You are here(za) Grote Scheldeprijs

(za) Grote Scheldeprijs


By dommeled - Posted on 26 February 2013

Datum # Leden Route Afstand Chauffeur Ritkapitein
13 Apr 2 leden Zaterdagrit 154 KM
WeekendNr Weer Temp Windrichting Windkracht
1315 Half bewolkt 14 C Z 5

In een ver verleden had je in een ver land hier vandaan een speciale koers die vernoemd was naar een bijzonder en groot lid: De Grote Sjeldeprijs met start en finish in Schoten. Maar omdat sinds 2009 deze grootte man zich niet meer in deze contreien heeft laten zien heet het sinds 2011 weer De Grote Scheldeprijs. Lukte het tot vorig jaar om altijd met een leuk pelotonnetje van TC de Markies aan de start te verschijnen deze jaargang bleef de teller steken op 2 personen: voorzitter René en ondergetekende.

Vorig jaar vroor het nog bij de start maar dit jaar zou de lente echt gaan beginnen. De zon laat het echter afweten deze ochtend. Pas in het laatste uur zien we hem af en toe. De temperatuur ligt eerst op een graad of 8. Maar belangrijker voor het gevoel is de stevige wind die ons die ochtend parten speelt: windkracht 5 pal uit het zuiden. Al met al kies ik voor een lange broek en mijn winterjack. En zo om me heen kijkend was ik niet de enige die er zo over dacht. Renners in korte broek waren vandaag een uitzondering. Zelfs René hield zijn kuiten vandaag bedekt!

De organisatie staat weer als een huis! Het enige debacle van vorig jaar hebben ze dit jaar weten te voorkomen. Toen bleek dat de rit niet 155 maar maar liefst 168 km lang was wat menig renner uitgeput de finish deed halen. Dit jaar kwam de teller uiteindelijk uit op bijna 154. Keurig volgens de planning! En verder was alles prima verzorgd. Twee goed uitgeruste rustplaatsen onderweg en ook bij start en finish was voldoende te verkrijgen! De uitpijling was ook meer dan goed. Slechts één keer hebben we even staan twijfelen.

Met de wind in de rug gedurende de eerste 42 kilometer ging het heel gemakkelijk. Bij de start was het druk en zagen we ook vele grotere groepen. De hoop was om lekker aan te pikken bij zo’n groep, zeker wanneer we wind tegen zouden krijgen. Helaas bleek die hoop ijdel want we hebben zo’n beetje de hele rit met z’n tweeën gereden. Gelukkig hadden we beiden prima benen en dat was ook hard nodig gezien de harde wind! Vanuit schoten reden we dus eerst in een bijna rechte lijn naar Hoogstraten. Net als vorig jaar was hier de eerste rustplaats na 53 km. Vanaf nu zouden we de komende 60 kilometer voornamelijk in zuidelijke richting rijden; wind tegen dus.

Bij het oversteken van de drukke N12 bij Beerse wachten we netjes voor de stoplichten. In 2011 reden we hier nog vrolijk door rood wat ons toen bijna een bekeuring opleverde. Ook dit jaar stonden er dan ook weer twee zwaantjes verdekt opgesteld om de boel in de gaten te houden…

Na een wijde lus om Herentals gaan we nu weer westelijk rijden, grofweg het Albertkanaal volgend. Het landschap is hier wat opener en de wind speelt ons nu echt parten. Zo met z’n tweeën kost het best wel een flinke inspanning om tempo te houden. Een paar keer besluiten we dan ook om aan te sluiten bij groepen die we bijhalen. Het is dan achterin zo’n groep even wat krachten opdoen en dan naar de volgende groep rijden. Na 112 km komen we bij de tweede rustplaats aan. We zijn dan de enigen! Ook hier weer prima verzorging. En dat mag ook wel want we zitten dan al bijna 3 ½ uur op de fiets! Na enige tijd komen er vlak na elkaar twee grote groepen binnen. We besluiten iets langer te blijven en samen met hen weer op pad te gaan.

Even later rijden we door Grobbendonk. Vanaf hier is de route ten opzichte van vorig jaar flink ingekort zodat we dit jaar niet dik de 155 km overschrijden. De wind komt nu grotendeels vanaf de zijkant, meestens wel schuin tegen. Vlak voor Oelegem rijden we echter twee lange stukken langs een grote weg met de wind pal op kop. Daarna komen we meer en meer in beschut terrein terecht. Aan de huizen is te zien dat we Antwerpen weer naderen want het ene riantere optrekje is nog groter en patseriger dan de andere. We beginnen ons dan ook op te maken voor de enige kasseienstroken van deze dag. Twee stroken met zo’n totale lengte van volgens mij zo’n 2 kilometer wachten ons alvorens we weer bij het Albertkanaal uitkomen. Vorig jaar reden we hier nog een stukje fout maar dit jaar hebben we geen problemen.

Langs het kanaal hebben we de wind weer schuin van voren maar omdat het einde nadert kunnen we toch nog lekker tempo vasthouden. Het is nu niet lang meer; de laatste 3 km zijn ingegaan. Die gaan gelukkig weer wat makkelijker met de wind in de rug. Na bijna 4 uur en driekwartier zijn we weer terug bij de startplek. We zien af van een bordje spaghetti en besluiten om direct naar huis te gaan. Inmiddels schijnt het zonnetje en is de temperatuur hier opgelopen tot een heerlijk 15 graden.

Daan

- - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Zaterdag 13 april wordt de jaarlijks Scheldeprijs verreden. Ook dit jaar gaan een aantal clubleden richting Schoten voor deze toertocht over 100 of 155 km door een nagenoeg vlak landschap.

Praktische info
•Datum: zaterdag 13 april 2013
•Startlocatie en starturen: Schoten, Sint-Michielscollege, Papenaardekenstraat 53, tussen 7u en 10u.
•Aantal bevoorradingen: 100km: 1, 155km: 2
•Aankomst: Schoten, Sint-Michielscollege, Papenaardekenstraat 53, tot 16u30.

Inschrijven
•Geen voorinschrijvingen. Inschrijven enkel mogelijk ter plaatse op de dag zelf.
•Prijs: leden WBV en VWB: 8 euro, niet-leden: 10 euro

Voor verdere info: http://www.scheldeprijs-cyclo.be/nl

Organisatie en aanmelden bij René van Dongen.