You are hereKrabbenkreek

Krabbenkreek


By Reinier Goosens - Posted on 23 February 2011

Datum # Leden Route Afstand Chauffeur Ritkapitein
23 Jun 36 leden Krabbenkreek KM
WeekendNr Weer Temp Windrichting Windkracht
1022 Licht bewolkt

Vandaag is het weer eens tijd voor een "gewone recht-toe-recht-aan-af-en-toe-links-en-dan-weer rechts" clubrit. Na de tijdrit, een rit in de regen en een rit in de Ardennen ben IK daar althans wel weer eens aan toe! Met nog 36 andere leden vertrekken we om 9 uur voor een ritje waarin we het eiland Tholen letterlijk doorkruisen, nog letterlijker omdat we halverwege kilometers over de "Lange Kruisweg" in westelijke richting rijden!

René is vandaag de ritcommissaris van de dag en m.b.t. de parcourskennis ondersteund door ondergetekende. Al snel na ons vertrek volgen we een omleiding in de richting van de burgermeester Peters-sluis over het Noordland. Dat is om te beginnen alweer 500 meter extra! Al snel staan we vervolgens stil omdat op de vroege zondagochtend de brug over de Peters-sluis open is om enkele plezierjachten doorgang richting de Diepsluis te verlenen maar daarna kunnen we redelijk ongestoord onze rit vervolgen. Jammer voor Joop, die was denk ik wat verlaat en vindt ons pas in de finale bij Nieuw Vossemeer terug.

We rijden door het nog rustige Tholen richting de Oesterdam maar slaan daar rechtsaf richting Kettingdijk. Hoewel het tempo niet echt hoog ligt loopt bij Corrie de temperatuur al op en is het kippevel van eerder verdwenen zodat de extra kledinglaag aan Frans Goddrie, chauffeur vandaag,wordt afgegeven. Ik laat mezelf even afzakken maar Corrie besluit achter de bus terug te rijden en slechts de laatste 100 meter kan ze m.b.v. mijn achterwiel en dat van de altijd zorgzame voorzitter Rene terug aansluiten. Ik spoed me dan naar voren omdat er een wat minder bekend stuk parcours aankomt.

Hoewel Adri heeft besloten de rol van ritcommissaris aan anderen te laten lijkt hij die rol toch op zich te nemen want richting Poortvliet is hij 't die tempo en richting bepaald. Vervolgens neem ik de kop over en leidt de route ons over een minder bekend stukje Tholen door het vroegere buurtschap(je) Malland. Voorheen een dijk met prachtige hoge bomen, daarop is het nu nog enkele decennia wachten totdat de nieuwe aanplant eenmaal zover is gegroeid. Via de Muiterijweg komen we op de Lange Kruisweg richting Stavenisse. Samen met Renzo blijf ik op kop rijden met regelmatig de blik op mijn hartslagmeter. Die geeft aan dat de vorm langzaam weer wat aantrekt hoewel mijn benen zo nog niet voelen. Met een pedaaltempo van rond de 100 per minuut laten we Stavenisse links liggen en rijden we langs de dijk richting St. Annaland. Aan de andere kant van de dijk de naamgever van de route van vandaag: de Krabbenkreek, verbinding ooit tussen Grevelingen en Oosterschelde, berucht om vervelende stromingen en nu van de Grevelingen gescheiden door de Philipsdam en Grevelingendam.

Richting St. Annaland verminderen we ons tempo om Frans met de bus weer te laten aansluiten waarna we via de haven van St. Annaland het fietspad richting Nieuw Vossemeer rijden. In gedachten kom ik al terug op mijn eerdere besluit vandaag geen A-finale te rijden. Wel neem ik me voor niet al te lang boven de 90% te gaan rijden maar na 60 km voelen mijn benen steeds soepeler aan en probeer ik mezelf toch maar kortstondig te testen, laten testen beter gezegd door alle bikkels die weer blaken van eerzuchtige ambities!

Vanaf de Heense Molen blijf ik ergens midenin de groep rijden en het gaat me onverwachts goed af. De laatste 3 weken heb ik me niet zo gevoeld als nu en geen moment heb ik het idee de groep te moeten laten lopen. Ik meen uitvallen van Rob, Jan Kees en Johan te zien maar niemand komt er weg en ook iedereen sluit gemakkelijk weer aan. Na het keerpunt op de Rubeerdijk geven Rob Naaykens en Rene van Dongen even een "flinke klap erop" waarna enkele andere belanghebbenden naar elkaar gaan zitten kijken. Ik besluit tot een laatste test en spoor Jan Kees (ik weet niet of dat overkwam) aan even mijn wiel te pakken. Ik spring naar de 2 vluchters toe met inderdaad Jan Kees in mijn wiel en verras mezelf door het gemak en de snelheid waarmee ik het gaatje kan dichtrijden hoewel ook Rene en Rob al snel het nutteloze van hun poging inzagen. Eenmaal aangesloten besluit ik in een rustiger tempo te gaan rijden en de groep te laten wegrijden. Er is op de Glymesweg nog een uitval van Johan den Boer maar na enkele honderden meters wordt die weer teruggepakt. Na de chicane is er nog een aanval van Renzo maar uiteindelijk gaat een groep van 8-10 renners de sprint aan die wordt gewonnen door Charl. Rene wordt 2e en Robbert Maartense 3, over de snelheid waarmee dit gebeurde lopen na afloop de meningen wat uiteen. Reed Rene nou 70 per uur en Charl maar 60? En wie heeft bepaald waar vandaag de finish lag?

In elk geval waren de meesten het erover eens dat er een lekkere rit met een lekkere finale is gereden onder mooie (fiets)weeromstandigheden.

Reinier Goosens