You are hereExtreme prestatie Mark de Kok in Noorwegen!!

Extreme prestatie Mark de Kok in Noorwegen!!


By dommeled - Posted on 29 August 2011

Clublid Mark de Kok heeft op 6 augustus 2011 deelgenomen aan de Norseman Xtreme Marathon. (http://www.nxtri.com/) Hieronder tref je een verslag aan van zijn bevindingen! (Foto's worden zsm bijgeplaatst)

De Norsemen Xtreme Triathlon heet Xtreme omdat deze die naam ook wel mag dragen! De locatie is Noorwegen met zwemstart om 5.00 uur in het Hardangerfjord, nabij het plaatsje Eidfjord.
Daar start men normaal. Alleen dit jaar niet omdat door de hevige regenval het gletser-ijs verder was gesmolten en in het fjord terecht gekomen. Omdat het daar te koud was, let wel 11 graden, werd er 20 km verderop gestart vanaf een veerpont. Het water daar was naar het schijnt redelijk; nou toen ik van die pont afsprong leek het gewoon op ijswater.

Maar als 90ste kwam ik toch nog uit het water om aan het fietsonderdeel te beginnen. Die 20 km die de zwemstart verlegd was, moesten dus extra terug gefietst worden wat het totaal aantal km fietsen op 200 km bracht. Gelukkig was het parcours niet eenzijdig en kregen we 5 klimmen voorgeschoteld met een totaal aantal hoogtemeters van 3500 m (laatste klim 10% gemiddeld). De weersomstandigheden waren in het begin van het fietsen 7 graden + regen, dus dat mag de pret niet drukken.

Na ongeveer 70 km fietsen werd het droog en ging het voortvarender. De laatste 30 km was weer bergaf naar de wisselzone, dus kon ik enigzins uitgerust aan de marathon beginnen. Die was de 1ste 25 redelijk vlak om daarna met een klim van 17 km waarvan de 1ste 7 10% te eindigen. Bij het lopen waren 2 check points bij 32 en 37.5 km. Daar moest je binnen een bepaalde tijd zijn om op de top van de GaustaToppe (1855 m hoog) te mogen finishen. Mij lukte dat samen met een Noorse nederlander net op 5 minuten en als prijs mochten we de laatste 10 km nog naar de top sjokken.

Er deden 260 deelnemers mee, waarvan er 169 naar de top mochten en die kregen daar een zwart finishers T-shirt. De overigen moesten na het checkpoint 32 km over een vlakke weg naar het hotel om daar te finishen en een wit T-shirt te ontvangen. Het is dus de eer om een zwart te behalen (ligt nu dus bij ons thuis).

Oh ja, er is geen verzorging, die moet je zelf regelen. De hele familie moest dus mee om flessen drinken (8 uur fietsen dus 8 flessen powerbar en 16 gelletjes) en met het lopen ongeveer 4 liter water, wat cola en een trosje bananen aan te slepen. De laatste 5 km over een onverhard bergpad (zie foto) mocht (of moest) Joyce, mijn vrouw, mee als begeleiding.

Het aantal trainings uren schat ik op zo’n 20 per week gedurende 26 weken, wat dus zo’n 520 uur was. Hierin vnl gefietst (8000 km) en gelopen (2000 km) en nog wat gezwommen (300 km).

De organisatie is in handen van de Hardanger triathlon club.
Voor wie meer wil weten en misschien erover nadenkt mee te doen, kijk eens op www.nxtri.com of op facebook.

Veel plezier, ik kan er in ieder geval weer een jaartje tegen en wil die persoon graag begeleiden.

Mark de Kok

* - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - *