You are hereAnna-Jacobapolder

Anna-Jacobapolder


By Rob Naaijkens - Posted on 25 January 2013

Datum # Leden Route Afstand Chauffeur Ritkapitein
16 Jun 29 leden Anna-Jacobapolder 75 KM BerryMul RenzoLev
WeekendNr Weer Temp Windrichting Windkracht
1324 Zonnig 18 C ZW 4

Vandaag, net als vorige week, een soort tussenetappe. Niet lang, geen speciale "tussenpunten" onderweg en al een beetje merkbaar het opkomende vakantiegevoel. Er is een relatief lage opkomst met 29 leden en 2 gastrenners/aspiranten..
De wind uit zuidwestelijke richting waait nog steeds behoorlijk, kracht 4 maar ook is er een mooie blauwe lucht, met wolken maar zeker omstandigheden voor een fietsritje zoals vandaag. Renzo is vandaag de "wegwijzer" en Berry bestuurt de bus.

Meteen wordt vanaf de van Konijnenburgweg al stevig doorgetrokken, achteraan moeten Daan en ik tegen de 40 rijden om aan te sluiten. Rob Franken begint op kop en zal pas halverwege weer van kop af komen, daarbij gesteund door Renzo en Rene.
Richting de Rubeerdijk gaan ook de koprijders de stevige wind wel voelen want als we de Rubeerdijk oprijden is het tempo inmiddels wel gezakt naar onze breed aanvaarde maatschappelijke onbeschreven norm....
We doen vandaag ook weer het gehuchtje Notendael aan om daarna vervolgens rechtsaf via de "Platte Weg" naar Nieuw Vossemeer te rijden. Een mooi stukje West Brabant, dichtbij huis en bij velen nog onbekend zoals ook vandaag weer uit een opmerking van Bas blijkt.
De inspiratie van dit stukje route komt overigens voort uit een van de routes die voor de JaVaDo-rit zijn gebruikt. Daarover gesproken, diezelfde route zal men ook dit jaar(1 september, noteer de datum of meld je nu alvast aan bij mij: rgoosens@hotmail.com) weer gebruiken, hierover binnenkort meer!

Via Slaakdam en Slaakweg rijden we naar het kennelijk nog niet ontwaakte Anna Jacobapolder. Ooit landelijk bekend door de op de radio dagelijks gemeldde files en wachttijden voor de veerboot richting Zijpe.Wel passeren we een paardenspan waarbij het paard even onrustig lijkt te worden als wij het in rustig tempo passeren maar gelukkig kan de "koetsier" het span onder controle houden.
Zodra we in zuidelijke richting de oude Veerhaven rechts passeren wordt pas echt duidelijk hoe hard de wind waait. Het tempo zakt drastisch omlaag en even zie ik Hylke langs de kant stoppen. Zou 't hem teveel worden? Natuurlijk niet want al snel meldt hij zich weer van voren. Daar wordt op een splitsing de verkeerde route gekozen zodeat we al snel op de provinciale weg uitkomen en zo dus de kortste route richting St. Philipsland rijden. Een kilometer verder gaan we weer rechtsaf de Lage weg in richting de dijk langs de Krabbenkreek. Het bord met de vermelding "onverhard" is niet iedereen opgevallen, gelukkig blijft dat beperkt tot een traject van een goede 100 meter waarna we weer de juiste route kunnen vervolgen.
Via St. Philipsland rijden we opnieuw de Slaakdam op richting Oud Vossemeer. Voorin is er in de eerste waaier een onverwachte beweging waardoor Charl bijna ten val komt maaqr gelukkig weet Charl; beide wielen met de juiste kant van het profiel op het asfalt te houden en schiet er meteen een flinke dosis adrenaline door zijn bloed waar hij niet veel later nog veel baat bij zal hebben!!
Het is dan alweer tijd voor de splitsing A en B. Een meerderheid van ik meen 18 leden kiest voor de A waarbij ik zeker John van Broekhoven wil noemen die erin slaagt zijn vorm voor, van en door Alp Du Zes vast te houden. John weet wel waarom ik nu iedereen oproep volgende week in de Ardennen vooral op hem te letten....
Al bij het begin van de finale op de Zeelandweg breekt de groep in 2 delen. Vooraan wordt meteen flink tempo gemaakt door o.a. Rob Franken, Rene van Dongen en Hylke, Daar tussenin ik en Richard die net ongelukkig meteen een gaatje laat vallen wat Johan nog net kan voorkomen en daarachter een groep met o.a. Daan en Rob Naaijkens die van achteruit meteen moeten gaan achtervolgen. Eerst probeer ikzelf nog het gat naar voren te dichten maar nu merk ik dat ik teveel rust heb gehad de laatste 2 weken. John springt over me heen maar valt snel stil maar gelukkig komt daar een treintje met Daan, Jochem en de keihard sleurende Rob Naaijkens voorbij. Ik pik aan en kom in het wiel van Jochem bijna terug bij de voorste groep maar weet ik toch niet goed meer in het wiel te blijven en moet vervolgens ook de voortreffelijk rijdende Jan Henning en Sjors nog voorbij laten gaan. Voor me zie ik tot mijn verbazing Rob Franken lossen uit de eerste groep. Het tempo is daar zo hoog opgevoerd door o.a. Hylke en Johan dat Rob nu toch wel de vele kilometers op kop tijdens het eerste deel van de rit moet bekopen. We proberen samen de achtervolging in te zetten op een groepje met Jan, Lars, Sjors en naar later blijkt Daan maar kort voor de kering bij Zwarte Ruiter merk ik dat Rob weer uit mijn wiel heeft moeten lossen. De afstand naar de 2e groep lijkt mij nog overbrugbaar maar halverwege de Rubeerdijk merk ik dat er voor me toch goed wordt doorgereden en laat ik me terugzakken in een derde groepje met Corrie, Richard, John en Rob. De groep voor ons verdwijnt helaas toch uit 't zicht.

Vooraan wordt op de Rubeerdijk een regelmatig tempo gereden, op de chicane nabij het nieuwe in aanbouw zijnde verzorgingstehuis springt Rob Naaijkens weg. Vandaag komt er weer een nieuwe combine opduiken, het is Rene die kennelijk vooral de zege aan de sprinters gunt want hij rijdt keurig het gat naar Rob dicht en zet aan voor de sprint. Niet alleen voor Charl, maar vooral ook voor Johan die weer in dat wiel zit en er met de zege vandoor gaat. Rob wordt nog 2 en Charl 3.


In de laatste groep wil Rob de sprint nog voor me aantrekken maar ik let natuurlijk maar op 1 wiel: Richard! Voortaan dan wel niet door de wind eroverheen willen maar uit de wind, niet zo slim dus en zo gaat Richard achter Daan, maar net vóór mij over de streep. Wel meldt hij op de Zeelandweg gebruik van de bus te hebben gemaakt, daar waar ikzelf nog in volle achtervolging op de 2e groep was, maar acht, waar gaat 't over maar gelukkig weet ik me nu verzekerd van de aandacht van onze clubcolumnist!

Hieronder een link waarmee je de foto's die ik vandaag heb gemaakt kunt zien.

Reinier Goosens

http://www.tourclubdemarkies.nl/gallery2/main.php?g2_view=slideshow.Slid...