You are hereSnertrit

Snertrit


By Rob Naaijkens - Posted on 10 October 2010

Datum # Leden Route Afstand Chauffeur Ritkapitein
31 Oct Kruisland (snertrit) 55 KM
WeekendNr Weer Temp Windrichting Windkracht
1043

Wat een snertrit....

Niet alleen door 't verslag van de rit die 5 clubleden een week eerder maakten waren onze bestuursleden vandaag toch wel extra voorzichtig m.b.t. het doorgang laten vinden van de rit.

Niet in de laatste plaats omdat de laatste rit van het seizoen 2010, de snertrit dus, op het programma stond!

Meer nog dan een week eerder lijken de weersvoorspellingen nu echt in de richting van een -geoorloofde - afgelasting te gaan leiden. Het druppelt om 8 uur gestaag en een blik op de buienradar leert dat nog meer regenbuien over onze regio in noord-westelijke richting wegtrekken, zij het dat het pas rond een uurtje of 11 droog zal zijn! Maar dan hopen wij al achter de snert te zitten...

Zo tegen half negen verschijnt toch de verlossende tekst op de site: de rit gaat door en vanaf negen uur zal het zelfs droog zijn! Dus snel omkleden, de fiets staat al klaar en rap, nou ja, rijdt ik naar de Kajuit. Er staat al een clubje van 20 leden te wachten en gestaag groeit dat tot zo'n 28 leden. Hylke Sibtsen, ons nieuwste en tevens jongste clublid (hoe zou 't met Rubin zijn trouwens?) bestuurd vandaag de bus van Jan Hermes en die laatste is vandaag ook na een afwezigheid van weken weer aanwezig. Ik heb zelf een dag eerder de gehele rit verkend en het is me al gebleken dat er delen van de route beter omzeild kunnen worden vanwege de centimeters dikke laag modder op sommige wegen, met name die waar momenteel veel agrarisch verkeer overheen rijdt. Die informatie heb ik ook doorgegeven aan de bestuursleden en op Rene's verzoek rijdt ik voorin mee. Dat zou ik in het kader van "overlevingsdrang" toch wel gedaan hebben....

Er blijkt dit weekeinde heel veel blad te zijn gevallen, met name op de Kruislandse Dijk liggen veel meer bladeren dan amper een dag eerder. Voordat we Bergen op Zoom uitrijden sluit John Koolen nog aan en nadat we zonder kleerscheuren Moerstraten hebben gepasseerd sluiten Jan Kees, Rob Naenen en ik meen Johan den Boer(?) nog aan. Zo rijden we zeker gezien het slechte weer met een grote groep van uiteindelijk 32 renners (en een gastrenner, een neef van Frnak Tack). Het blijft gestaag doordruppelen en met name de natte en modderige wegen bezorgen ons al snel het uiterlijk van een veldrijder!

Op de Boomdijk richting Welberg slaan we een weg eerder rechtsaf omdat ik tijdens mijn verkenningsrit op het Nieuw Cromwielswegje een flinke laag modder over enkele honderden meters had zien liggen. Als we huize Koos Moerenhout passeren zien we de nieuwe bedrijfsauto van Koos voor de deur staan i.v.m. zijn nieuwe functie bij de Rabobank? Inmiddels rijden we via Welberg richting Kruisland over het fietspad naast de dijk van die naam. Normaliter nemen we voor Kruisland een afslag naar links maar daar lag een dag eerder een centimeters dikke laag modder over de gehele breedte van de weg zodat ik de club rechtdoor naar Kruisland leidt.

Enkele leden hebben inmiddels achterin de groep wat moeite om te volgen zodat we het tempo maar net rond de 30 km gemiddeld houden ondanks pogingen van een enkel clublid dat tempo herhaaldelijk, wellicht ongemerkt, op te voeren. In de Hainksestraat, al vlak voor Nispen, moet de groep enkele malen inhouden voor tegenliggers die mogelijk pas de auto hebben gewassen en niet even zoveel mogelijk rechtshouden om ook ons door te kunnen laten rijden. Ik heb me vanaf cafe 't Anker van kop af terug late nzakken en ik merk dat er meerdere leden last hebben van de slechte weersomstandigheden of wellicht de vermoeidheid van een lang fietsseizoen gaan voelen.

Vanaf Nispen rijdt ik als voorbereiding op de splitsing A en B naar voren. Ik kies weer voor de B vandaag en dat doen vandaag heel veel anderen ook. Slechts een select groepje , wél met Paul (!), rijdt de A-finale. Naar verluidt wordt die vooral gekenmerkt door een lange vlucht van Daan en Rene, deze laatste is op de streep de snelste. De nummers 3 en 4 liggen daar een paar honderd meter achter.

De B-finale wordt op gang gebracht door Jos en Rene maar na een kleine kilometer zijn zij eraan voor de moeite. Vooral Mark de Kok is vandaag actief en rijdt enkele kilometers op kop met de introducee van Frank Tack. Deze blijkt over een goede conditie te beschikken maar het spel van overnemen (en de route) nog niet te kennen. Als Mark na weer een lange aflossing afgeeft moet hij het wiel ook lossen. Onze introducee (sorry, ik weet zijn naam niet) laat zich vervolgens ook weer inlopen en voor de chicane in de Westelaarsestraat rijdt een groep van een man of tien weer opkop, aan de achterkant blijken al de nodige leden te hebben gelost maar dat merk ik na de finish pas.... Ik moet alle zeilen bijzetten om bij de groep te blijven maar gelukkig is dat uiteindelijk niet zo'n probleem. Daar onze (anti)kampioen ook deel uitmaakt van dit groepje besluit ik zoalng mijn benen het toelaten zo nodig zelfs deze finale te winnen als dat nodig is om Richard voor te zijn. In de laatste kilometer rijden we nog met een man of acht en is het Rob Peters die op 600 meter voor de streep wegspringt. Ik vrees dan al wat ook werkelijk gebeurt.... Frank en Richard hebben tot dan gewoon rustig meegereden en springen naar Rob's achterwiel. Ik probeer mee te gaan maar ik kom gewoon tekort en bovendien schiet de ketting niet meer op het grootste verzet, de 13. Bij een compaq-voorblad van 50 is dat natuurlijk geen verzet om een eindsprint mee in te gaan maar eerlijk is eerlijk, Frank en Richard kloppen mij op waarde met nog enkele anderen die mij ook voor zijn. Naar later bleek was Frank een banddikte voor Richard.

Ik wacht even af op de finish van de A-finale om deze ook op een filmpje vast te leggen. Daarna fietsen we naar de Kajuit voor de traditionele snert. Die smaakt werkelijk voortreffelijk en ook de broodjes kroket en frikandel gaan erin!

De meesten zien er werkelijk als bagger uit, sommige leden zijn eerst langs huis gefietst om te douchen en om te kleden, maar een groot aantal ook niet zoals je hiernaast kunt zien. Rene biedt Lian van Terheijden tenslotte nog een mooie bos bloemen aan voor de ook dit jaar weer genoten gastvrijheid.

De dag eindigt zowaar ook nog in een groot persoonlijk succes want ik heb zowaar een keer de lottopot gewonnen! Dus ik doe in 2011 in elk geval weer mee!

 

Reinier Goosens