You are hereLange Schouw

Lange Schouw


By Rob Naaijkens - Posted on 25 January 2013

Datum # Leden Route Afstand Chauffeur Ritkapitein
10 Mar 29 leden Lange Schouw 66 KM ReneDong
WeekendNr Weer Temp Windrichting Windkracht
1310 Zwaar bewolkt 1 C NO 3

WINTER IN NEDERLAND!!

De clubrit ging 'gewoon' door deze winterse zondag! Om 8.00 had het bestuur al onderling contact gehad en het licht op groen gezet. Juist toen begon het echter een beetje te sneeuwen!? Gelukkig was het minimaal en zodoende stonden er om 9.00 uur 27 leden aan de Boulevard te wachten op het vertrek. Samen met chauffeur John Boer en Roy die even later aansloot dus een opkomst van 29 man. Niet onaardig gezien het weer!

Het bestuur had al eerder het schema ietsjes omgegooid omdat er op het finale parcours vlak voor Halsteren aan de weg gewerkt wordt. Daarom vandaag geen rondje Oesterdam-Tholen maar in plaats daarvan het iets kortere ritje via de Lange Schouw die we eventueel nog verder konden inkorten als het weer daar aanleiding toe zou geven. Gelukkig kwam het niet zover en konden we een compleet 'droge' rit afwerken onder de rook van Roosendaal. Hoewel, helemaal droog hielden we het nu ook weer niet omdat de weg wel nat was. Opspattend water dus vandaag maar al met al was het goed te doen.

Na een lenteachtige week was het weer gisteren omgeslagen: de winter komt nog even terug met de nodige sneeuwval in het noorden van het land. En dat met een stevige noorden wind en lage temperaturen van hier net iets boven nul. De komende dagen zullen we zelfs met matige vorst in de nacht rekening moeten houden. Ik ben benieuwd wat voor effect dat heeft op de persoonlijke trainingschema's komende week......

Zoals al gezegd 28 man aan het vertrek die redelijk strak vertrokken. Vooraan werd dat overigens niet zo ervaren maar achterin was het soms flink aanpoten! Zo in de stad werd de wind nog niet echt gevoeld maar even later ervoeren we dat de wind echt wel stevig blies! Voor Peter Schijven was het nu teveel van het goede. Hij had al een tijdje een stukje achter de groep gebungeld en ondanks dat er echt rustig gereden werd ging het toch net te hard. Samen met Frans heeft hij besloten om de club weg te laten rijden en zelf een eigen rondje te doen.

Op kop zijn het onder andere Charl, Frenk en Roy die in eerste instantie het tempo strak hielden. Waarschijnlijk waren er nog meer bikkels die het nodige werk hebben verricht maar omdat ikzelf voornamelijk achterin heb gereden heb ik dat niet zo mee gekregen. Wel heb ik gezien dat ook Michel even van voren reed. Maar met zijn lange postuur en opvallend oranje helm is hij goed te onderscheiden in ons blauw-grijs-witte peloton!

Ritkapitein René loodste ons probleemloos door Brabantse en Belgische dorpen. Onderweg kruisten we een aantal keer een ATB-toertocht. Ik zag behoorlijk wat mountainbikes (onder andere ook liefhebber Robert Hopmans nabij de grensovergang bij Horendonck) en kon ze eigenlijk geen ongelijk geven: het is nog steeds een beetje winter! De meesten van hun toonden wel duidelijk sporen van het feit dat het er in het bos behoorlijk modderig moet zijn! De vele plassen onderweg in de weilanden spraken wat dat betreft boekdelen! Dan toch maar op de weg; scheelt toch een boel troep alhoewel er toch wel gepoetst zal moeten worden....

Vandaag gelukkig geen valpartijtjes maar wel een paar lekke banden. Ik heb in ieder geval Michel en Richard de bus zien opzoeken. Het tempo wisselde af en toe wel maar niemand kwam in de problemen achterin! En zo reden we via Nispen op de splitsing af. Slechts 8 man koos voor de A! Jan-Kees, Roy, Johan, René, Lars, Perry, Reinier en ikzelf vormden een bescheiden pelotonnetje. De rest ging dus met de B mee! Het mag dan ook geen verrassing heten dat een A-rijder vandaag bij de B ging winnen: Charl pakte de overwinning voor Richard. Volgens ingewijden was het John van Broekhoven die eerste 'echte' B-rijder over de finish ging...

Maar terug naar de A. Net als vorige week is er één rijder die er duidelijk bovenuit steekt. Johan is dus net als vorig jaar weer goed de winter doorgekomen blijkt al snel. Het siert hem dat hij ook direct zijn verantwoordelijkheid pakt en de eerste kilometers gewoon hard op kop begint te sleuren. De teller gaat met de wind schuin in de rug al een tijdlang boven de 50 km/u!! Na een tijdje begint het daarna zelfs even te rouleren. Dat zal echter maar voor korte duur zijn wanneer we tegen de wind indraaien en we weer erop gewezen worden dat de wind toch best stevig waait! Nu wil niemand echt op kop rijden en het tempo stokt een paar keer flink!

Wanneer we de camping naderen gaat het dan toch, zij het bescheiden, weer wat draaien. Volgens mij komt iedereen nu ook op kop wat ik een heerlijk gezicht vind! Zo hoort het toch ook wel een beetje. En ondanks dat ik me niet zo goed voelde (dacht ik tenminste) neem ik nu ook met wat meer plezier wat harder over! Op het fietspad is het weer Johan die even er flink aan trekt. Ik heb het dan niet in de gaten maar de groep valt nu wat uit elkaar.

Op de Westelaar rijden we weer min of meer bij elkaar als Johan er weer vandoor gaat! Blijkbaar is de schwung er een beetje uit bij velen want men laat hem zomaar gaan? Eerlijk gezegd verbaast met dat wel of ben ik de enige die inziet dat Johan in topvorm is en dus niet zomaar 100 meter mag krijgen? Dus ga ik vanuit 4de positie maar nar voren, ervan uit gaande dat de rest mijn wiel zou volgen en we gezamenlijk de eenzame vluchter terugpakken. Maar dat gebeurt dus niet. Alleen Reinier wil me blijkbaar helpen en neemt even later over. Naar later blijkt rijden we met z'n tweeën nu dus in de achtervolging? Waar is de rest vraag ik me af? Jan Kees, Roy en René?

Maar goed, de situatie is dus zoals hij is en gaan we volop in de achtervolging. Reinier rijdt verrassend goed en telkens neemt hij over op tempo. Toch zie ik dat we niet echt inlopen op Johan. En wanneer we even later onder de hoogspanningskabels rijden en de wind weer op kop hebben rijdt Johan zelfs gestaag weg van ons, ondanks dat Reinier en ik goed samenwerken. Dat veranderd daarna niet meer, zelfs niet wanneer René blijkbaar zijn tweede adem heeft gevonden en solo bij ons aansluit. Helaas heeft hij geen derde adem meer en stokt het even later in de achtervolging. Dat is voor mij het moment om in een alles of niets poging weg te spingen en in een soort uiterste inspanning het gat te dichten. Maar al snel blijkt dat het beste er bij mij af is.

René slaagt weer terug in mijn wiel te komen. Op dat moment glijdt Johan over de finish en is zijn tweede overwinning in dit prille seizoen een feit! René en ik rijden dan voor de tweede plaats een persen er nog een sprintje uit. Ik blijf René nog net voor terwijl vlak na ons Reinier verdienstelijk vierde wordt, nog voor Roy, Perry en Lars. Jan Kees is dan waarschijnlijk al bijna thuis in Roosendaal omdat hij dan al ruim afgehaakt heeft!


Samen met Richard die heeft staan wachten om de sprint bij de A te zien rijden we terug naar ons nieuwe honk. Bij Fitness Palace wordt de rit geëvalueerd onder het genot van koffie en thee. Ook een flink aantal (oud-) leden die er vandaag voor gekozen heeft om niet op de weg maar in de zaal te trainen zien we nu: Jos, René Koole, Piet Suijkerbuijk, Jac Linders en René Punt zie ik netjes gedoucht en gesoigneerd langs komen.

Daan