You are hereKorte tijdrit

Korte tijdrit


By Reinier Goosens - Posted on 23 February 2011

Datum # Leden Route Afstand Chauffeur Ritkapitein
16 May 25 leden Korte tijdrit 7 KM
WeekendNr Weer Temp Windrichting Windkracht
1020 Half bewolkt

De laatste week van de meivakantie stond dit jaar in het teken van de korte tijdrit. Niet op Moederdag zoals velen gewend zijn, maar dus een week later. 24 man verzamelen zich op de boulevard en rijden vanaf hier naar de finish locatie bij de vertrouwde stek aan de Westerscheldedijk bij Bath. Lars komt hier op eigen gelegenheid naartoe, net als ik zelf. Het verschil zit hem in het feit dat Lars met per fiets arriveert terwijl ik de comfortabele auto heb genomen.

Ik ben met de fiets omdat ik de afgelopen week ziek ben geweest. Woensdag had ik tegen de 40 graden koorts en hoewel die koorts nu verdwenen was voelden mijn benen als pap aan en besloot ik verstandig te zijn en niet op de fiets te kruipen. Mij zwager Arthur die normaal de tijdwaarneming doet was nog op vakantie vandaag en nu kon ik mooi zelf een keer de computer bedienen.

Het weer was niet slecht voor een tijdrit. Een straf windje uit de gunstige west- / zuidwesthoek, niet al te koud maar helaas ook geen zon. De opkomst met 25 startende leden is op zich redelijk te noemen. We zijn wel eens met (fors) meer geweest maar er stonden ook wel eens (fors) minder clubleden aan de start. Na aankomst was het snel de presentielijst opmaken en invoeren in de laptop. Toen dit gebeurt was werd de volgorde voorgelezen en kon een ieder op mijzelf na naar de start fietsen, alvast het parcours in omgekeerde volgorde verkennen. Vooral voor de nieuwe leden niet overbodig. Alhoewel het niet moeilijk is, het is gewoon een kwestie van de dijk onderlangs volgen, zijn er in het verleden wel eens leden in Bath uit gekomen….

Vandaag kon iedereen het op eigen kracht, alhoewel, de win werkte flink mee, de weg terug vinden. Nieuwe lid Arjan van Bragt (in dat zwarte pak) schoot iedereen op pad om ten slotte zelf als laatste ook de tijdrit te rijden. Telefonisch werden de stopwatchen en de laptop gelijk gezet en kon er precies 10.20 uur gestart worden door de bovenste op de lijst: nieuw lid Ruben. Vlak achter hem Jochem die nog geen ranking had en vervolgens alle andere leden op volgorde van de ranking. Als derde Wouter en dan de rest. Piet van Egereaat stond ergens voorin ertussen gefrummeld zodat hij bijtijds weer terug kon om de bus op te halen. Hij was vandaag de gelukkige om de volgbus te besturen maar was blij dat hij ‘gewoon’ mocht starten.

Als vrij snel kwam iedereen binnen. Die krappe zeven kilometer is te kort om echt in te kunnen halen en het is ook niemand gelukt om de minuut op zijn voorganger goed te maken. Niet dat de verschillen uiteindelijk niet zo groot zouden zijn, maar door het starten op volgorde van ranking wordt wel voorkomen dat er ‘oneerlijke’ concurrentie zou zijn. Nu ik bij de finish stond had ik voor het eerst wel een mooi overzicht en kon ik duidelijk zien dat naarmate de echte klasbakken aan de finish kwamen er duidelijk een verschil in rijstijl is met de mindere tijdrijders. Vooral het verzet is opvallend anders: naarmate we voorderen worden er steeds zwaardere verzetten rond getrapt. Uiteindelijk moet dat ook wel om een gemiddelde van boven de 46 km/u op de klokken te zetten!!

Uiteindelijk is de winnaar van vorig jaar, Rob Naaijkens, ook weer de snelste dit jaar. Hoewel het verschil met een verrassende (of eigenlijk ook weer niet) nummer 2 Johan den Boer slechts 2 seconde bedraagt. Nummer drie Frans is dit jaar op een ruime marge van bijna 20 seconde gezet met vlak daar achter voorzitter René en man in vorm Charl daar weer iets achter. Daarna worden de verschillen toch wat groter. Mark de kok doet nog een goede maar kleine bescheiden training voor zijn Ironman-avontuur van komend weekeinde. De achterstand van Perry is al bijna een minuut.

Op de achtste plaats vinden we Joop. Hij heeft een prima prestatie neergezet door zijn PR aan te scherpen. Twee leden die ook hun PR weten aan te scherpen vinden we terug achter in het veld, maar daarom is hun prestatie er niet minder om. Jan Hermes voelde al dat het goed ging en ook Wouter wist een bescheiden winst van 1 seconde te boeken! Wanneer ik het heb over PR’s dan heb ik wel gerekend met aangepaste tijden omdat we dit jaar op een andere plek zijn gestart waardoor er bijna 300 meter meer werd gereden: 6,8 ipv de gebruikelijke 6,5 km. Ook Corrie reed een persoonlijk snelste tijd, net als Robbert maar dit was pas hun tweede korte tijdrit en vorig jaar waren de omstandigheden duidelijk anders, zwaarder.

Uiteindelijk kon de balans opgemaakt worden en kon iedereen voor zichzelf bepalen wat deze ochtend hem of haar gebracht had. Met over het algemeen blije gezichten werd de thuisreis weer ingezet. Zoals altijd was het weer chaos troef. Blijkbaar is de tijdrit veel en veel te kort want veel leden hebben nog iets over. Wanneer ik in de auto op mijn teller kijk wordt er vaker boven dan onder de 40 km/uur gereden. En dus komt e TC weer eens volledig verbrokkeld Bergen binnen op weg naar de Kajuit, op weg naar de koeken!

Daan van Dommele.