You are hereGawege

Gawege


By Rob Naaijkens - Posted on 26 January 2012

Datum # Leden Route Afstand Chauffeur Ritkapitein
20 May 31 leden Gawege 78 KM roymeers JochemNi
WeekendNr Weer Temp Windrichting Windkracht
1220 Half bewolkt 15 C NO 3

Foto's vind je hier

Al enkele minuten na negen uur zet een groep van 31 renners zich in beweging voor de clubrit van deze zondag. Een lekkere temperatuur met in het zuiden zicht op dreigende, donkergrijze wolken. In de nachtelijke uren zijn er blijkbaar toch de nodige druppels gevallen getuige de plassen op straat en het nauwelijks opgedroogde asfalt. Een ander opvallend feit wat ik zelf in elk geval wekelijks meen waar te nemen is de tijdsmarkering "Piet is er..." stilaan kunnen vervangen door "Daan is er..."! Ook vanochtend komt Daan, in gezelschap zoals inmiddels ook gebruikelijk van Arjen, zich als nummer 32 melden en kunnen we van start! Daan is overigens een dag eerder met o.a. Rene, Frenk, Mark, Johan, Kees en Jan-Kees (en een vriend?) in de Ardennen geweest om daar ruim 90 km te fietsen. Zie verslag van die rit.

Jochem zet zich gedurende de eerste 20 km met Ludy op kop. Via Rilland rijden we door de Frederikapolder naar Gawege. Met Ludo rij ik op kop over het smalle dijkje naar dit gehucht halverwege Krabbendijke en Waarde. Ivo rijdt hier ergens lek en met Roy, vandaag achter 't stuur van de bus van Hermes FietsPlus, lukt 't niet meer de groep tot voor halverwege de finale terug te vinden. Jammer, bij deze daarom naar iedereen 't advies toch gebruik te maken van de routes die bijna allemaal uitgewerkt op de site zijn te raadplegen, dan weet je in elk geval waar je de groep bijvoorbeeld tegemoet kunt rijden. Opvallend is dat niemand zich realiseert dat er geen bus achter de groep rijdt! Gelukkig zijn er vandaag buiten Ivo geen andere pechgevallen waargenomen.

De rit wordt vandaag met een alleszins fatsoenlijke snelheid gereden. Geen momenten dat er vooraan wordt doorgetrokken, erachter lintvorming plaatsvindt en men achteraan op de kant komt te zitten. Onze jonge "God" Rene -geen- Punt is de enige die zich even moet inspannen om na een sanitaire stop terug te keren in de groep. Even later snelt Rene zelfs hard naar voren in een poging om als eerste Ossendrecht te bereiken.

Via de Putseweg en Jagersrust rijden we over de Abdijlaan naar Huijbergen om daar Lars af te zetten zodat die als eerste zijn woonplaats bereikt. Omdat er op het fietspad langs de Weg naar Wouw de nodige fietsers rijden nemen we de rijbaan om Huijbergen weer uit te rijden. Ook melden zich gezichten vooraan die we daar eerder niet zagen. O.a. Rob Naaijkens lijkt zich op te maken voor een aanval tijdens de nadere clubritfinale.

Met de complete groep rijden we rechtsaf bij Trapke Op. De B wordt gemaand de eerste weg linksaf (Schouwenbaan) te nemen waarna de A-finale kan beginnen. Op de Ouwerveldenweg probeert Kees Simones als eerste tempo te maken. Ik neem mezelf voor in 4e tot 5e positie mee te rijden gezien de wind die daar op kop staat en de slechte ervaringen van 2 weken eerder toen ik er door eigen toedoen meteen werd afgereden zonder een kans aan te sluiten.

Al snel neemt Rob Naaijkens het initiatief en trekt flink door, o.a. Charl rijdt alert mee vooraan. We rijden met een groep van een mannetje of 15 naar de Mariabaan. Met het gevoel van de goede benen eerder deze week neem ik me voor zeker voorin mee te doen en na het oprijden van de Mariabaan zet ik voorin mee aan. Vlak voor een deel met valsplat naar beneden zet ik aan maar meteen trekt Rob Naaijkens de rest van de groep in mijn wiel en neemt meteen hard over. Even zit ik moeilijk maar nadat een mannetje of 10 is gepasseerd sluit ik toch aan. Daan informeert ook nog netjes of 't gaat: Nou, niet zoals ik gehoopt had. Ik kan toch met de groep mee en rij mezelf weer naar voren om efficient de bocht richting de Weg naar Wouw te kunnen nemen. Dat blijkt en goede keus want er blijken daar enkele auto's de weg te blokkeren omdat ze gewoon netjes voorsorteren. Ik zie het gevaar en manouvreerd behendig tussen de auto 's door zonder de chauffeurs in verlegenheid te brengen.

Op het fietspad blijkt er even een gat te zijn gevallen waardoor Rob de groep vooraan luid en agressief tot doorrijden probeert aan te zetten. Toch sluit men weer aan zodat we compleet de Westelaarsestraat oprijden. Rob valt opnieuw aan en vergaart snel een mooie voorsprong. De groep erachter kijkt wat naar elkaar, totdat tot mijn verbazing Renzo zich op kop zet. Het gat met Rob wordt snel kleiner en met onbegrip doch waardering voor het rijden van Renzo meldt ik hem dat de sprinters achter hem zitten te lachen omdat o.a. Rene en Charl zo in een zetel naar de streep rijden. Later verneem ik van Renzo dat hier sprake was van een nieuwe combine, een "bestuurscombine" min of meer hoewel ook Daan zeker verrast was.

Rob houdt intussen de vaart er toch in en blijft voorlopig uit de greep van de groep. Kort nadat we rechts de heesterkwekerij zijn gepasseerd springt Robbert Maartense weg in een poging Rob bij te halen. In eerste instantie nadert Robbert inderdaad snel de toch nog sterk doorrijdende Rob maar op een meter of twintig zie ik Robbert enigszins stilvallen. We rijden inmiddels de chicane in en in de wetenschap dat we daar weer windschuin op kop kunnen verwachten en in de groep de benen mogelijk gespaard worden zet ik aan om naar Robbert te springen. Ik nader hem snel maar al na een paar honderd meter is er een reactie van Rene van Dongen waardoor ik op het moment dat ik Robbert bijhaal ook zelf weer door de groep wordt gegrepen.

In de bocht links/rechts sluit ik weer aan bij de groep die vervolgens de moegestreden Rob heeft ingerekend. Nabij de Wouwse Tol zijn er nog enkele versnellingen van o.a. Mark maar pas op 500 meter van de streep is de beslissende aanval waarvan mij Daan de aanstichter leek. Charl springt slim naar zijn wiel en weet Daan op de streep af te troeven. Daan wordt 2e net voor Rene van Dongen die 3e wordt. Mark rijdt mij en o.a. Ludo en Lars nog terug naar voren en doordat velen ’t laten lopen wordt ik toch nog 6 of 7. Vermeldenswaard is zeker dat Richard zich kennelijk flink had moeten inspannen en voor mijn gevoel niet meer aandrong om kort of in elk geval voor me te eindigen. Hoewel ik een lastige fase doormaakte op de Mariabaan kan ik terugkijken op een goed gereden finale en hoop dit zeker te komende weken te herhalen in de hoop op herhaling of als ’t kan een beetje meer….

Reinier Goosens