You are hereSpuikanaal

Spuikanaal


By Rob Naaijkens - Posted on 25 January 2013

Datum # Leden Route Afstand Chauffeur Ritkapitein
05 May 29 leden Spuikanaal 93 KM JanKeesD Reinier Goosens
WeekendNr Weer Temp Windrichting Windkracht
1318 Zonnig 15 C ZW 2

SPUIKANAAL LOOPT DE SPUILUSJES LANGS......

Vandaag zou deze nieuwe rit dan eindelijk gereden gaan worden.
Reinier had al een paar keer gevraagd wanneer deze rit op de agenda van de club geplaatst zou worden en vandaag was het zover. Hij zou vandaag ritkapitein zijn aangezien hij deze rit het beste zou kennen! En hij kon hem zo goed dat hij nog wat extra's toevoegde óf de precieze route was hem soms wat ontschoten en nam hij maar zoveel mogelijk binnendoorweggentjes om toch vooral maar niets over te slaan!

De opkomst valt voor zo'n prachtige lente dag wat tegen. Slecht 29 man aan de start en voor een zonovergoten dag met een verwachte 20 graden is dat wat magertjes. Het zal wel te maken hebben met meivakantie die nu volop aan de gang is want oa een aantal vaste krachten zoals René, Lars en Renzo zijn er bijvoorbeeld niet bij! De bus wordt vandaag bestuurt door Jan Kees. Dit keer heeft hij zo te zien niemand kunnen strikken om achter het stuur te kruipen. Maar volgens mij had hij het best naar zijn zin! Regelmatig werd er ook een fototoestel door het raam op ons gericht bediend door zoon Joep die mee reed in de bus van Rob 'Rinox' Franken. (Bedankt Rob!!)

We starten wat chaotisch omdat op de Boulevard vandaag het nodige georganiseerd wordt. Overal staan kraampjes op het fietspad en ook bij Fitness Palace voor wordt het nodige opgebouwd. Ze hebben zij net als wij in ieder geval prima weer. We verlaten even later de Plaat aan de zuidkant om achter langs Mattemburg naar de Zeeuwseweg te gaan. Tot aan het kanaal gaat alles zoals vanouds. Na de beide bruggen slaan we rechtsaf en rijden daarna langs de naamgever van vandaag: het Spuikanaal. Zover volgen we nog steeds keurig de vooraf bepaalde route zoals die op Routeyou.com te vinden is. Maar even later gaan we extra lusjes rijden...

Deze extra lusjes brengen ons op veel bijzonder plekjes die we maar zelden aandoen. In eerste instantie valt het me niet eens op, zo lekker in het zonnetje peddelend! Wat me wel opvalt is het grote aantal plassende leden her en der langs de kant van de weg. Jan Kees heeft het er maar druk mee met het terug brengen naar de groep. Ook ikzelf ontkom er op een gegeven moment niet aan. Vlak voor Ossendrecht houd ook ik even een sanitaire stop om de blaas wat te ontluchten. Wat me verder nog opvalt vandaag is het wisselende tempo dat er vandaag op verscheidene stukken gereden wordt. Hoewel ik mijn tellertje vandaag vergeten ben en niet precies kon zien hoe hard we gingen kan ik wel zeggen dat we regelmatig flink te langzaam en dan weer te snel gingen....

Na Huybergen gaan we ons opmaken voor de finales. Tenminste, normaal is dat zo. Vandaag blijft het peloton zelfs hier gezapig door wandelen en is er geen gedrang om voorin te komen. Even later slaat de B samen met de A af om naar de nieuwe splitsing te rijden als één groep. Nog steeds zijn er geen ontsnappingen vooraan en wanneer de B afgeslagen is zou het nu toch harder moeten gaan. Dat is echter niet het geval omdat we nu net een collega-groep moeten passeren en voor ons een auto de doorgang blokkeert. Als al die consternatie voorbij is komt het in eerste instantie niet echt op gang. Ik zie twee bikkels al snel afstand nemen terwijl de rest gewoon tempo blijft draaien met de wind in de rug. Vooraan zijn het Rob Franken en Charl die inmiddels op 200 meter rijden.

Er wordt nu vooral gekeken. Zo te zien is het Albert die probeert nog enigszins snelheid erin probeert te brengen. Langzaam zie ik de kanonnen naar voren opschuiven en is het wachten op de eerste serieuze achtervolging van deze rit. We zijn dan al linksaf de Mariabaan opgedraaid inmiddels. Het tempo gaat inderdaad omhoog maar nog niet echt. Pas als eerst Johan en even later Roy de gashendel opendraaien wordt in rap tempo het gat gedicht. Ikzelf rijd in het spoor van de weer oplettend rijdende Joop de oversteek. Zo rijden we met een leuk groepje ietsjes los maar helaas valt het al snel weer stil. Deze poging zal het hem dus niet worden. Op het fietspad even later rijd ik een tijdje op kop maar neemt niemand over.

Pas op de Westelaar valt de rit in de definitieve plooi wanneer Eerst Johan wegspringt even later gevolgd door Roy. Alleen Rob Naaijkens is alert of bij machte om mee te gaan. Ikzelf zit net opgesloten en moet lijdzaam toezien hoe het gat rap groter wordt. Wanneer ik eindelijk een gaatje vind probeer ik er naar toe te rijden, even later geholpen door Joop en Jochem. Helaas is nu net het beste bij ons drieën eraf. Van achteruit sluiten nu wat rijders bij ons aan en is het gedaan met een serieuze achtervolging.

De drie worden dus niet meer achterhaalt. Terwijl Rob Naaijkens voorin op 750 meter een alles of niets poging doet om weg te blijven is het Roy die het gat weer dicht, Johan in zijn wiel meenemend en dus goed gelanceerd wordt voor de eindsprint. Johan dus eerste, Roy tweede en Rob 3de! Achter hen laat ik de sprint voor befaamde baard van de keizer lekker lopen. Ik heb een lekker finale gereden en geloof het allemaal wel..... Tot ik wordt ingehaald door Richard! Ik zet dan toch nog maar even aan om in ieder geval voor onze veteraan te eindigen. Net als Reinier trouwens die ook voor Richard eindigt maar daar wel wat hulp va de bus voor nodig had.

Al met al een leuke finale onder prima omstandigheden (een zuidwesten wind schuin tegen, kracht 3) met een verdiende winnaar.

Daan.

Alvast de winnaars A en B van vandaag:

Fotoalbum diashow