You are hereSprundel

Sprundel


By Rob Naaijkens - Posted on 26 January 2012

Datum # Leden Route Afstand Chauffeur Ritkapitein
15 Jul 28 leden Sprundel 72 KM RenePunt LudyMarc
WeekendNr Weer Temp Windrichting Windkracht
1228 Zwaar bewolkt 17 C W 3

TOERTOCHT IN SPIJKERBROEK

Een nieuwe titel voor een boek of film? Nee hoor, gewoon pech voor clublid Ruben die niet meer verder kon waardoor chauffeur Lars op zijn MTB alsnog in het peloton kon plaats nemen terwijl Ruben achter het stuur klom!

Maar eerst beginnen bij het begin: om negen uur verzamelen zich 28 clubleden bij de Kajuit. Het is zwaarbewolkt en de wegen zijn nog nat van de regen die afgelopen nacht gevallen is. Heel de week is het trouwens al treurig weer, net als de week daarvoor. Gelukkig was het in tegenstelling tot vorige zondag nu een paar uurtjes droog. Op wat spetters in de finale na hebben we gelukkig geen water op onze helmen gehad.

De temperatuur is met zo'n graad of 16 wel iets minder dan vorige week maar wanneer zo af en toe het zonnetje even door het nagenoeg gesloten wolkendek kan prikken is het direct best lekker. Helaas was dat maar zeldzaam het geval! Iets na negenen gaan we dan op pad. We moesten even wachten tot Lars de instructies van de nieuwe navigatie had gekregen. Daarna reed de complete groep prompt de verkeerde kant op? Eer dat ritkapitein Ludy kon ingrijpen reden we al bijna bij de Micro Electro! In plaats van dat we de plaat in zuidelijke richting zouden verlaten reden we nu dwars door de stad heen om via de Antwerpsestraat toch bij de Heimolen uit te komen.

Het is in het begin met name voorzitter René die vooraan op de eerste rij het tempo aangeeft. Verder daar ook de bekende gezichten van Bas en Jac. Route Sprundel is niet zo lang. Officieel nog geen 70 kilometer en dat is vrij kort voor Markies-begrippen! Gelukkig reden we dus al direc vanaf de start fout om toch nog wat extra kilometers te maken. Na de Heimolen reden we zoals zo vaak via Nispen richting de Belgische grens. Maar ipv op Lange Schouw aan te rijden reden we nu voor het gevoel tegengesteld over de Rozenvendreef richting Roosendaal. Daarna reden we met een weide boog om het natuurgebied van de Rucphense Heide heen om bovenlangs in Sprundel uit te komen.

Na Sprundel gingen we op weg naar Schijf. De plaatselijke braderie zit ons even in de weg. We moeten via een klein stukje onverharde weg omrijden en even is Ludy (en ik ook trouwens!) de weg kwijt! Gelukkig rijdt dan al een tijdje ons clublid met het meeste parcourskennis: Adri loodst ons onverschrokken terug naar de route die we op de rotonde van de Lange Schouw weer oppakken. We rijden weer westwaarts en even later nemen we de nieuwe rotonde vlak voor Nispen die bijna klaar is. De mannen van de A die er vandaag zin in hebben schuiven nu al naar voren aangezien de wind recht van voren komt. Ikzelf zit dan ook al voorin maar dat is meer om ervoor te zorgen dat ik dadelijk niet verrast zal worden, niet omat ik me zo super voel...

Even later splitst de groep zich op de gebruikelijke plaats en al snel rijden we bij de A onder leiding van Hylke met een lekker en sportief tempo de van een nieuwe laag asfalt én steentjes voorziene weg op. Er is vooraf duidelijk gewaarschuwd voor de gevaarlijke omstandigheden die hier nu zijn. En hoewel het niet met zoveel worden afgesproken is, wordt er in een groep in één tempo gereden. Alleen Rob Naaijkens is duidelijk meer van plan vandaag en hij rijdt halverwege weg uit de groep. Niemand voelt zich geroepen om iets te doen en zodoende slaat Rob een leuk gaatje. Na de 'gevaarlijke' chicane komt het A-peloton eindelijk op gang. HIer geen steentjes meer en dus is de jacht op Rob geopend!

De wind komt nu van rechts en dus wordt iedereen op de kant gezet wanneer er vooraan meer dan stevig wordt doorgetrokken. Voor me breekt het bij Frank en als ik zo eens kijk wie er vooraan rijden besluit ik om toch maar alert te reageren. Het kost me even een flinke inspanning om weer in het wiel van Charl te komen die als laatste van de voorsten rijdt. Dit zou een mooie slag kunnen worden hoop ik nog maar dan zie ik links van me de rest weer aansluiten onder aanvoering van Adri. Dat is dan direct ook het sein om weer wat gas terug te nemen. Dit allemaal in het voordeel van de eenzame vluchter Rob!

Even later op het fietspad zijn het Roy en Johan die gaan proberen om het gat naar Rob te dichten. Ik verbaas me dat René niet mee springt terwijl hij duidelijk over prima benen beschikt. Maar goed, de situatie is nu dat Rob nog steeds alleen op kop rijdt, gevolgd door Roy en Johan. Wanneer we de Westelaarsestraat opdraaien is die situatie niet veranderd. Wederom verbaas ik me dat de twee maar niet echt dichterbij komen. Blijkbaar rijdt Rob vooraan stevig door! De wind staat nu recht op kop. Bij het peloton is het voornamelijk René die kopwerk doet, soms afgelost door Charl. Daarachter zitten Hylke en Adri die duidelijk lijken af te stoppen? Hylke ziet er scherp uit maar draait toch niet mee?

Dan verbaas ik me opnieuw. Nu omdat ik opeens drie renners vooraan zie. Blijkbaar heeft Rob zich laten afzakken om de twee achtervolgers aan te laten sluiten. Gezien het laatste verschil tussen hen kon ik me niet voorstellen dat Rob teruggepakt zou zijn. Dus de drie sterkste tijdrijders zijn nu bij elkaar. Voor mij is dat het sein om René te gaan helpen want die rijdt nog steeds op kop! Ik ben geenszins van plan om alleen het gat te gaan dichten laat ik even later het tempo vieren om te kijken wie zal overnemen. Dat blijkt Johnny de Bruine te zijn! Hij rijdt al zo'n beetje heel de rit met ons mee. Als oudlid laat ik hem partijen en neem even later weer van hem over. Helaas komt er nu geen achtervolging op gang en dat terwijl de drie voor ons toch echt al binnen schootsafstand zijn gekomen!

Dan zie ik tot mijn verrassing dat ze zelfs met z'n vieren zijn?? En als ik nog eens kijk zie ik 200 meter daarvoor nog een Markies rijden?? Na de finish hoor ik dat Rob nooit is terug gepakt maar dat Frans en Richard wat hebben afgesneden waardoor ze voor de groep kwamen te zitten en weer zijn opgeslurpt door de kopgroep! We rijden nu op minder dan 100 meter en dan probeert Robbert Maartense het om de sprong te maken. Hij blijft echter halverwege zwemmen. Dan hoor ik achter me vanuit 6de of 7de positie Frenk roepen om te gaan draaien. Draai zelf maar, denk ik en doe geen trap meer! Dan is het Charl die met Frenk in zijn wiel een jump plaatst. Frenk wordt zo goed gelanceerd en gaat op weg naar Johan en Roy. Even later sluit hij ook aan en explodeert het voorste gedeelte van de achtervolgende groep ook. René doet ook nog een alles of niets poging. Maar Rob is dan al praktisch over de finish en rijdt de rest er voor spek en bonen bij. Rob wint dus voor Johan (2de) en René(3de).

In de Kajuit wordt de finale nog eens uitgebreid besproken. Donkere wolken pakken zich inmiddels samen boven de plaat. Wanneer ik thuis onder de douche sta begint het weer volop te regenen.

Daan