You are hereRondje Roosendaal

Rondje Roosendaal


By Reinier Goosens - Posted on 27 October 2010

Uitrijroute: 
Vrederust
Finale: 
Wouwse Tol
Afstand: 
71

Traditioneel is dit de eerste clubrit van TC de Markies van elk nieuw seizoen. De route volgt vanaf Wouw de met bordjes aangegeven route "Rondje Roosendaal".

Helaas ontbreken er momenteel (3/2/2012) flink wat bordjes en is het moeilijk om de route te volgen. Maar dat maakt voor ons niets uit want uw ritkapitein kent uiteraard de weg! Onderweg komen we op mooie plekjes die letterlijk onder de rook van Roosendaal liggen. In 2012 is de spoorwegovergang aan de Meirestraat afgesloten waardoor de route opnieuw is gewijzigd. Onderweg zijn ook steeds minder originele routebordjes terug te vinden.

Nadat we Roosendaal even aantippen en een stukje langs de A17 rijden om aan de goede kant van het kanaal te komen rijden we richting Oud Gastel. De volgwagen moet hierna even op letten. Zodra we in Oud Gastel rechtsaf slaan dient het viaduct om te rijden door Oud Gastel. Dit i.v.m. de verhoging in 't midden van het fietspadkort voor het viaduct.

Ten zuiden van de A17 staat een kapelletje wat oorspronkelijk eeuwen geleden is gebouwd door een schipper die de Elisabethsvloed van 1421 (ontstaan Biesbosch!) overleefde. Dit kapelletje is in 1896 herbouwd. We laten Roosendaal middels 2 spoorwegovergangen rechts liggen. Net als in 2009 rijden we een verkorte alternatieve route i.v.m. werkzaamheden aan de spoorwegovergang bij de Meirestraat.

Uiteindelijk komen we aan de andere kant van de A58 bij het afvalverwerkingsbedrijf van Gansewinkel uit. Meestal naderen we daar vanuit oostelijke richting, nu gaan we voor de verandering rechtsaf de Zwaantjesdreef in. Via de Langendijksestraat komen we langs de "Posthoorn", dit verwijst nog naar de route die de postkoetsen vroeger volgeden van Antwerpen via Oudenbosch naar Dordrecht.

De buitenwijken van Roosendaal laten we rechts liggen en we rijden via de traditionele route weer via Nispen terug naar Bergen op Zoom. Nadat we de spoorlijn van Roosendaal naar Antwerpen hebben gepasseerd komen we in het gebied van het Hopmeer, zo heet ook de onverharde weg waar wij linksaf richting de Vleet fietsen. Lang geleden was dit een moerassig gebied waar men veel aan turfwinning deed. De Zoom was een vroegere turfvaart waarover men het gewonnen turf van Belgiƫ naar Bergen op Zoom vervoerde, ook werd de Zoom gebruikt om ter verdediging tegen de vijand het gebied rond Bergen op Zoom onder water te zetten.

De B-finale gaat rechtsaf de Mariabaan op, de A-finale rechtdoor naar de Vleet!