You are hereLange Schouw

Lange Schouw


By dommeled - Posted on 15 May 2012

Datum # Leden Route Afstand Chauffeur Ritkapitein
21 Oct 28 leden Lange Schouw 64 KM PeterSch dommeled
WeekendNr Weer Temp Windrichting Windkracht
1242 Zwaar bewolkt 13 C NO 4

KORTE RIT LANGS DE LANGE SCHOUW

De consternatie van de afgelopen dagen is nog nauwelijks weggeëbd wanneer de Markies op pad gaat voor zijn op één na laatste clubrit van het seizoen 2012! Het weer heeft zich in ieder geval goed aangepast en hangt net als de donkere wolken boven het professionele, en met name het Nederlandse, wielrennen, als een donkere kille deken over ons heen. De opkomst is helaas niet erg hoog. Waar is de tijd dat er bij de laatste ritten in oktober 40 man of meer aan het vertrek stonden?

De leden die wel kwamen opdagen reden net als een week eerder weg met wat lichte neerslag in de vorm van een soort mist. Niet dat je er zeiknat van werd maar mijn bril besloeg constant! Ritcommissaris Renzo had vandaag een vrije dag opgenomen zodat ik de honneurs waarnam. Nu is rit lange schouw denk ik één van de bekendste routes binnen onze club dus dat liep wel los. Wel had ik in de voorbereiding geconstateerd dat Schijf nog steeds overhoop ligt zodat we nabij de rotonde van de naamgever deze keer linksaf sloegen ipv rechtsaf. Zodoende deden we toch 'gewoon' Schijf aan zonder dat we net als de vorige keer hoefden te klunen door los zand!

Ik noemde de naamgever al, de schoorsteen van de plaatselijke steen-, pannen- en plavuizenfabriek De Schouw, (http://www.encyclopedie-grofkeramiek.nl/files/grofkeramiek/nbr%20190h.pdf) maar die zag ik vandaag niet meer staan. Misschien is ze inmiddels al wel ingestort of neergehaald! Maar tot zover de plaatselijke geschiedenis. Eerst moesten we nog vertrekken. Voor aanvang legde ik nog even aan de groep uit dat we iets van de route zouden afwijken en tevens deed ik een oproep om je op te geven voor de snertrit van komende zondag!

Net als de voorafgaande week reden we eerst via Vredenrust en Klavervelden. De druilerige mist is inmiddels weg maar de zon zullen we vandaag helaas niet zien. Wel staat er een meer dan stevige wind uit het noordoosten. Er is desondanks genoeg animo om vandaag op kop te rijden. Iedereen heeft daar zo zijn eigen redenen voor maar het maakt het vandaag wel tot een wat rommelige rit. Ik moet redelijk vaak vragen of het wat rustiger kan, zeker wanneer we door de harde wind op het kantje gezet worden. Op een gegeven moment besloten we om de notoire doorrijders maar weg te laten rijden. En zo reden er vanaf de Brembosch tot de nieuwe rotonde na Nispen twee groepen rond.

De wind is al die tijd dan schuin van voren. De wegen zijn over het algemeen gelukkig droog en redelijk schoon. Dat is dan weer de positieve kant van al die regenval van de afgelopen weken want er waren volgens mij vandaag wederom geen lekke banden! Weinig werk dus voor onze chauffeur van de dag Peter Schijven. Hij nam vrijwillig het plekje van onze razende reporter Wouter op zich en was zo voor het eerst na zijn knieoperatie weer aanwezig. Gelukkig gaat het goed met hem al had hij eigenlijk stiekem gehoopt dat hij nu al op de fiets zou zitten! Hartelijk dank Peter!!

Met viezigheid viel het, zoals al gezegd, redelijk mee. Niet dat het allemaal brandschoon was maar op wat bladeren en af en toe wat modder na was het allemaal goed te doen. Gelukkig geen valpartijen of andere ongemakken vandaag. Nadat Reinier en ik ons op kop hebben genesteld om zo de snelheid wat in te perken kabbelt het peloton rustig door het Brabantse land onder Roosendaal en is er voldoende ruimte om even bij te kletsen. Wanneer we even later Nispen weer naderen nemen de hardrijders van het eerste half uur weer hun koppositie in: Michel, Adri, John en Rob Franken jagen de snelheid beetje bij beetje weer op, zij het dat we nu wind in de rug hebben! Zeker wanneer we de splitsing naderen loopt het op tot tegen de 40 km/uur...

Bij de A wordt eerst een korte Pow-wow gehouden. Charl die dan al op kop rijdt wordt even gevraagd om in te houden zodat ik iedereen kan vertellen dat het vandaag de ATB-toertocht van Wouwse Plantage is en dat dat de nodige drukte met zich mee kan brengen. Er wordt dan ook een beroep op ieders gezonde verstand gedaan om het vooral veilig te houden. En of het er iets mee te maken had weet ik niet, maar het werd inderdaad een zeer gedisciplineerde finale vandaag. Al met al viel het met de drukte reuze mee en hadden we nergens echt last van drukte.

Maar wat betreft de finale: we starten wind af en al snel rijd ikzelf op kop. Langzaam aan voer ik het tempo op totdat ik een voor mijzelf lekker ritme heb . Als ik op mijn teller kijk wijst die dan ruim 42 km/uur aan. Ik ben benieuwd wat er zo dadelijk gaat gebeuren wanneer we met onze neuzen vol in de wind komen te zitten. Ik blijf gewoon tempo maken na de bochten en tot mijn verbazing word ik al snel afgelost door mijn broer. Zijn eerste aflossing dreigt dan snel te verzanden omdat niemand hem wil aflossen. Even ben ik bang dat het een moeilijk stuk gaat worden maar dan komt er toch een leuk molentje op gang van een man of vijf, zes. Johan, Jan-Kees, Roy, Charl en ikzelf gaan dan lekker draaien terwijl ook Robbert Maartense zich er later tussenvoegt.

Vooral op het fietspad, wanneer alle ATB-drukte achter ons ligt, gaat de snelheidshendel even flink open onder impuls van Robbert. De hele bups gaat nu op een lint en komen veel leden achterin op het kantje. Gelukkig voor hen duurt het niet al te lang en van een schifting is dan ook geen sprake. Ook op de Westelaarsestraat even later gaat het kortstondig behoorlijk hard. Maar weer hoeft er niemand te lossen en even later valt het zelfs even stil. Dat is voor Charl het sein om het maar eens te proberen. Al snel heeft hij een leuk gaatje terwijl achter hem gekeken en gekeken wordt. Met name kijkt men wat Roy nu gaat doen. Maar Roy heeft vandaag besloten ook af te wachten...

Wanneer het Reinier te lang duurt allemaal voordat er tempo gereden gaat worden springt hij zelf het gat maar in. Zoals altijd had hij al een paar keer op kop gereden en nu probeert hij de kloof met Charl alleen te overbruggen omdat verder niemand meegaat. Het zal hem uiteindelijk lukken om de aansluiting te maken, mede omdat Charl even zijn benen stilhoudt. De samenkomst zal echter van korte duur zijn omdat Charl er al snel weer tussenuit piept en zodoende solo over de streep gaat, korte tijd later gevolgd door Reinier die dus keurig tweede wordt. Daarachter, op betrekkelijk korte afstand, komt het tot een sprintje om plek drie. Het is Robbert die probeert zijn goede rijden van vandaag een ereplekje te geven. Achter hem is het Lars die ook besluit aan te gaan. Ook zie ik opeens nog wat andere leden die ik nog niet eerder ontwaard had en besluit ik, mede op aanraden van mijn broer, om de beide achtervolgers terug te pakken. Tot mijn eigen verbazing kan ik goed hard en best lang doortrekken en zo Jan Kees lanceren die dan uiteindelijk ook derde wordt. Ik laat me uitbollen en kan nog net voorkomen dat Richard me op de streep klop geeft!

En zo zit de op één na laatste rit erop, nog één week te gaan!

Daan