You are hereArdennenweekend (Zaterdag)

Ardennenweekend (Zaterdag)


By dommeled - Posted on 03 March 2014

Datum # Leden Route Afstand Chauffeur Ritkapitein
21 Jun 17 leden Zaterdagrit 128 KM JochemNi
WeekendNr Weer Temp Windrichting Windkracht
1425 Zonnig 20 C N 3

ZONNIG LUXEMBURG

Zaterdag 21 juni beloofde, net als het hele weekend trouwens, mooi weer: Veel zon, weinig wind en een graadje of 20. Dit kwam gelukkig ook uit waardoor we onder prima omstandigheden aan de eerste dag van ons Ardennenweekendje konden beginnen.

We verzamelde met 17 leden en Wouter, zoon van Piet van Egeraat, ’s ochtend om 7.30u op de Boulevard. Iets voor achten was iedereen over de auto’s verdeeld en gingen we op weg naar comping Bistain nabij Rettigny, vlakbij de Luxemburgse grens. De camping ligt daar heel fraai in de bossen. Ons onderkomen is net als vorig jaar een oude schuur met daarin twee slaapzalen en een grote verblijfsruimte met houtkachel. Qua luxe nul sterren, maar voor de (meeste) leden prima geschikt voor ons verblijf.

De routes waren gelijk aan die van vorig jaar. Deze zaterdag zouden we direct naar de grens met Luxemburg rijden en hier een fraai rondje over mooie en goed onderhouden Luxemburgse wegen te fietsen. Het Groothertogdom is een prima land om te vertoeven. De wegen zijn goed, de mensen netjes en alles is er schoon. Een waar genot dus, zeker in combinatie met het fraaie weer!

Onze voorzitter lijdt en leidt en de beginfase. Leiden omdat hij bleekjes op zijn fiets zit en een beetje achterin de groep hangt. We moeten zelfs even stoppen om hem op adem te laten komen. Daarna gaat het wat beter met hem en vervolgen we onze weg. In die beginfase moeten we even over een vrij drukke weg. De navigatie probeert ons telkens over aanpalende ventwegen te sturen. Iets wat waarschijnlijk ook beter is, zij het dat we dan wat heen en weer golven. Misschien iets dat we een volgende keer maar eens moeten proberen. De navigatie doet het overigens prima en we kunnen goed de weg vinden.

Via Gouvy rijden we bij Schmett de grens over. Daarna zetten we koers naar Weiswampach. De bordjes ‘Maximum snelheid: 110’ baren ons wel wat zorgen maar de wegen zijn hier erg breed en het leidt niet tot gevaarlijke situaties. Bij Marbourg verlaten we deze autobaan en begint een lange afdaling naar het Ourthe-dal. Dit stroompje is tevens de grens met Duitsland en we passeren vele campings. Al meanderend volgen we het water tot we in Stolzembourg aankomen. Hier buigen we van de rivier af en dat betekent onherroepelijk een stevige klim naar het dorpje Putscheid. De kenners onder ons weten wat dat betekent: twee kilometer klimmen om 272 hoogtemeters te overbruggen. Kortom, een gemiddelde van 12,4% met een maximum van 17%!

Even later zijn we helemaal boven om bij Park Hosingen even de weg kwijt te zijn. Men is hier aan het werken en daar is de navigatie niet op berekend. Gelukkig kunnen we terugvallen op de parate wegkennis van René en na wat vers water gehaald te hebben, de zon schijnt uitbundig!, rijden we verder westwaarts. We passeren de drukke weg van Diekirch naar Clervaux en dalen vervolgens af naar het dal van de Wiltz. In Kautenbach slaan we rechtsaf om ons op te maken voor de tweede en laatste serieuze klim van vandaag. Dit is een ‘echte’ klim met haarspelden die voor sommigen toch wat langer duurt dan vooraf ingeschat. De verschillen zijn echter niet zo heel groot.

We hebben inmiddels 75 kilometers erop zitten. Vanaf nu gaan we weer noordwaarts rijden. Hoewel we geen echte klimmen meer krijgen heuvelt het er heftig op los nu. Met name gastrenner Wouter krijgt het nu moeilijker en heeft soms een duwtje nodig maar ook voor andere leden begint de afstand te tellen. We hebben echter alle tijd en de zon veraangenaamt ons nog steeds! In Clervaux is het even goed opletten en oppassen met de drukte daar. We volgen de navigatie met als positieve resultaat dat we nu het winderige open stuk van vorig jaar links laten liggen en via mooie en rustige boswegen weer richting de Belgische grens toeren.

We rijden de laatste 18 kilometers over dezelfde weg als dat we gekomen zijn. Toch is het goed opletten en missen we bijna de afslag naar de camping in Gouvy. In de verwaaring gaat Jack helaas lullig onderuit. Een paar kleine schaafwondjes zijn het resultaat. Even later rijden we de camping weer op. Ik heb 128 kilometer op de teller staan en met een snelheid van meer dan 27,1 km/uur hebben we een meer dan mooi gemiddelde!

De camping ligt badend in de zon en iedereen zoekt een rustig plekje om de benen te strekken. We zetten een paar bankjes bij het riviertje, zelfs eentje erin, en Jochem zorgt voor bier en paprika-chips! Eén voor één zoekt iedereen vervolgens de douches op om zich te verfrissen en schone kleren aan te trekken. De slaapplaatsen zijn dan al ingericht. Om 19.30u zal de BBQ klaarstaan en zal Jan Hermes ook aangesloten zijn.

Daan.