend wat vroeger op zodat we eventueel op tijd iets op de site zouden kunnen zetten. Maar gelukkig blijkt het, nog steeds, droog te zijn. Een blik op buienradar leert me dat we zeker het eerste uur droog kunnen fietsen. Het is ruim 10 graden en er staat in onze regio weinig wind uit het oosten. Vanaf nu is het dus duimen dat het pas na de rit gaat regenen.

Iets na negenen kom ik op de Plaat aan en zigzag langs de kraampjes richting Fitness Palace. De groep komt me al tegemoet en ik sluit vooraan aan. Vandaag ben ik in afwezigheid van Jan Hermes de ritkapitein. Geen probleem omdat ik in de tijd deze rit heb uitgezet als vervanging van de lange tijdrit. Zover is het nooit gekomen maar de rit rijden we nog steeds! Ik heb uit voorzorg de scherpe bocht halverwege de polder eruit gehaald. Niet zozeer omdat wij als club daar teveel problemen mee hadden in het verleden, maar meer omdat de bus deze draai niet fatsoenlijk kan doen! De groep is niet zo groot terwijl de bus bestuurd wordt door Mark met zijn zoontje naast hem. Mark nam de taak over van Frank Ros. Hartelijk dank Mark!!

Ritkapitein zijn betekent dat je voorin dient te fietsen. Vandaag komt dat neer op 35 kilometer op kop zitten, voornamelijk met voorzitter René, en daarna steeds op de voorste rijen. We hebben dan voornamelijk de wind in de rug en is het zaak om niet op hol te slaan. Pas als we even na Gawege de Westerscheldedijk oostwaarts gaan volgen komt de wind van voren. Nu komt Sjel naar voren en neemt pontificaal de leiding. Met de nodige respect kruip ik in zijn wiel. Ik ga opzettelijk niet naast hem rijden om hem niet nog meer aan te moedigen om harder te gaan. Ik houd mijn teller goed in de gaten maar aangezien ik geen signalen van achteruit ontvang laat ik Sjel zijn gang gaan. Wanneer even later eerst Reinier en dan Jack ben ik even bang dat het te hard zal gaan maar de wind komt blijkbaar genoeg van voren dat iedereen uit de wind kan zitten. Zij zullen de komende kilometers hun triotijdrit rijden!

Inmiddels is het begonnen met miezeren maar al snel zal dat overgaan in 'gewoon' regenen. Ik overleg kort met René en wanneer meerdere leden erom vragen besluiten we geen finales te rijden en de rit in te korten. Zodoende rijden we na de Bathse brug een verkorte route langs Non plus Ultra terug naar huis. Zodra men in de groep door krijgt dat we al bijna weer thuis zijn, zijn een aantal leden opeens niet meer te houden en kost het mij de nodige moeite om de snelheid enigszins in toom te houden. En dat is best lastig, zeker ook omdat we de stevige wind nu in de rug hebben!

En zo zijn we al rond 11.00 uur weer terug bij Fitness Palace waar men verrast is ons nu al te zien. Snel worden kannen met koffie en thee gemaakt en praten we nog wat na over deze korte, natte rit!

Daan