You are hereZaterdagrit: Delta Ride for the Roses

Zaterdagrit: Delta Ride for the Roses


By dommeled - Posted on 15 April 2011

Datum # Leden Route Afstand Chauffeur Ritkapitein
11 Jun 4 leden Zaterdagrit 120 KM
WeekendNr Weer Temp Windrichting Windkracht
1123 Lichte regen 12 C ZW 4

Do the Ride!!

Met z'n vieren hebben we het inderdaad gedaan! Wat, Hét, Ja, Hét, de Ride dan wel te verstaan!

Om half acht waren René van Dongen, Frank Tack, Jochem Nieuwdorp bij mij verzameld om vandaag de Goese variant van de Ride for the Roses te gaan rijden in Zeeland. Een afstand van 120 kilometer die je na een gezamenlijke start verder individueel kon rijden door voor ons wel heel bekende stukken Zeeland. In het eerste gedeelte de Oesterdam met wind flink in de rug en bijna op het einde weer terug via de Zeelandbrug met de wind 100% recht op kop! Een wind die er mocht wezen overigens, maar dat terzijde.

Vrijdagavond waren er toch nog wat twijfels over de weersvooruitzichten. Zou het droog blijven of niet. Deze zaterdagochtend zijn die twijfels niet weggenomen. De weersvoorspellingen zijn niet echt denderend maar heel veel neerslag wordt er nu ook niet voorspeld. En dus gokken we het er maar op en rijden we om kwart voor acht weg richting de Zeelandhallen, het startdecors voor vandaag. Al na tien minuten begint het te regenen. Maar ja, we zitten gelukkig nog droog in de auto. Verderop aan de zuidwestelijke horizon is de lucht echter blauw, voor wat dat waard is!

Tijdens het omkleden miezert het nog steeds wat maar zo te zien zal het snel droog zijn. We begeven ons dus naar ons eigen startvak(!) We zijn ingedeeld met nog drie andere verenigingen. Maar desondanks staan we er gewoon alleen? Die zijn misschien toch afgeschrikt door de regen? Iets na negenen zingt een plaatselijke schone (waarschijnlijk, want we stonden te veraf om echt een rapportcijfer te kunnen geven) het lijflied van de Ride: The Rose. Ze doet het goed en het klinkt beslist niet slecht. Zo zijn we ineens in de juiste sfeer en kunnen we van start gaan. Onze kant van het startplein mag pas als laatste weg en zodoende vertrekken we vrij ver van achteren.

De eerste 11 kilometer halen we veel deelnemers in. Daarna hebben we even het idee dat we voorop rijden want in geen velden of wegen zijn nu nog wielrenners te bekennen. Pas als we na het kleine dorpje Schore bij het Kanaal door Zuid Beveland aankomen zien we vrij ver voor ons nog een groot peloton rijden met een mannetje of 30 schat ik zo. Tot aan de Oesterdam hebben we weer een doel voor ons om langzaam naar toe te rijden. De wind staat nu bijna constant schuin van achteren en dus rijden we in een stevig tempo door de Zeeuwse Polders. Bij het opdraaien van de Oesterdam sluiten we dan eindelijk aan.

Blijkbaar hebben ze vooraan door dat wij achteraan zijn aangesloten want het tempo wordt ineens heel fors opgeschroefd. We rijden nu opeens dik in de 50 km/uur. Voor Jochem en Frank gaat dit te hard en dus laten we de kop maar gaan. Vooraan zal de storm waarschijnlijk snel gaan liggen maar de groep waar we dus net bij waren aangesloten is helemaal uit elkaar gereden! Nadat we opnieuw gegroepeerd waren beginnen we weer vaart te maken en vegen nu steeds de slachtoffers van de versnelling op. De groep die dankbaar bij ons aansluit wordt rapper groter en groter. Totdat we in Oud Vossemeer bij de eerste rust aankomen. Hier kunnen we alleen drinken en eten kopen zodat we al snel weer besluiten verder te gaan.

Nu volgen eerst de Slaakdam en vervolgens de Philipsdam. Nog steeds blaast de wind ons in de rug en stomen we dus in een aardig tempo richting Bruinisse. Na de brug bovenop, die natuurlijk openstond!!, slaan we linksaf en de wind is nu voor het eerst schuin van voren. We moeten dus flink omschakelen. We blijven ook nu groepjes opvegen. Na 80 km komt dan de eigenlijke verzorging. Hier kunnen we een banaan en sportdrank pakken. De wind is behoorlijk aangewakkerd en dus blijven we niet te lang stilstaan. Al snel zijn we dan ook weer op pad naar Zierikzee. En alsof de straffe wind nog niet genoeg was begint het nu ook te regenen. Eerst zijn het wat druppels maar wanneer we vlak voor Zierikzee zijn begint het helaas door te regenen. Zo erg zelfs dat ik mijn bril af moet zetten! Nu gaan we ons opmaken voor de passage over de Zeelandbrug. De wind staat hier precies recht van voren zodat de voorste flink moet stoempen! Uiteraard staat de brug hier minuten lang open voor een paar van die k*tbootjes. Pleziervaarders die te beroerd zijn om hun mast te laten zakken en dat terwijl overduidelijk meer dan de helft van die badkuipschuimers op zijn motor vaart! Daarna is het weer even moeilijk op gang komen, vooral doordat de bovenbenen flink zijn afgekoeld door dat wachten!

Na de brug is het nog maar een klein stukje. De TV toren van Goes lacht ons toe als baken van het nakende eindpunt. Inmiddels is het opgeklaard en breekt heel af en toe de zon zelfs een beetje door. We hebben weer een heel peloton aan onze kont hangen maar niemand neemt over. Het lijkt de finale bij de Markies wel! En zo rijden we iets voor enen het terrein van de Zeelandhallen weer op. De zon schijnt en door al die wind ben ik eigenlijk al weer helemaal opgedroogd! We nemen onze goodiebags in ontvangst en krijgen van lieftallige jongedames wat energiedrankjes aangeboden. Daarna is het omkleden, parkeerkaartjes scoren in de hal en terug naar Bergen rijden. Al met al een hele leuke rit!
Daan van Dommele