You are hereBiezelinge

Biezelinge


By dommeled - Posted on 15 May 2012

Datum # Leden Route Afstand Chauffeur Ritkapitein
23 Sep 28 leden Biezelinge 95 KM PietSuij dommeled
WeekendNr Weer Temp Windrichting Windkracht
1238 Zwaar bewolkt 11 C O 4

BIEZELINGE, THE OTHER SIDE OF ZEELAND!

Voor de tweede keer in de historie van de club rijden we het rondje Biezelinge. Normaal komen we bijna nooit links van het kanaal door Zuid Beveland en nu opeens al voor de tweede keer in amper 8 dagen! Vorige week reden we nog een stuk verder richting Middelburg om bij Eindewegen om te keren, vandaag was het lusje aan de westkant van het kanaal wat bescheidener. En net als vorige week finishten we nu weer in de polder voor Ossendrecht, wat de kilometerteller uiteindelijk op zo'n 95 kilometer deed uitkomen.

En als we dan toch aan het vergelijken zijn: Vorig jaar hadden we een stevige westenwind. Vandaag kwam ze uit de tegenovergestelde richting: Een straffe Oostenwind die in de loop van de rit nog wat aantrok ook tot windkracht 4. De zon hield het vandaag letterlijk voor gezien en de temperatuur kwam mede daardoor ook niet veel hoger dan een graad of 11. Herfstweer eigenlijk! En dat klopt natuurlijk ook wel want de herfst is natuurlijk net begonnen, ook voor de TC!

Om 9.00 uur hebben zich zo'n 27 leden verzameld. 26 op de fiets en Piet Suijkerbuijk reed vandaag de bus. Bij Woensdrecht pikte ook Roy nog aan zodat we een mooie opkomst van 28 leden konden bogen. Ook Frank Tack was vandaag weer van de partij én op de fiets! Zijn eerste rit na dé valpartij verliep prima en na weken van verplichte rust kon hij goed volgen vandaag.

In de eerste helft van de rit hadden we de oostenwind lekker in de rug. Voorzitter René en ik rijden de eerst 40 km gemoedelijk samen op kop, handjes op het stuur maar toch oplettend om niet te vallen. De crash-plek op de Zeeuwseweg komen we goed door. Even daarvoor zijn we ingehaald (TC wordt ingehaald??, Inderdaad...) door een Belgische toerclub die over de oude rijksweg gewoon zijn rit vervolgt! We zullen ze even later nog tegen komen als ze met een lekke band van één van de leden aan de kant van de weg staan. Dan zijn wij nog maar weer meer blij met onze volgbus van sponsor Jan Hermes!!

Voor wie het gemerkt heeft: ivm de verwachte pakketten klei op de weg laten we het stukje rondom Yerseke vandaag rechts liggen. We koersen rechtstreeks op Vlake aan om vanaf daar voor het eerst noordwaarts te rijden. Nu wordt voor de meeste leden duidelijk hoeveel wind er eigenlijk staat. Gelukkig is de weg langs het kanaal heel breed en kan iedereen een plekje in de waaier opzoeken. Het is hier Reinier die blijkbaar de trein moet halen want hij legt er op kop van het peloton een stevig tempo op! Pas als we bijna bij de noordelijke brug over het kanaal zijn geeft hij af en pak ik de draad weer op. Die draad loopt weer westwaarts en in de afdaling van de brug wil iedereen nog wel even op kop rijden zodat we hier 6 man dik tegen de 40 per uur doen!

Na enige tijd moeten we linksaf slaan en na een eerste foute poging lukt het de tweede keer wel en rijden we binnendoor naar Kapelle. Nog steeds hebben we wind in de rug en ligt het tempo vrij hoog. Dan buigen we linksaf en steken eerst het spoor over. Daarna rijden we langs de oude rijksweg terug naar het oosten met vanaf nu de wind vol op kop. Het is Roy die zich nu van voren meldt. De animo om hier voorop te rijden is minimaal, hoe zou dat nu toch komen? In eerste instantie zet Jan Kees zich naast Roy. Samen houden ze een mooi gemiddelde vast. Maar al snel ervaart onze kersverse Cinglé van de Mont Ventoux dat tegen de wind in koersen nog niet mee valt. Zeker hier in het open stuk zo vlak voor de brug naast de Vlake Tunnel. Even later geeft hij dan ook af en neem ikzelf de plek naast Roy over.

Even later rijden we het talud van de zuidelijke brug over het kanaal op. Nu blijkt hoe hard de wind beukt in het Zeeuwse land. Als dan ook nog de brug open gaat voor één (1!) k*tbootje die te beroerd is om zijn mast te laten zakken, komt de hele bups tot stilstand. Voor veel leden te moment om even een sanitaire stop te houden. Even daarvoor had Corry dat ook al gedaan terwijl vriendlief Rob op haar wachtte. Helaas rijden ze nu net even wat om en tegen de tijd dat ze bij de brug aankomen is deze al weer dicht en is de groep al door gereden. Ook de bus is dan al doorgesneld zonder blijkbaar de plassende leden gezien te hebben. Ook een afsnijdactie levert niet het gewenste resultaat op zodat beiden uiteindelijk maar aanpikken bij de Schelderijders uit Putte en zo uiteindelijk thuis komen.

Ondertussen ondervind ik dat ik weinig fietsende vrienden heb. Niemand wil naast mij komen rijden? Misschien lag het aan de nog immer doorstaande wind? Uiteindelijk is het toch weer Jan Kees die naast me komt rijden om zo nog eens wat bij te kletsen over zijn avonturen op de Mont Ventoux. Ietsjes voor ons zien we dan de Schelderijders rijden en langzaam maar zeker sluiten we bij ze aan. Na enige tijd is ook bij deze club een pechgeval en ook deze club rijdt zonder volgauto waardoor het even heel onoverzichtelijk wordt met her en der stoppende en zwalkende Schelderijders!

Wanneer we de hele bups gepasseerd zijn is het al snel tijd voor de finales. Op de gebruikelijke plek slaat de A af kunnen we ons opmaken voor een speciale finale! Speciaal omdat de wind vandaag recht van voren staat wat ontsnappen extreem moeilijk maakt. Dat zou ook blijken want geen één vlucht houdt vandaag lang stand. Omdat ik tot dan toe zo'n beetje 75% van de tijd op kop heb gereden, besluit ik de finale meer van achteren te bekijken. Ik doe dit ook vanuit de overtuiging dat er vandaag niemand in zal slagen om definitief weg te rijden. Ik besluit alleen Roy en Johan in de gaten te houden omdat zij volgens mij de enige zijn die gezamenlijk weg zouden kunnen blijven.

Wanneer even later Roy alleen aangaat, de vorige vluchters Jan Kees en Reinier zijn dan net in de kladden gevat, zie ik dat allemaal aan. Zelfmoord is mijn inschatting en hoewel het toch nog best een tijdje duurt en er de hulp van derden voor nodig is, wordt Roy 'gewoon' terug gepakt en is het wachten op het eindspel. Zo nu en dan probeert iemand het wel, ao Johan en Jan Kees rijden even voor de groep uit, maar een complete A-groep rijdt uiteindelijk tegen het viaduct over de A4 op. Nog een kleine 2 kilometer te gaan.

Ik praat tegen mezelf dat ik zo lang mogelijk moet wachten want het is vanaf het viaduct nog heel vér! Maar als even later het tempo wat stokt besluit ik om het erop te wagen. Zo in de luwte van de groep probeer ik me op gang te trekken en zodra ik met mijn kop in de wind kom te zitten word ik ineens weer heel bewust van de hoeveelheid tegenwind! Ondanks dat krijg ik de teller boven de 50 km/uur en is het een kwestie van lang genoeg volhouden.... Wat ligt die streep toch ver weg zeg! Ik kijk even onder mijn arm door en zie dan dat mijn broer in mijn wiel zit. Dat geeft weer even nieuwe kracht en ik trek nog eventjes door om zo Jan Kees goed af te zetten. Helaas is voor hem de streep ook nog te ver weg en hij moet Roy (1ste) en Johan (2de) nog voor laten gaan. Daarachter is het Joop die goed heeft weten aan te klampen en zo tot een vierde plek weet te rijden.

Pas in de laatste twee kilometer is de groep verbrokkeld. Bij het inrijden van Ossendrecht heeft iedereen weer kunnen aansluiten en rijden we als groep terug naar de Kajuit. Op de Plaat halen we de B bij zodat we al één grote familie op de Boulevard aankomen!

Daan