You are hereOver een boerenerf naar Anna Jacobapolder....

Over een boerenerf naar Anna Jacobapolder....


By Reinier Goosens - Posted on 23 February 2011

Datum # Leden Route Afstand Chauffeur Ritkapitein
15 Aug 26 leden Anna-Jacobapolder KM
WeekendNr Weer Temp Windrichting Windkracht
1032 Half bewolkt

Deze bewolkte en winderige ochtend vertrekken we met 26 leden richting het dorpje wat in vroegere tijden, voor de opening van de Philipsdam, regelmatig werd vernoemd in de verkeersberichten op de radio. Het ging dan veelal om de wachttijd voor het veer Anna-Jacobapolder - Zijpe. Nu ligt het dorpje nog wel een goeie kilometer van de veerhaven maar ook de 4-5 huisjes die er nu ook nog staan behoorden ook tot deze "gemeente" hoewel dit nu ook als het gehuchtje "Sluis" wordt aangemerkt. Tot zover historie, orde van de dag nu.

Bijna als vanouds rijdt Adri kilometers lang op kop, daarbij af en toe afgelost door Renzo, mezelf maar vooral ook El Torro Rob Halter. Tot Anna Jacobapolder hebben we regelmatig een stevige noord-noordwestenwind op kop. Het tempo ligt gemiddeld tussen de 31 en de 33 per uur, nooit hoor ik echter dat iemand hier vandaag last van had. Ikzelf wel, ik merk tot ongeveer 35 kilometer fietsen dat ik weinig lucht heb. Ik vraag me af of dit iets te maken heeft met hooiwerkzaamheden die in deze maand gebruikelijk plaatsvinden maar in elk geval heb ik er veel last van. Via het voormalige Fort Hendrik nabij Steenbergen en de Heen rijden we over de Slaakbrug richting de Philipsdam die we vandaag echter rechts laten liggen. We nemen nu een afslag verder naar rechts. Opvallend hoe weinig leden die normaal met de A mee finale rijden er op kop komen. Zodra we nabij st. Philipsland weer even wind op kop krijgen zie ik meteen Jan Kees bijvoorbeeld weer van kop af in het 2e wiel gaan zitten en ook echte windliefhebbers als Rob Naaijkens zien we niet op kop hoewel Rob vooral ook behulpzaam is voor hen die 't achterin moeilijk hebben. We rijden op de Slaakweg richting de dijk langs het Krammer als Adri of Renzo plotseling linksaf slaat in wat ik denk een onverharde boerenweg is. Dat blijkt niet zo te zijn behoudens de vele klei die op het asfalt ligt en het vooral achterin de groep even erg lastig maakt. We rijden zelfs een boerenerf met kasseien op maar even later slaan we weer rechtsaf totdat we weer op de SLaakweg uitkomen. Via de Lage weg rijden we naar Anna Jacobapolder. We krijgen nu veelal windvoordeel als we vanaf het eerder genoemde Sluis in zuid-oostelijke richting naar st. Philipsland rijden. Bij een dijkovergang worden we bijna nog verrast door enkele motorliefhebbers die van de andere kant komen met best een behoorlijke snelheid waarbij ze ook nog niet echt rechtshouden. Maar buiten wat schrik loopt dit goed af en ik merk aan mezelf dat ik wat meer lucht heb waardoor ik me maar eens wat langer op kop meldt. Zelfs met de af en toe harde zijwind hou ik toch een goed tempo maar het brengt me niet van mijn voornemen om vandaag de A de A te laten en met de B mee te gaan af. Via de Slaakdam rijden we naar de brug bij Nieuw Vossemeer.

Slechts een klein groepje met daarin o.a. Frans, Rob, Jan Kees, John, Mark, Renzo en Charl gaat rechtdoor, zelf behoor ik tot de meerderheid die rechtsaf de B-finale rijdt. John van Broekhoven, Perry en Davey van Terheyden, die vandaag weer met pa is meegekomen in de trui van de italiaanse kampioen, rijden tot op de Rubeerdijk voorop. Het tempo is redelijk fors en ik besluit me te beperken tot meerijden. Met ongeveer een mannetje of 10 rijden we vooraan, aan de achterkant waaien de nodige leden er af zo blijkt na de finish. Het groepje , ook met A-rijders als Lars, Adri en Richard, rijdt samen naar de streep. Davey rijdt als eerste voor bij het bord Halsteren en gooit daar de handen de lucht in, in de veronderstelling dat degene die de handen omhoog steekt de winnaar is! Dat is ook zo maar dan alleen als je voorzitter bent......! Ook blijkt niet iedereen zich te realiseren dat niet het bordje maar de dubbele streep 20 meter verder de finish is! Mannen en dame, denk daaraan! Maar zo ik het nog net kon waarnemen kwam Davey ook daar als eerste voorbij en ook al is hij geen clublid, ik noem hem graag als winnaar. Lars wordt 2 en Richard (!!) 3. En lsof dit allemaal nog niet genoeg is tracht onze waarde kampioen ook nog bij de A als 7e te finishen!

Ik knijp in de remmen omdat dit de gelegenheid is de finale bij de A op een filmpje vast te leggen. Dat duurt best lang eigenlijk maar na een minuut of tien zie ik Jan Kees met Frans onder het viaduct uitkomen. Jan Kees rijdt in een vreemde outfit en zonder zegegebaar (!) als eerste over de streep. Frans wordt 2e. Onderweg blijkt dat Jan Kees veelal voorop reed en dat met name vooral naar Charl werd gekeken. Jammer dat mannen als Rob en John van de winderige omstandigheden geen gebruik konden maken.

Rene Koole komt bij de A als laatste over de streep. Als chauffeur van de volgwagen dan! Volgende week rijden we naar de Frederikapolder tussen Waarde en Bath en op 29 augustus rijden we een lange rit naar "Halderberge".

Reinier Goosens