You are here(Extra) Lange tijdrit

(Extra) Lange tijdrit


By Reinier Goosens - Posted on 23 February 2011

Datum # Leden Route Afstand Chauffeur Ritkapitein
19 Sep 25 leden Lange tijdrit 26 KM
WeekendNr Weer Temp Windrichting Windkracht
1037 Half bewolkt

EINDELIJK: TIJDRIT XTRA LARGE

Na een week van uiterst wisselvallig weer beloofde de zondagochtend droog te verlopen met opklaringen.

Dit volgens de weerman van dienst op het 8-uur journaal van zaterdagavond. Maar ook dat was ons helaas deze uitgave van de lange tijdrit niet gegund. Buienradar voorspelde zelfs lichte neerslag in de loop van de ochtend toen ik om 8 uur in de ochtend mijn laptop in orde aan het maken was voor de tijdwaarneming. Gelukkig bleef ons dat bespaard. Om kwart voor negen is mijn zwager Arthur present om alle spullen voor deze ochtend mee te nemen, inclusief een pomp omdat we vandaag geen gebruik kunnen maken van onze reguliere bus van Hermes Fietsplus. Samen met Arjan en Rob vertrek ik iets voor negenen op weg naar de Kajuit.

 

Hier aangekomen ben ik aangenaam verrast door de drukt aldaar. Zo’n 25 leden hebben zich verzameld om vandaag weer een poging te wagen hun PR scherp te stellen. Vandaag is het trouwens een nieuw experiment omdat de leden vandaag kunnen kiezen tussen twee afstanden. De B-groep die voor één rondje van 13,2 km gaat en de A-groep die twee rondjes zal rijden. Mijn inschatting voorafgaande aan vandaag was dat er een man of 7 á 8 voor de 2 zal gaan en dat de rest behoudend zal kiezen voor ‘slechts’ 13 km. Maar ondanks de nu al hevig doorblazende wind kiest op drie man na voor de dubbele afstand. Petje af hoor!

Zo’n grote opkomst had wel een mogelijk probleempje tot gevolg: nu konden we maximaal om de minuut starten en zelfs dan zou het nog kunnen voorkomen dat de eerste rijders al hun eerste rondj hebben afgelegd wanneer de laatsten nog niet gestart zijn. Dit zou competitievervalsing in de hand kunnen werken. Maar het zou zo wezen… Door de grote afstand zou er sowieso een heleboel ingehaald worden met helaas ook het nodige stayeren tot gevolg.

Iets voor tienen wordt iedereen weggeschoten door Arthur. Om de minuut vertrekt er een lid op weg naar 13 of 26 kilometer minder of meer afzien. De wind staat schuin over het parcours en vooral het eerste stuk langs het spuikanaal zou een stevige dobber worden. Wie vandaag goede benen had kon hier het verschil maken. Doordat de meesten twee rondjes rijden en we op de computer ook de tussentijd na het eerste rondje bijhielden konden we mooi zien hoe de renners hun krachten verdeelden. Voor de meeste geld dat ze een klein verval hebben. Maar opvallend is het toch wel grotere verval bij Johan. Het is duidelijk dat hij de tijdrit ‘verloren’ heeft in het tweede rondje. Wanneer Rob nog ietsjes weet te versnellen heeft Johan toch een duidelijk minder tweede rondje gereden. Nummer drie René weet juist in het tweede rondje te versnellen, zij het dat hier het kat en muis spel (sommige leden gebruikte een andere term) met de voor hem gestarte Charl hier waarschijnlijk debet aan is. Beide heren hebben in ieder geval meer dan een halve ronde dicht bij elkaar gereden.

Veruit het meest opmerkelijke is het rijden van de man op plek 4, Ruben. In zijn eerste lange tijdrit bij de club blijkt dat hij over een heel goed uithoudingsvermogen beschikt want na een ‘gemiddeld’ eerste rondje weet hij het tweede rondje maar liefst één minuut sneller te doen. Misschien de rit toch verkeerd ingedeeld en had er meer ingezeten? Nummer 5 is ook een verrassing, zij het in negatieve zin. Na jarenlang om de hoofdprijs gestreden te hebben is Frans vandaag meer dan 3 minuten langzamer dan winnaar Rob en is het lang gelden dat hij buiten de top drie viel. Een slechte dag? Dan Charl en ikzelf. We staan op de juiste plaatsen maar het verschil met de nummer 1 is al wel behoorlijk groot. Robbert sluit het rijtje renners met een tijd binnen de 45 minuten.

De nieuwe leden Arjan (12de), Albert (13de) en Ludy (14de) rijden allemaal een prima eerste tijdrit. Hoewel hun gemiddelden net onder het clubgemiddelde van 34,1 km/uur ligt hebben zij onder de toch wel moeilijke omstandigheden van vandaag laten zien wat ze in hun mars hebben. Bij de B is het Richard die zich winnaar mag noemen. Wanneer we zijn gemiddelde afzeten naar de rijders bij de A zou hij op plek 18 of 19 uit komen. Nummer drie bij de B heeft zijn naam van Rankingboy eer aan gedaan. Met een trimmer-drafje van 31,5 km/u kan niet echt sprake zijn van een moordende inspanning schat ik zo in. Ikzelf heb dat niet kunnen inschatten want hoewel ik bijna gelijktijdig binnen kwam zag ik alleen een waas voor mijn ogen. Maar dat terzijde.

Al met al was het een geslaagde dag die gelukkig droog verliep. De mogelijkheid om te kiezen tussen één of twee rondjes pakte heel goed uit en zal volgend jaar waarschijnlijk opnieuw mogelijk zijn. Tot slot zal de mededeling dat Rob Naaijkens ook het klassement gewonnen heeft niet als een verrassing komen, zeker niet omdat hij de korte tijdrit ook al gewonnen had. Het is inmiddels zijn vierde overwinning op rij en vijfde in drie jaar! Hij heeft hiermee de status van Clubtijdrijder wat mij betreft van Frans definitief over genomen. En het zal me niet verbazen wanneer we over een jaar op zoek kunnen naar een nieuwe tijdrit-troffee. De Rinox-Troffee zal dit jaar voor de tweede opeenvolgende keer naar Rob gaan en wie gaat hem volgend jaar afhouden van zijn derde? Daan van Dommele