You are hereDe Heen

De Heen


By Rob Naaijkens - Posted on 25 January 2013

Datum # Leden Route Afstand Chauffeur Ritkapitein
01 Apr 35 leden De Heen 64 KM ArjenBra JochemNi
WeekendNr Weer Temp Windrichting Windkracht
1313 Zonnig 3 C NO 4

Onder een helder blauwe lucht rij ik om kwart voor negen naar de boulevard. Op deze erg koude 2e paasdag, de temperatuur is nog maar nauwelijks boven het vriespunt, melden zich ruim 30 clubleden en nog de 3 fietsvrienden Ron, Dennis en Jelle. Het wordt vandaag de eerste rit in 2013 met de finale Halsteren nu de Heen- en Polderweg er weer strak geasfalteerd bij liggen. Met de straffe noord-oostelijke wind is vooraf al zeker dat dit ondanks de korte totaalafstand een lastige rit kan worden.

Arjen rijdt vandaag met de bus waarin hij gezelschap heeft van zijn dochter. Ik zou graag haar naam vermeld hebben maar ben vergeten daarnaar te informeren, eerlijk gezegd vergeten me netjes voor te stellen. Ze heeft wel toegezegd dat ze onderweg mooie foto's heeft gemaakt dus we zijn benieuwd! [Hilde van Bragt was de fotograaf vandaag!]

We rijden via de Theodorushaven richting Halsteren. Het rondje haven is inmiddels welbekend van de "woensdagavondtraining" waar inmiddels al iets van een traditie lijkt te ontstaan. Even tussendoor, deze week, vanaf woensdagavond 3 april, starten we weer met het trainingsrondje vanaf sportcentrum de Boulevard, we rijden de eerste weken daar om half zeven weg. Ook zal er weer bij de Wouwse Tol worden gereden.
Jochem is vandaag de wegkapitein en bij navraag blijkt hij de rit ook te hebben verkend, mede ivm de werkzaamheden aan de A4 nabij Steenbergen is de route van vandaag definitief aangepast. Op de Rubeerdijk merken we dat de NO-wind een serieuze factor is want hoewel Jochem het tempo netjes op de 30-31 houdt wordt 't daarachter voor sommigen al lastig om niet in de problemen te te komen. Op de Rubeerdijk neem ik de kop over met Albert en met een snelheid van tussen de 29 en 31, onder aanmoediging van Wally, komen we uit bij de Zwarte Ruiter. Daar stuiten we ook op de op- en afritten in van de nieuwe A4 in aanleg en kunnen we niet meer richting Steenbergen. We rijden eerst een stukje westelijk om vervolgens weer af te buigen richting Fort Hendrik om zo de bestaande route verder te gaan volgen. Het tempo gaat richting 34-35 per uur maar omdat de zijwind toch nog parten speelt komen achterin de groep enkele leden in de problemen. Nadat we een enkel lossend clublid hebben terugereden rij ik naar voren om het tempo wat te laten drukken en hierna komen er tot het begin van de finale geen leden meer in de problemen.
Onderweg komen we meerdere malen fraaie roofvogels, uitrustend of spiedend op een paal, tegen. Ik meen dat het buizerds waren maar wellicht kan Wally hier nog aanvullende informatie geven?
Zodra we richting de brug bij Nieuw Vossemeer rijden blijkt dat sommige A-renners nu toch liever niet meer met hun neus in de in kracht toegenomen wind willen blijven zitten (ik ook niet) en is het onder andere Rob Franken die brugopwaarts het tempo bepaald. Vandaag is ook "honoured member" Jac. Linders aanwezig. Hoewel hij aangeeft last van de luchtwegen te hebben rijdt hij toch steevast bijde eerste tien mee!
Na de splitsing rijden we rustig naar de Zeelandweg waarna de finale aanvangt. Direct springt Johan den Boer weg en neemt snel een paar honderd meter voorsprong, niemand heeft nog zin deze aanval te beantwoorden. Ik kijk even een van onze gastrenners aan in de hoop steun voor een achtervolging te krijgen maar uit beleefdheid wordt hier niet op in gegaan..... Dus spring ik weg en komt er niemand mee. Ook ik heb snel een gat gemaakt maar uiteindelijk is het gat met Johan te groot en vanaf het eerste knikje nabij de Heensche Molen gaat de wind parten spelen en besluit ik mezelf terug te laten zakken. Ik zie dat vooral Rene veel kopwerk verricht en ik probeer me voorin te handhaven. Verder draaien Frans en Charl vooraan mee met Richard in de door mij begeerde 4e positie. De 5e positie betekent al dat ik continu op de kant zit te harken. Ik hoop het keerpunt in deze positie te halen en vooral nog een plekje op te kunnen schuiven maar dat kan niet zonder enig trek en duwwerk. Achter me zien een aantal renners ook dat ik in de problemen kom en springen over me heen waarbij ik telkens weer in de kant blijf harken. Op het keerpunt hang ik uiteindelijk al aan t elastiek op een meter of tien. Even lijkt het of ook Rob moet afhaken maar nadat die eerst lijkt af te haken springt hij vervolgens weer snel naar de groep toe. Ik achtervolg nog een paar honderd meter maar als opnieuw de wind nu van links gaat blazen geef ik het op om nog terug naar de groep te rijden. Ik wacht even op Perry en Renzo, met drieen rijden we vervolgens naar Frenk en daarna naar Joop en Richard.
Vooraan is Roy inmiddels naar Johan gesprongen, zij gaan op de streep om de winst strijden. Roy is de betere sprinter en haalt de 2e winst binnen. Charl wint de sprint voor plek drie nadat Rob en Jan Kees nog door de groep zijn teruggehaald.
Op de Glymesweg kom ik met ons groepje bij Richard en Joop. Frenk sprint de laatste meters dicht waardoor Perry en ik bijna alsnog achter dreigen te blijven maar op de Heenweg is ons groepje weer compleet. Op de Erasmusweg springt Joop weg achtervolgt door Frenk.
Ik neem me voor in elk geval voor Richard te eindigen en wacht zolang mogelijk om voor mijn eigen "eindsprint" aan te gaan. Zo slaag ik in elk geval in die doelstelling....

Over het "koersverloop" bij de B kan ik niets melden dus wachten op de reacties dan maar! Foto's staan hier!

Reinier Goosens