You are hereDammentocht

Dammentocht


By Rob Naaijkens - Posted on 25 January 2013

Datum # Leden Route Afstand Chauffeur Ritkapitein
30 Jun 29 leden Dammentocht 240 KM Reinier Goosens ReneDong
WeekendNr Weer Temp Windrichting Windkracht
1326 Licht bewolkt 18 C ZW 4

Op zondag 30 juni werd voor de vierde keer een bijzondere clubrit verreden. Net als in 2008, 2009 en 2011 reden we een tochtje ruim 230 kilometer!

Even na zevenen vertrokken we voor onze prachtige rit waarin we alle in het kader van de Deltawerken aangelegde Dammen in Zeeland passeren.Deze rit kregen we er ook nog een extra "rondje Raldal" bij toen Rene in Welberg een afslag te vroeg koos.

In de vroege ochtend was het frisjes maar zeker niet al te koud en er stond een stevige bries, 3-4, uit westelijke richting.

Opvallend vond ik het, als chauffeur neem je nogal wat waar als je achter de groep rijdt, hoe vaak er een sanitaire stop wordt genomen. Kan toch knap lastig zijn als je even flink moet achtervolgen om weer terug aan te sluiten en dan nog maar hopen dat je de juiste route volgt! Voor Johan trouwens geen punt, die heb ik vandaag tot tweemaal toe een gat van een kilometer in korte tijd zien dichtrijden.

Op het traject tussen Oude Tonge en de Brouwersdam stapelen zich plotseling verschillende hulpvragen uit diverse hoeken op. Renzo belt me: ik sta ergens en waar zijn jullie? Tussen Oude Tonge en Stellendam. Albert merkt dat hij zijn fietstasje met mobiele telefoon bij het vertrek op de grond heeft gelegd en laten liggen. Oplossing? Misschien even iemand bellen... Vervolgens gaat de groep in Oude Tonge rechtdoor eenrichtingsverkeer in, dat mag op de fiets, maar niet met de bus. Omrijden en even zoeken/orienteren. Al snel kom ik dan Albert tegen in het gezelschap van Frenk. Nee, ik heb niet gebeld. En waar is de groep? Achtervolgen dus want ik wil eerst de groep terugvinden. Albert en Frenk sluiten aan op de bumper. Telefoon: Renzo vraagt waar we nu zijn. Al pratende druk ik het gaspedaal langzaam verder in en al snel moeten Frenk en Albert laten gaan.... Ik kon niet horen wat er geroepen werd maar ik kan me wel iets voorstellen.... Sorry mannen!

Plotseling zie ik in een weggetje rechtsaf een renner van de TC met pech. Jan Hermes heeft lek. Inladen, Albert besluit terug naar huis te fietsen en Frenk sluit weer aan achter de bus. Jan is natuurlijk snel klaar met band wisselen en mooi is ook dat ik de groep weer in het vizier krijg. En zo is de groep nabij Stellendam weer compleet, helemaal als daar ook Renzo aansluit.

Via Ouddorp rijden we de Brouwersdam over waar alleen gele borden nog slechts wijzen op het daar georganiseerde "Concert at the Sea". Onderweg stop ik regelmatig om vele vele foto's te schieten, binnenkort is een album op de te zien, zie de link hieronder dit verslag.

Aan het begin van de Stormvloedkering wordt het toch wel hoge tempo voor Ludy teveel, hij komt mij gezelschap houden in de bus. Richting Veere hou ik echt (weer) mijn hart vast want mannen, fietsen op het fietspad richting Veere zoals we daar gedaan hebben vraagt echt een keer om grote problemen! De discussie hebben we al eerder gevoerd, ik zeg bij deze toe dat ik voor een volgende uitgave een alternatieve lus maak. Kennelijk zien velen echt niet wat je allemaal teweeg brengt bij argeloze fietsers, vaak ook nog gezinnen met kinderen!
Gelukkig loopt dit goed af en zo arriveren we bij de sluis van Veere voor de etenspauze.

Dank aan Emmy, jammer dat je er niet bij kon zijn maar ik spreek namens alle deelnemers dat we genoten hebben van je traditionele pasta!!

Daan neemt het besturen van de bus van me over, een aantal leden waaronder Frenk, John en Jack zijn al eerder via Zierikzee naar huis gefietst. Tijdens het 2e deel van de rit zijn alleen Piet van Egeraat en ikzelf "fris" aangesloten.
Nou heb ik de dag eerder een rit van 160 km gereden en voel me helemaal niet fris en vrees het ergste voor later deze rit als Lars en Rene, in die volgorde, het tempo er goed in houden. Gelukkig komt Jan vragen wat ik alleen maar denk, alstublieft wat rustiger. Desalniettemin, hulde voor alle kopwerk van met name Rene en Lars.

Tussen Bruinisse en Zierikzee sluiten Rob en Corrie, net terug van vakantie, aan en ook Albert is weer, helaas zonder telefoon, teruggekeerd. Op de Grevelingendam worden nog een laatste keer de bidons gevuld waarna we aan de laatste van 3 dammen beginnen. Jochem en Rene leiden de groep in een stevig maar te volgen tempo overheen. Via de Slaakdam rijden we over Tholen richting Oesterdam alwaar net de brug van de Diepsluis open gaat.

Inmiddels voel ik me een stuk frisser, de spieren zijn los en neem me voor het 2e deel van de Oesterdam ook nog wat kopwerk te doen. Dat gaat goed, met of zonder het opjutten van ene Rob!
Traditioneel sprinten we nog de Kraaijenberg op over de Vossenweg en ook die gaat me nog redelijk goed af ook al mis ik de macht en de explosiviteit van de 6 die me voorgaan.

Bij het Strandhuys drinken we nog wat en wordt in "tourclubjargon" nog even nagepraat.

Met sportieve groeten,

Reinier Goosens

Historie

Kaartjes van de gereden route:
Deel 1: http://www.routeyou.com/nl-nl/route/view/34489/fietsroute-tcm-dammentoch...

Deel 2: http://www.routeyou.com/nl-nl/route/view/34492/fietsroute-tcm-dammentoch...

Aan iedereen was gedacht. De rit was in twee stukken van 128 en 107 km gesplitst. Je kon zelf kiezen of je het eerste stuk, het tweede of beide stukken gaat rijden. Wij zorgden voor vervoer naar of van het rustpunt.

Deelnemers:
- René van Dongen
- Daan
- Kees
- Lars
- Johan
- Frank
- Sjors (Nieuw lid)
- Rob Franken
- Albert
- Jan Hermes
- Jochem
- Ludo
- Richard
- Michel
- Jan Henning
- Tom Bogers
- Reinier (chauffeur deel 1, fietst deel 2)
- Ludy (deel 1)
- Mark (deel 1)
- Wouter (deel 1)
- Rob Naenen (deel 1)
- Jack (deel 1)
- John v B (deel 1)
- Frenk(deel 1)
- Piet (deel 2)
- Rob Naaijkens
- Renzo
- Corrie
- Arjan