You are hereSpuikanaal

Spuikanaal


By Rob Naaijkens - Posted on 26 January 2012

Datum # Leden Route Afstand Chauffeur Ritkapitein
06 May 39 leden Vlake 93 KM WalterLu LudyMarc
WeekendNr Weer Temp Windrichting Windkracht
1218 Half bewolkt 8 C NO 4

SPUIKANAAL OF VLAKE?

Deze zondag verwarring alom! Leden die op de site keken hoe we vandaag zouden rijden ontdekten dat het er niet helemaal goed op stond. Ikzelf kwam daar pas deze morgen achter omdat ik pas gisterenavond thuis was gekomen van een heerlijke vakantieweek  in de Duitse Harz en dus pas toen zelf keek. Oeps! Door het verschuiven van ritten ivm de afsluiting van de Oesterdam voor fietsers had ik deze pagina nog moeten bijwerken! Dus snel op pad om te kijken hoe het ervoor stond bij de Kajuit!

Aangekomen op de Boulevard constateerde  ik op de allereerste plaats dat het eigenlijk berenkoud was! Ik had nu al spijt van het feit dat ik geen handschoenen aan had gedaan. Pas na een 30 kilometer verdween de tinteling uit mijn vingers! Begin Mei, een m'n hoela! Maar goed, ondanks de frisse omstandigheden stonden we toch met bijna 40 man aan het vertrek. Ook Walter had het gered, zij het dat hij kort daarvoor uit zijn bed gebeld was door Jan Hermes met de vraag of hij nog om de bus kwam! 'Helemaal vergeten' was het antwoord maar toch nog op tijd was Walter om zijn chauffeursdienst te volbrengen!

Maar nog steeds wist niemand precies hoe we vandaag zouden gaan rijden. Ritkapitein Ludy had even daarvoor naar René gebeld met de mededeling dat hij lek gereden had en dat hij onderweg was. Óf hij de route voor vandaag kende? Ja hoor! Was het antwoord. Nog even geduld dus. Toen er om 9.05 uur nog niemand verscheen besloten we om in de richting van Ludy te rijden en zo de clubrit voor vandaag op gang te brengen. En weg waren, voor de tweede opeenvolgende week zonder Piet?

De wind kwam vandaag uit het noord-oosten. Vandaar de koude dus, hoewel we dat in het begin nog niet eens zo door hadden. 6 Graden voor begin Mei is nu niet bepaald aan de hoge kant. Voor mijn gevoel kon het zo gaan sneeuwen! In een stevig tempo reden we richting het Spuikanaal. Terwijl ik met Rob achterin de groep wat aan het kletsen ben zie ik vlak voor me Ludy rijden? Die hoort toch verder voorin te zitten? En inderdaad, wanneer we even later de brug over datzelfde spuikanaal oversteken fietst de groep doodleuk rechtdoor! Ook zonder al te veel parcourskennis kon je toch op je klompen aanvoelen dat we hier fout reden??

Maakt allemaal niet uit. De voorsten waren misschien in de war met dat andere kanaal hier vlak bij. Het kanaal door Zuid Beveland achter Vlake is immer ook een kanaal. Weliswaar niet om te spuien, maar toch! En zo reden we steeds westelijker en nog steeds met de wind in de rug. Vlak voor Vlake is er even verwarring over de volgen route en duiken de voorsten de provinciale weg op die toch echt verboden is voor fietsers! Gelukkig komen we nu niet Oom Agent tegen want die zijn in Zeeland niet zo moeilijk met het uitschrijven van bonnen!

Daarna koersen we naar de Westerscheldedijk in de richting van de oude veerhaven van Kruiningen. Op deze manier slaan we laatstgenoemde dorp over om via Waarde en het tijdritparcours, alvast handig voor komende zondag! (Hopen dat de wind dan anders staat...) Opeens wordt het een stuk onrustiger in de groep wat met name achterin tot veel tempowisselingen en alle bijkomende hinder gepaard gaat. Zo zie ik onze razende reporter Wouter stof voor nieuwe verhalen verzamelen!

Nu gaat het met regelmaat toch echt te hard. Met de wind recht van voren lukt het allemaal nog wel om een plekje uit de wind te vinden. Zodra de wind echter van opzij komt is het snel een lint en komen er renners in de problemen. Grootste slachtoffer wat dat betreft is vandaag onze kersverse vader Ludy die met redelijk wat slaap- en kilometerstekort achteraan bengelt. Dan besluiten René en ik om de vaart er even uit te halen en met een rustig gangetje van onder de 30 km/u rijden we op Ossendrecht aan. John van Broekhoven piept er even tussenuit om als eerste het bordje te nemen. Datzelfde doet Lars een 20-tal kilometers verderop ook bij het bordje van zijn thuishaven Huybergen.

Zo maken we ons op voor een nieuwe finale. Bijna alle kleppers zijn er vandaag bij en bijna iedereen vreest de wind! Ondanks dat wordt er toch met enige regelmaat versneld door een aantal leden waarbij het vandaag wel opvalt dat het de mannen van naam zijn die vooraan rijden. Maar alleen wegrijden is nu pure zelfmoord en daarom valt het telkens weer wat stil na een nieuwe poging. Een echte kopgroep ontstaat in die eerste fase niet. Na zijn buiteling van vorige week is het Rob die als eerste een gaatje krijgt al snel gevolgd door Robert Hopmans en voorzitter René. De rest denkt waarschijnlijk dat deze drie mannen het toch niet eens zullen worden en men geeft ze enige ruimte. Wijsheid?

Dus niet! Het gat wordt steeds groter en het duurt even voor er iets van een achtervolging op gang komt. Het zijn nu met name Joop, Albert en Frenk die het werk doen. Zij nemen ook daadwerkelijk een hap uit de voorsprong. En dan besluit Johan de sprong te wagen, direct gevolgd door Jan Kees. Inmiddels rapen we Robert op die dapper meegestreden heeft en er dus ook deze week weer bij zat! Voor hem ging het te hard maar dat is op zich niet vreemd als je bedenkt dat er twee geweldenaren aan kop aan het sleuren zijn. Tot mijn verbazing hebben zij elkaar gevonden en zijn vast besloten voorop te blijven.

Dus de situatie is dan dat Rob en René vooraan rijden, gevolgd door het duo Johan en Jan Kees. Even daarachter volgt de rest van wat er dan nog over is van de groep. Nog steeds is het Albert die doorstoempt, dit keer ondersteund door Adri die deze keer heeft gekozen voor de A. De twee noeste achtervolgers krijgen het gat niet dicht en al snel besluit Johan dat het zinloos is. Jan Kees houdt het nog een kilometer langer vol maar wanneer we de Tol naderen wordt ook hij weer ingelopen. De voorsprong van Rob en René is dan al zodanig dat het voor mij duidelijk is waar de winnaar rijdt!

In een sprint van twee is het René die zijn tweede van dit jaar pakt met Rob als verdienstelijk tweede. Achter hem sprint een mannetje of 8 voor de rest van de ereplaatsen. Voor des keizers baard is het Charl die vandaag gegokt heeft op een massasprint en derde wordt voor Jan Kees. Ook Richard zit goed voorin! Iedereen druppelt verder nu binnen en er is een redelijk gat weer geslagen met de achtersten. De felicitaties voor René zijn gemeend en terecht. Jammer voor Rob maar zijn vorm is weer stijgende zo te zien. Dat belooft dus wat voor de komende weken!

Daan van Dommele