You are hereBiezelinge

Biezelinge


By dommeled - Posted on 03 March 2014

Datum # Leden Route Afstand Chauffeur Ritkapitein
28 Sep 33 leden Biezelinge 98 KM janhenni dommeled
WeekendNr Weer Temp Windrichting Windkracht
1439 Zonnig 22 C NO 2

BIJNA 100 KM LANGS BIEZELINGE

Zo vaak komen we niet westelijk van het Kanaal door Zuid Beveland! Voor veel leden is dit net iets te ver om solo te rijden. Maar sinds een aantal jaar is deze rit jaarlijks onderdeel van de kalender. Persoonlijk vind ik dit één van de mooiere routes met als finale de Ossendrechtse polder.

De voorgaande jaren hadden we telkens een straffe westenwind te verteren. Dit jaar was het echter rustig najaarsweer, zeg eigenlijk nazomerweer, met ruim 20 graden en volop zon bij weinig wind! Ondanks dat de gemiddelde snelheid vandaag ruim boven de 32 gemiddeld lag was het toch een gelijkmatige rustige rit die voor iedereen makkelijk te doen was. En dat was nodig omdat dit een laatste-rit-van-de-maand rit was, stonden er zo’n 95 kilometer op de rol!

Vandaag ben ik ritkapitein en ondanks dat ik de route zelf in elkaar gestoken en al diverse keren gereden heb, besluit ik om toch maar de navigatie mee te nemen. Met name het stuk bij Yerseke is altijd weer even puzzelen. Het kost me even wat moeite om de route vanuit RouteYou in mij navigatie te laden en zodoende ben ik nog niet helemaal klaar wanneer Arjan me komt ophalen. Iets na negenen zien we de groep ons dan ook al tegemoet komen op de Boulevard. We sluiten netjes aan en ik zit al snel vooraan om de nodige aanwijzingen te kunnen geven opdat we niet verdwalen in het Zeeuwse land!

De aanrijroute naar Yerseke is voor iedereen bekend. Echter slaan we bij het inrijden van het dorp niet rechtsaf langs de mosselkwekerijen maar juist linksaf om uiteindelijk via Vlake langs het kanaal uit te komen. Voor de kruising met de N673 gaan we de ventweg volgen. Eigenlijk hoort de bus hier de provinciale weg te nemen. Even verderop zal bij de rotonde het peloton het fietspad volgen terwijl de bus daar ons niet kan volgen. Ik had echter geen tijd meer gehad om met Jan te spreken hierover. Ik besluit om maar een klein extra stukje rechtdoor te rijden via de ventweg en later via het dorp de juiste weg te vinden richting Vlake. Het gevolg was dat we kriskras door het dorp van Johnny koersten…

Uiteindelijk komen we toch nog vrij vlotjes op de juiste weg uit en ondanks dat het oogstseizoen volop aan de gang is valt het met de troep op de weg reuze mee. Al snel passeren we Vlake en buigen we noordelijk af het kanaal volgend. Verderop passeren we de Postbrug en slaan we daarna op tijd af richting de naamgever van de route: Biezelinge. Vanuit de groep komt een bekend gerommel: de senioren leden verzoeken om een sanitaire stop. Aangezien Corrie van wat meer privacy houdt besluit ik bij de eerste bomengroep het peloton stil te zetten…..

In Biezelinge zelf wordt aan de weg gewerkt. Eigenlijk moet de bus hier omrijden maar Jan blijft gewoon netjes achter ons aan rijden. Op zich kon dat ook best want de weg was alleen versmalt maar wel berijdbaar. Vanaf nu is het weer oostwaarts koersen, terug richting ons fraaie Brabant. Eerst de Vlakebrug over en daarna achterlangs Kruiningen de Westerscheldedijk volgend richting Waarde en even later Rilland. Op de vastgestelde plek splitst de A zich af om hun extra lusje te maken. De finales zijn zo goed als begonnen.

Bij de A is het armoede troef. Van de echte kleppers zijn alleen Rob en Jan aanwezig maar ook zij hebben in de aanloop geen haast. Het tempo zakt dan ook ruim onder de 30 km/uur! Niemand wil blijkbaar zijn verantwoordelijkheid pakken in deze fase. Ik had al met Rob gesproken en gezegd dat ik met deze wind niet te vlug wilde wegspringen. De finale Ossendrecht is immers nog al lang…. Maar ja, met dit slakkengangetje kan ik me niet bepaald inhouden en zodra we terug de Zimmermanweg opdraaien peer ik er tussenuit.

Ik trek even goed door en verwacht, waarom weet ik eigenlijk niet, dat iedereen volgt. Na enige tijd neemt Charl over en nog steeds verwacht ik de rest van de groep. Maar als er niemand volgt kijk ik maar eens achterom en zie dat we met zijn tweeën zijn! Het gat is behoorlijk dus is het besluit snel genomen om maar door te gaan! Nog ruim 15 km voor de boeg…..

De wind waait ons tegemoet en hoewel ze niet echt hard blaast voelen we hem wel! We wisselen elkaar netjes af maar gevoelsmatig gaan we niet hard genoeg. Toch groeit het gat in de beginfase steeds maar? Blijkbaar staat men achter ons zo goed als stil? Al snel zie ik dat er achter iets gebeurt want het gat wordt daarna snel kleiner. Blijkbaar is men in beweging gekomen en even voor de finish van de korte tijdrit zit de groep opeens in ons wiel? Maar let wel: alléén in ons wiel hé. Want overnemen of de ontsnapping overnemen is er niet bij. Dus blijf ik gewoon op kop rijden??

Als ik dan toch op kop zit dan maar weer een snok eraan geven denk ik! Frenk zit direct in mijn wiel. Maar let wel: alléén in mijn wiel hé. Want overnemen of de ontsnapping overnemen is er niet bij. Dus blijf ik gewoon op kop rijden?? Zo rijden we de brug over het ScheldeRijnKanaal over en komt er toch iets van een strijd los die echter maar door bar weinig warlords gevoerd wordt. Rob Naaijkens probeert het maar verder is het een kwestie van plakken en nog eens plakken. Gelukkig doet Rob het nodige werk en kan ik makkelijk volgen. Zo gaan we ons opmaken voor de laatste 2 kilometer. Rob zit onverminderd op kop, de rest van de wieltjeszuigers in slagorde erachter….

Uiteindelijk is het Huub die als eerste zich niet meer kan inhouden. Shit, denk ik, veel te vroeg en op dat moment dreig ik ingesloten te geraken aan de binnenzijde van de weg. Dus dan maar beginnen aan de sprint. Ik heb een 50 x 13 gestoken omdat ik verwacht dat met de wind ietsjes tegen dat de goede versnelling zal zijn. Maar al snel heb ik in de gaten dat ik verkeerd gekozen heb want ik maal me een slag in de rondte maar kom nauwelijks boven de 50 km/uur uit. Hoewel ik het voor mijn gevoel redelijk goed kan volhouden zie ik toch een wiel langs mijn linkerkant oprukken. Het is Frenk die vanuit mijn wiel een stukje harder gaat en de kop pakt. Ik krijg mijn benen simpelweg niet nog sneller rond en deze unieke kans glipt me uit handen. Niet Alleen Frenk, die eerste wordt, maar ook Joop komt er nog overheen.

Een derde plek is uiteindelijk mijn deel. Frenk was uiteindelijk de slimste hoewel gezegd moet worden dat hij de laatste weken al ijzersterk rijdt. Daarna is het wachten op de rest en al snel rijden we in gesloten formatie richting Hoogerheide. Tot mijn verbazing blijft het allemaal goed bij elkaar. Tenminste, voor even dus. Want al voor de rotonde gaan opeens Frenk en nog een paar de finale dunnetjes overdoen. Blijkbaar was de finale vandaag niet hard genoeg en was de rit niet lang genoeg? Als een stel debielen rijdt men door Hoogerheide, zigzaggend tussen de auto’s door. Men slaat zelfs links af om nog een extra lusje te maken over de Rijzendeweg?? Daarbij wordt ook nog eens een gehandicapte man in zijn scootmobiel van zijn sokken gereden.

Laat ik er maar niet meer woorden aan vuil maken. Uiteindelijk komen we na bijna 100 km weer terug bij Fitness Palace en bespreken we deze rit weer uitvoerig!

Daan