You are hereSnertrit (Horendonck)

Snertrit (Horendonck)


By dommeled - Posted on 15 May 2012

Datum # Leden Route Afstand Chauffeur Ritkapitein
28 Oct 33 leden Horendonk (Snertrit) 57 KM RenePunt dommeled
WeekendNr Weer Temp Windrichting Windkracht
1243 Half bewolkt 5 C ZW 3

De nachtrust is extra lang geweest, de lengte van de rit is vandaag extra kort. Een snertrit dus. Ondanks de weliswaar frisse, maar verder fraaie weersomstandigheden zijn er maar net iets meer dan 30 leden naar de Boulevard gekomen voor de laatste officiele clubkilometers van het jaar 2012.

Naar zeker ook later blijkt is Daan vandaag degene die de rit bepaald als wegkapitein. Vooraf worden we nog even gebriefd over een korte strook "onverhard", een verhard zandpad nabij het Rozeven. Even na negen uur rijden we weg nadat Rene zich nog even van de lange fietsbroek heeft ontdaan, waarschijnlijk hiertoe geinspireerd door dat andere clublid in korte broek maar met "deken".....
Rob Peters is na maanden afwezigheid toch weer aanwezig maar heeft al snel om mij verder onduidelijke redenen binnen de eerste paar kilometer al de bus nodig. Niet om meteen van ellende en gebrek aan kilometers in de bus te kruipen want later neemt Rob gewoon zijn plaats in de groep weer in.
Het parcours van de snertrit was jaren achtereen het rondje "Kruisland", nu vervangen door de route "Horendonck". Nou zijn we daar de 2 weken hiervoor ook al langs gefietst maar gelukkig heeft deze route toch wat verrassingen in petto.
Zo verrast Daan John, die weer eens als eerste langs het bordje Nispen flitste, door daar linksaf te slaan. Even was er twijfel of de bus, vandaag bestuurd door Rene Punt en inmiddels wel redelijk is hersteld van zijn beiderzijds gebroken ellebogen, de "bussluis" in de route van vandaag wel kon nemen. Na even wikken en wegen kunnen we toch weer verder en rijden we deze keer tegengesteld de Rozevendreef op om vervolgens rechtsaf de "Nederheide" op te rijden. Hiermee rijden we overigens om het achter de bossen verscholen "Rozeven". Even later rijden we dan gedurende 300-400 meter over de "onverharde" Nederheide om ter hoogte van de afslag "Katteven" weer op de geasfalteerde weg uit te komen. In de laatste meters onverhard komt de stoere "Flandriƫn" hard naar voren gereden maar jammer voor hem duurt het genot dus maar kort.
We rijden vervolgens een lus over de Achtmaalsebaan naar de rotonde nabij de "Lange Schouw". Tijdens mijn verkenningsritje eerder had ik al opgemerkt dat de "Lange Schouw" nog steeds bestaat zij het dat de hoogte inmiddels is gehalveerd en nog nauwelijks vanaf de rijweg te zien is.
Via Horendonck rijden we terug richting Nispen alwaar de laatste finale van dit seizoen kan starten. Bewust rij ik een paar kilometer mee op kop om de juiste spanning op de benen te zetten en om Daan en Rene af te lossen die vandaag het merendeel van de kilometers op kop reden.
Bij het uitrijden van Nispen komt Flandriƫn Adrie mee op kop rijden. Inmiddels is het wat minder windstil dan bij het vertrek en ik kan op dat moment moeilijk bepalen hoe de wind precies staat. Ik merk op dat moment ook dat ik me minder voel als een week eerder en dat wordt ook bevestigd door een relatief hoge hartslag op het moment dat we de finale ingaan. Dat doen we met een erg grote groep, ook zijn er een aantal vaste B-rijders mee, al of niet in de veronderstelling dat we vandaag de finale als club samen rijden. Enkelen zijn enigzins onaangenaam verrast en kiezen ervoor een stuk vanaf de Ouwerveldenweg richting Schouwenbaan af te snijden.
Vooraan bij de A rijdt Daan voorop en voert zeer geleidelijk het tempo wat op met Lars direct in het wiel. Bij de Vleet wordt ik verrast door de aanwezigheid van John van Broekhoven in ons gezelschap maar dat duurt dan nog maar kort want John raakt door het gedrang in de berm en moet de groep laten gaan.
Op de Schouwenbaan wordt voor het eerst aangezet. Gelukkig zit ik in de eerste helft van de groep, later hoor ik dat er achterin even geharkt moest worden om in het spoor van de eersten te kunnen blijven. O.a. Roy, Daan, Charl en Jan Kees rijden vooraan en bepalen het tempo. Even later merk ik dat er voor Jan Kees een gaatje valt en spring er overheen. Hoewel het tempo op het fietspad even wordt opgevoerd kan kennelijk iedereen toch goed mee. Op de Westelaarsestraat zijn er enkele versnellingen maar niet van dien aard dat daardoor iemand in de problemen kom. Ik rij zelf wel een tijdje in het laatste wiel, inderdaad, achter Richard, maar richting Heerle besluit ik voor alle veiligheid toch maar wat meer naar voren te rijden. Charl rijdt nog even voorop maar krijgt niet de ruimte zoals een week eerder. Ook de versnellingen van Roy zijn wat minder fel en dus kan iedereen volgen.
Op de Zoomvlietweg besluit ik op bijna exact dezelfde plaats als een week eerder weg te springen maar dat gaat duidelijk minder makkelijk als een week eerder en eigenlijk zie ik iedereen in mijn wiel mee volgen. Nabij de Wouwse Tol zijn het Rob Franken en Renzo Levering die het tempo hoog houden, Joop probeert ook nog even weg te komen, maar uiteindelijk rijden we compact de laatste kilometer in. Ik zie de gebroeders van Dommele veilig bij elkaar rijden waarbij de een liefkozend het achterwerk van de ander aanraakt. Ik maak daar uit op dat in elk geval een van de twee vandaag een serieuze kandidaat voor de winst gaat zijn. Langs rechts spring ik nog eens naar voren om het tempo op te voeren met het gevoel dat er vandaag niet meer inzit dan tot de streep mee te rijden. Op 500 meter hoor ik echter Lars achter me stamelen dat we kennelijk los zijn en waarachtig, iemand heeft kennelijk uit een of ander onvoorspelbaar belang of gebrek aan macht een gat laten vallen en zo rijden Lars en ik een meter of 50 voor de groep uit. Op datzelfde moment merk ik dat de kracht uit en het zuur in mijn benen stroomt. Toch probeer ik het tempo nog zo hoog mogelijk te houden want wie weet. Ik maak me zelfs al zorgen over hoe Lars in de sprint te gaan aanpakken want als ik nou toch zover kom, pakken die kans. Bij Lars is het beste er ook duidelijk af, in elk geval kan hij niet meer overnemen en dat was volgens mij geen tactische keuze. Als ik even later omkijk zie ik toch de groep hard op ons afkomen en even later worden we als eerste door Albert voorbijgesneld en hij op zijn beurt weer door het hele pak. Uiteindelijk pakt Daan z'n welverdiende zege in 2012 voor jawel, broer Jan Kees die 2e wordt en Joop die als 3e zijn wiel over de streep gooit. Even later bol ik als voorlaatste uit over de streep... Het seizoen 2012 zit erop!
We rijden terug naar de Kajuit. Corne deelt daar aan iedereen muntjes uit voor snert, broodjes kroket en frikandel en consumpties. Een delegatie van het bestuur buigt zich over de genomineerden voor het clubkampioensschap 2012 (volgens Sjel 2013...) waarover elders op deze site binnenkort meer.....

Wat betreft de winteractiviteiten zal ik zelf in elk geval betreffende het fietsen op de weg binnenkort wat plaatsen, komende zondag is er in elk geval opnieuw een "snertrit" om het ATB-seizoen in te luiden met de ATB-toertocht van onze fietscollega's van "Audax" Roosendaal. Ook hierover volgt nog info op de site.

In groter clubverband zien we elkaar weer tijdens de feestavond op 9 november aanstaande. Nog niet aangemeld? Nu doen!

Reinier Goosens