You are hereOesterdam-Waarde

Oesterdam-Waarde


By Rob Naaijkens - Posted on 25 January 2013

Datum # Leden Route Afstand Chauffeur Ritkapitein
21 Apr 36 leden Oesterdam-Waarde 94 KM CharlDie dommeled
WeekendNr Weer Temp Windrichting Windkracht
1316 Zonnig 9 C NO 3

Ivm wegwerkzaamheden aan de Westelaarsestraat reden we deze zondag het parcours van de afgelaste rit van 24 maart jl.

Op een frisse maar verder fraaie ochtend rijden om net over negenen met 35 fietsende en 1 in de volgwagen (Charl) van de boulevard af voor een lange rit van ruim 90 km. Ritkapitein van de dag is Daan.

Al na een paar honderd meter is Perry de eerste die wat met de fiets heeft maar later kan hij weer aansluiten. We rijden via de Moerstraatsebaan een lus door het "Alters Laag", een stukje natuur waarvan blijkt dat niet iedereen van het bestaan op de hoogte is. Met name na de aanleg van de A4 tussen Schansbaan en Steenbergseweg niet meer zonder meer vanuit Halsteren te bereiken maar voor een mooie natuurwandeling zeker het aanbevelen waard!

Ja. De A4. Ik heb zelf ooit de route uitgewerkt maar ik was toch wel benieuwd hoe we de oversteek van de Steenbergseweg zouden gaan nemen. We rijden een bordje "doodlopend" voorbij en al snel roept en doet iedereen van alles maar niet als groep fout of goed rijden. Ik rij zelf met o.a. Daan en Renzo door totdat we niet meer verder kunnen. Ongeveer de helft van de groep heeft de juiste weg gevolgd waar wij dachten dat het bordje "doodlopend" niet voor TC's geld...
Terug dan maar en zo vervolgen we het fietspad over de nieuwe A4 in westelijke richting. Via de "Kijkuit" rijden we naar de Thoolse brug, o.a. Door mijn toedoen ligt het tempo tegen de 35 per uur. Beetje te snel dus maar op de chicane richting Kijkuit ontstond er even een mooi lint!

Op fatsoenlijke, haast devote wijze rijden we door Tholen waarbij we in stilte door de vele voetgangers worden begroet.
De rit van de dag heeft een dubbele omschrijving en we naderen daarvan nu het eerste deel, de Oesterdam. Even versnellen tegen de dijk naar de diepsluis waar ik een collega TC in rood tenu van de andere kant zie naderen. Een van hen komt op de betonnen randen van de naast de weg gelegen parkeervakken terecht en komt keihard ten val. In het voorbijgaan zie ik hem direct met een van pijn vertrokken gezicht opstaan dus let ik vooral weer op het ons naderende verkeer want het is daar plotseling erg druk!

Op de Oesterdam rijdt een 5-tal een paar kilometer vooruit, met name Kees met de rode muiltjes doet er veel kopwerk. Aan 't eind van de Oesterdam slaan we rechtsaf om via Rilland richting Frederikapolder en Gawege te rijden. Corrie dient bij Sjel een verzoek in even wat minder hard op kop te rijden ten behoeve van haar sanitaire stop. Of dat veel heeft opgeleverd weet ik niet maar al snel rijdt Corrie toch weer in de groep. In Gawege slaan we rechtsaf richting Waarde en is het een bijna rechte lijn naar de finale "Ossendrecht". Niet bij iedereen duidelijk, een drietal A-liefhebbers vergeten linksaf te slaan maar wachten ons na ons neutrale rondje op. Misschien goed deze gang van zaken nog eens ergens duidelijk in een routebeschrijving vast te leggen, zo ook het punt waar de finale echt begint.

Die begint ter hoogte van de start van de korte tijdrit. Ik zie de 3 eerder genoemde leden een paar honderd meter verderop rijden als Johan en de rest van de groep fors versneld terwijl vanuit tegenovergestelde richting een groep motorliefhebbers komt waarvan de koploper op onze weghelft rijdt.
#$.%! Ik lig er tot mijn verbazing gelijk af! Genoeg daarover. Perry is het tempo ook al snel te machtig en ik vis hem als eerste op. Ook rijdt er een onbekende renner uit Krabbendijke met ons mee kop-over-kop zoals het hoort. Ik merk dat we langzaam wat terrein terugwinnen op de groep voor ons maar als ik zie dat Renzo uit die groep moet lossen wordt onze achterstand weer langzaam groter. We zien ze pas terug op Calfven.
Achter ons worden o.a. Corrie en Frank achter de bus teruggereden en rijden we nu met 6 in de achtervolging. De sterkste aflossingen zijn van Frank, de renner uit Krabbendijke en mezelf hoewel ook Perry zijn beurten doet en zelfs Corrie draait af en toe mee.
Hoe verliep de strijd vooraan. Uit wat ik tijdens de evaluatie opving werd het koersverloop vooral door Johan en Roy bepaald waarbij Roy in de laatste kilometer voorop kwam en Johan in het wiel van Jan Kees terugkwam om uiteindelijk ook nog Roy van de zege af te houden die 2e werd voor best of the rest Jan Kees. En, eerlijk waar, Richard moest naar verluid in de laatste kilometers nog uit de eerste groep lossen maar kon tot dan goed mee......

Bij de B bewees Mark zijn A-status door opnieuw als eerste over de streep te gaan!

Reinier Goosens