You are hereJavado Rit

Javado Rit


By Rob Naaijkens - Posted on 25 January 2013

Datum # Leden Route Afstand Chauffeur Ritkapitein
01 Sep 21 leden JaVaDo-rit 106 KM sjorsjon Reinier Goosens
WeekendNr Weer Temp Windrichting Windkracht
1335 Zwaar bewolkt 18 C W 4

HISTORISCHE PRESATIE JAVADORIT!

De eerste zondag van september namen we weer als club deel aan de JavaDorit die voor de 28e keer werd georganiseerd door onze fietsvrienden van de "Hoekse Trappers". Initiator, Organisator én Presentator Theo van Thillo had ons al in juni de startlijst toegezonden en ook de te volgen route:
hier is de route!

Zondag 1 september 2013 zal de geschiedenis ingaan one-éleven. Daar hoeft geen jaartal bij omdat iedereen direct zal weten dat hiermee de dag wordt bedoeld dat Tc de Markies er eindelijk in slaagde bijna eerste te worden! Ook de toevoeging Javado is niet nodig: bij nine-eleven zeg je toch ook niet dat het om New York ging? Da's zo duidelijk!

De dag begon al vroeg bij sportpark Rozenoord. Even voor zevenen in de morgen verzamelden hier de stoere gladiatoren die later die dag het meest glorieuze moment uit de lange clubgeschiedenis zou gaan schrijven. Er was al een gezonde spanning voelbaar. Dit bleek onder andere uit de grapjes die richting de goeroe van de Markies Reinier gemaakt werden: scheerbeurten op een tafel in het College van Essen zouden zijn deel zijn wanneer we niet zouden presteren!

Na weken van zomers weer is het deze gedenkwaardige ochtend een beetje somber. Slechts 10 graden en een beetje miezer(!) gaven extra spanning aan de dag van onze godenzonen. Toch mocht dat de sfeer niet drukken en vol goede moed gingen we op weg richting Huybergen. De wind in de rug stuwde de snelheid dra op tot boven de 35 km/uur. Niemand die klaagt; dat kan ook niet met zoveel adrenaline in het bloed! De schemer heeft inmiddels plaats gemaakt voor de ochtend. Een waterig zonnetje laat zich even zien in de richting waarin we rijden. Is dat niet een teken?

Ruim op tijd komen we bij het college aan. Een aantal leden zoals Wouter, Rob en Corrie en natuurlijk bijna thuisrijder Lars waren hier al direct naar toe gekomen. Dat maakte in het totaal zo'n 21 leden, een flinke opkomst al met al. Veel leden hadden blijkbaar al dat voorgevoel van euforie!

Reinier prutst ondertussen wat aan al de metertjes op zijn stuur. De hele zomer heeft hij besteedt aan het fine-tunen van zijn tactiek om dit keer eens geen modderfiguur te slaan. Weken heeft hij ritjes geerden en tijden genoteerd en geanalyseerd en nu was hij er helemaal klaar voor. Vorig jaar werden we weliswaar 'slechts' 14de, maar wat waren we toen al consequent met onze tussentijden. Het was gewoon een kwestie van de juiste snelheid instellen op de tellers en succes kon gewoon niet uitblijven. Zo gezegd, zo gedaan. Let the play begin!

7:49 uur stipt schieten we in gang. Het begin is altijd wat lastig omdat we zo snel mogelijk op ons gemiddelde willen zitten van 32 km/uur. Na een kilometertje vindt Reinier dat we goed op snelheid zitten en komen we wat tot rust. In ieder geval tot de volgende bocht! De eerst drie controles volgen elkaar snel op en binnen de 40 km hebben we al onze blokjes al ingeleverd bij de diverse leden van de Hoekse Trappers en hun duivenklokken (Jawel!!) Dat betekent automatisch dat we de laatste 40 km geen controles meer krijgen en we dus wat relaxter door kunnen rijden.

Voorop houden voorzitter René en Lars praktisch de gehele rit de voorste linie bezet, rijdend op aangeven van wegkapitein Reinier. De wind waait stevig door uit westelijke richting met een kracht 4. Maar de beide vooroprijders zijn onverstoorbaar en houden het tempo goed. We rijden door voor ons bekend terrein: West Brabant en Zeeland. Het is zo'n beetje route Heense Molen maar dan andersom! Een soort thuisrit dus, maar dan wel wat rustiger en vanaf de andere kant gezien!

Na precies 2 uur, 29 minuten en 16 seconde zijn we weer terug bin Essen. Mijn GPS geeft 31,9 km/uur aan. Ik ben benieuwd wat onze uitslag zal zijn. Terwijl we ons binnen tegoed doen aan boterhammetjes met zult en mosterd druppelt de uitslag langzaam binnen. Bij de eerste controle hebben we 3 seconde te snel gereden. Hiermee staan we gedeeld derde. Het tweede traject hebben we precies op tijd gereden: 0 seconde verschil! Nu staan we gedeeld eerste. Het wordt dus spannend terwijl Reiniers gezicht een steeds bredere glimlach vertoond.

De derde controle valt wat tegen: zes seconde te snel. We zakken af naar een tweede plek. Dan is het lang wachten op de einduitslag. Het tafeltje van Audax achter ons is nog steeds leeg. Zij zijn als laatste vertrokken en rijden met het laagste gemiddelde rond. Als zij dan ook binnen zijn houdt Theo zijn praatje en kondigt aan dat het zijn laatste Javadorit zal zijn. Een terecht applaus als dank voor vele jaren organisatie is zijn deel! Ook vraagt hij of we weer lotjes willen kopen voor de tombola.

Nadat de drie prijzen verdeeld zijn, helaas weer geen winnaar bij onze TC, is het grote moment daar: de einduitslag. Van laag naar hoog worden nu één voor één de ploegen opgelezen en hun laatste en eindtijd. Al snel zien we dat ploegen die na de derde controle hoog stonden opeens flink duikelen door een slechte finaletijd. Dus een eerste opluchting als nummer 14 bekend wordt gemaakt. We zijn in ieder geval beter dan vorig jaar! Wederom opluchting als plek 11 opgelezen wordt: zijn we in ieder geval bij de beste tien.... Weer opluchting als nummer zeven bekend is: we hebben in ieder geval een olympisch diploma als één van de beste zes. Het moet niet gekker worden.

En dan nummer vier: ook dat is niet onze TC. Bij de beste drie dus. Maar ook niet nummer drie. Dat was de ploeg die tot de laatste controle op plek 1 stond. Dat opent dus perspectieven. Maar dan begint Theo een praatje dat Nederland bijna altijd van België wint..... behalve vandaag dus. Jammer maar helaas: we zijn op 1 seconde tweede geworden. De laatste controle levert ons nog eens 11 seconde op en met een totaaltijd van 19 seconde hebben we onze beste prestatie ooit geleverd!

Eén seconde tekort voor de victorie. Even overheerst de teleurstelling maar al snel lachen we weer volop om de terugreis naar Berregen aan te vangen. Zoals te verwachten houden we een stevig tempo aan ondanks de forse wind tegen. René heeft blijkbaar geen last van de tripeltjes!

Reinier bedankt voor de voorbereidingen en de strakke leiding onderweg. Op naar de 1ste plek in 2014!

Daan.

hier zijn de foto's!

Uitslag 2013


2013 1ste contr 2de contr 3de contr 4de contr totaal
1 Meeuwvrienden 5 3 -4 -7 19
2 Markies 3 0 6 11 20
3 Driesprong 1 -2 3 -27 33
4 Audax 4 -7 18 -6 35
5 Heidestoempers A 4 -6 8 -20 38
5 De Maatjes -6 -6 0 26 38
7 Molenrijders A 26 3 0 -10 39
8 Sterkens Sport -10 -3 11 -22 46
9 Epo-Team 9 8 13 -17 47
10 Molenrijders B 4 -2 10 -33 49
11 Achter d'Hei -3 -5 2 -40 50
12 Bessemaai 1 -12 25 -24 62
13 Hoekse Trappers -5 -10 -9 -40 64
14 De Pomp 15 -47 10 -8 80
15 Heidestoempers B 7 -17 -9 -75 108
16 Heidestoempers C -3 -35 41 -42 121
17 't Pedalleke -48 -16 -35 -145 164

- - - - - - Archief - - - - - - -

We gaan er weer naar streven een gemiddelde snelheid van 32 km/uur te rijden, van mijn kant zeg ik (opnieuw...) toe te rijden met een ordentelijke fietscomputer welke inmiddels tot de "honderdste" is ge-eikt!(om mezelf in te dekken laat ik de eenheden even in 't midden!)

Tijd:
Verzamelen tussen 6:50 en 7:00 bij het clubhuis van MOC-17 aan de Olympialaan te Bergen op Zoom.
Vertrek per fiets (en volgwagen!) om 7:00 richting College van Rouwmoer.
Start JaVaDorit is gepland om 7:49 uur

Voor onderweg: op aangeven van mij wordt er harder of langzamer gereden. Ik richt me op de eigen fietscomputer. Dat betekent dat ik altijd iets meer snelheid overhou, zodra een controlepost nadert hou ik in om op exact het gemiddelde het controleblokje af te geven.