You are hereGalderse Meren

Galderse Meren


By dommeled - Posted on 03 March 2014

Datum # Leden Route Afstand Chauffeur Ritkapitein
25 May 33 leden Galderse Meren 100 KM MichelTi dommeled
WeekendNr Weer Temp Windrichting Windkracht
1421 Zonnig 20 C ZW 2

DRAAIEN EN KEREN LANGS DE GALDERSE MEREN

Deze redelijk zonnige zondag voerde de club langs het meest oostelijke punt in onze routes: Galder. Extra toetje is hier normaliter de kasseienstrook in het naamgevende dorp. Door een wegafzetting zat dat er vandaag niet in maar daar later in het verslag meer over!

Als ik thuis op de thermometer kijk geeft deze 13 graden aan. Dus even snel beslissen wat ik zal aantrekken. Ik besluit om ouderwets het shirt korte mouw plus het trainingsjack aan te trekken zodat ik deze laatste uit kan doen wanneer ik het warm genoeg vind. Na 100 meter buiten gefietst te hebben was dat eigenlijk al zover! Een verkeerde keus dus maar omdat ik geen zin had om even terug naar huis te fietsen, ik was natuurlijk al lekker aan de late kant, liet ik het maar zo…..

Op de Boulevard is het lekker druk, echter minder druk dan ik verwacht had gezien het lekkere weer. Dat zal waarschijnlijk ook te maken hebben gehad met het feit dat veel leden gisteren al gefietst hadden bij bv de Koos Moerenhout Classic (+2500 deelnemers!) Maar misschien is dat maar goed ook achteraf want deze route is minder geschikt voor een grote groep. Dat zouden we vandaag ook weer ondervinden op sommige stukken!

Iets na negen uur vertrekken we en nemen we de kortste weg Bergen uit langs Klavervelde. Dit doen we blijkbaar zo goed dat we te snel bij café de Brembos zijn en zo Jan Kees missen die net te laat het parcours opdraait. In de veronderstelling dat wij nog moeten komen rijdt hij dan de verkeerde kant op. Hij zal uiteindelijk bij een Belgische ploeg aanpikken en zo zijn rondje rijden. Wij rijden dan inmiddels al voorbij Nispen met Ludo en Kees op kop. Ludo zal dat overigens heel lang volhouden en zo’n beetje de eerste twee uur op pole position zitten!

Zoals al gezegd is deze route soms een probleem wanneer je met een grote groep bent. Een aantal kruispunten met drukke wegen en de vele smallere weggetjes in het Brabantse land zorgen ervoor dat we gerekt moeten rijden of gesplitst worden door overstekende auto’s of tegemoetkomende senioren op hun E-bikes! Zeker wanneer we door een wegomleiding opeens op een toeristisch zeer verantwoord fietspad langs het water komen te rijden!

Een ander niet voorziene situatie is wanneer de ritkapitein van de dag, ikzelf dus, een klapband krijgt. Vlak voor de eerste passage van de best wel drukke N263 van Breda naar Zundert wordt besloten om dan maar een plaspauze in te lassen omdat niemand helemaal zeker is van de te rijden route! Intussen had ik achter in de volgbus, die bestuurd werd door Michel vandaag, al geconstateerd dat er een scheur in buitenband zat door een verkeerd afgestelde rem. Er zat dus niets anders op dan een reservewiel te pakken. Vanaf nu was ik dus fietscomputerloos. Het apparaat zat nog wel op mijn stuur maar kreeg geen gegevens meer door het ontbreken van het magneetje in het clubwiel! Op zich geen probleem maar vanaf nu heb ik geen idee hoe hard er gereden werd.

Intussen heb ik mijn trainingsjasje uitgedaan en fiets ik weer voorop in de groep. We steken de A16 over en wijken daarna af van de geplande route door een wegomleiding. Zoals al eerder gemeld worden we nu met een ruime boog om Galder heen geleid over oa het al genoemde fietspad. Hierdoor missen we de steentjes maar aangezien Adri er vandaag niet bij was zal niemand daar verder over geklaagd hebben! Voorzitter René heeft inmiddel contact gehad met Michel in de bus omdat we die kwijt waren geraakt door de omleiding. We zullen hem even later weer zien wanneer we langse de naamgever van vandaag rijden: de Galderse meren.

Ondanks het goede weer is het hier niet echt druk. Misschien is het nog te vroeg? Toch hebben we een gevaarlijke situatie omdat een aantal leden een voor ons rijdende trekken vlak voor een onoverzichtelijke bocht gaan inhalen? Tegelijkertijd komt er dan een tegemoetkomende auto die bijna de berm in moet. Jongens, gebruik aub je verstand.

We zijn dan inmiddels al weer op de terugweg en komen nu in het stuk met de smallere wegen. Vlak voor ons draait een paard met wagen de weg op wat altijd weer leidt tot gevaarlijke situaties wanneer wielrenners paarden moeten inhalen. Mensen die wat ervaring met paarden hebben weten dat die erg kunnen schrikken van plotselinge bewegingen van bv wielrenners, zeker wanneer die ook nog eens gaan roepen. In het vervolg dus graag niet gaan schreeuwen of roepen bij het inhalen van paarden!

Een eindje verder blijkt de weg met de vele betonplaten inmiddels voorzien te zijn van een prachtig laagje asfalt. Hier is zo te zien een georganiseerde wandeling aan te gaan, te zien aan het aantal sportieve lopers met en zonder honden en rugzakken. Gelukkig gaat het allemaal weer goed. In Schijf kiezen de voorsten, ondanks herhaaldelijke aanwijzingen om linksaf te gaan, bijna de vertrouwde weg naar de Rozenvendreef. Maar deze route loopt langs de Lange Schouw om het aantal kilometers voor deze dag niet ver te laten oplopen.

Na Nispen kiest en maantje of 12 voor een avontuur bij de A. Wat het vandaag was weet ik niet, misschien dat door het ontbreken van Reinier iedereen tevergeefs wachtte op de eerste demarrage, maar de finale kwam maar niet op gang. Na het afslaan van de B-renners zat ik opeens op kop en dat bleef zo tot we al een eindje gevorderd waren op de Schouwenbaan richting de camping. Pas na ruim 4,5 km in de finale komt er iemand me voorbij?? En wie toen dacht dat het eindelijk zou ontvlammen kwam ook bedrogen uit.

Na wat speldenprikken gaat Jan Henning aan. Hij demarreert niet echt maar komt wel alleen op kop en besluit door te gaan. Achter hem vindt geen enkele organisatie plaats en zit iedereen naar iedereen te kijken. Ludo, vandaag aanwezig bij de A, neemt ook de kop maar wordt niet echt afgelost. Met de aanwezigheid van Johan, Roy en Rob alsmede ook sprinters Joop en Charl, voel ik me totaal niet geroepen om te gaan achtervolgen. Uiteindelijk is het Huub die nog probeert om het tempo op te voeren maar alle eerder genoemde kleppers bungelen achter in de groep? Van hen is het Rob die nog een paar keer probeert om de groep op gang te trekken maar vandaag was dat vechten tegen de bierkaai! Ook hebben we nog de pech dat de achtervolgers ernstig gehinderd worden bij het opdraaien van de Westelaarsestraat. Complimenten aan iedereen dat we redelijk netjes overgestoken zijn hoewel ik wel denk dat sommige autobestuurders daar anders over dachten….

Vanaf het moment dat we de Westelaarsestraat opdraaiden tot het moment dat we finishte heb ik een gemiddelde gereden van 39,5 km/u. Hoewel de voorsprong op de streep iets kleiner was geworden betekent dit dat Jan toch stevig doorgetrapt moet hebben om de groep voor te blijven, zeker als je bedenkt dat hij een lichte tegenwind had! (ZW-2) Alle hulde dus voor Jan die dan ook terecht wint. Achter hem zijn Rob en Roy nog weg gesprongen en worden 2 en drie. De vierde plek is voor Huub die vandaag heel actief was en er dus altijd voor gaat. Hij was ook nog weg gesprongen in de laatste kilometer. Al met al een bijzondere finale!

Op het gemak reden we gezamenlijk terug naar Fitness Palace en drinken we buiten in de zon de koffie en thee. De felicitaties zijn voor Jan en Arjan, hij wint bij de B, en wordt de memorabele finale nog eens nabesproken.

Daan