You are hereMalland

Malland


By dommeled - Posted on 21 January 2011

Datum # Leden Route Afstand Chauffeur Ritkapitein
11 Sep 28 leden Malland 86 KM
WeekendNr Weer Temp Windrichting Windkracht
1129 Half bewolkt 19 C Z 4

Na 3 weken met telkens een bijzondere rit (Tijdrit, Dammentocht en JaVaDo) weer eens een gewone clubrit met natuurlijk een finale.

Na de zware regen- en onweersbui van de avond tevoren ziet 't er deze ochtend niet bepaald zonnig maar wél fietsbaar uit!

Bij de start heeft zich ook een fotograaf namens BNdeStem gemeld i.v.m. een komend artikel n.a.v. het 40-jarig bestaan van onze TC. Op het moment dat we ons opstellen voor de foto melden zich nog diverse leden maar uiteindelijk is de fotograaf tevreden en kunnen we op weg.

Deze rit staat mijn naam vermeld als ritkapitein. Deze " dienst" had ik na mijn terugtreden als bestuurslid/ritcommissaris al aangeboden gemiddeld eenmaal per jaar sta ik dan op 't lijstje, enigzins tot verrassing van onze voorzitter.... 
Hoe ik precies bij deze rit als ritkapitein ben terechtgekomen, ik weet 't niet maar wellicht omdat de route niet echt doorsnee is en 't altijd een kunst is om Malland te vinden.
 
Het is ruim 9 uur geweest als we op weg gaan en vanaf de lus rondom de Bergse Haven rijd ik in de voorste gelederen of zelf op kop met 't idee me daar vandaag niet weg te laten drukken. Joop en Bas nemen de eerste kilometers voor hun rekening, vanaf de Thoolse Weg neem ik zelf over. De wind blijkt uit zuidelijke richting te komen wat betekent dat deze pas bij het uitrijden van Tholen een rol van betekenis gaat spelen.
 
Paul bestuurt vandaag de bus maar het is pas nabij Poortvliet dat ik de bus achter de groep waarneem, wat daarvan de reden is woidt me tot nu toe niet echt duidelijk. In Tholen probeer ik nog voor de ontbrekende bus te waarschuwen, verminder de snelheid maar verder volgt van geen enkele kant enige reactie en rij ik maar weer verder. Gelukkig zijn er tot de brug tussen de Vossemeren geen problemen...
 
Inmiddels komt onze noeste koprijder Adri naar voren en voorzie ik dat de snelheid mogelijk te hoog wordt. Inderdaad, met name richting Oesterdam en kort daarna gaat het tempo richting 34-35 per uur terwijl de toch wel stevige wind van opzij of op kop hoorbaar voor problemen zorgt. Daarbij is het ook fijn om op elke dijkverhoging nog even aan te zetten dus vanaf het monumentale stoomgemaal " Oosterschelde"  aan de schelphoekseweg laat ik Adri en nog enkele andere aangesloten hardrijders maar even gaan. Ook op de weg richting de Pluimpot gaat het tempo onder invloed van Adri en Frenk nogal eens flink omhoog. Als we door St. Maartensdijk rijden neem ik zelf opnieuw de koppositie samen met Jan Hermes die blij is zelf nu even mede het tempo te kunnen bepalen!
 
We naderen nu de naamgever van deze route, het (voormalige) buurtschap Malland, nu nog bestaand uit één boerderij te midden van 3 landwegen en waar onze route middels een u-bocht omheen leidt. Kilometers lang rij ik samen met Lars op kop van de groep, op dat moment zijn we beiden nog in de veronderstelling dat we vandaag de A-finale laten voor wat die is.
 
Zeer tot teleurstelling van Frenk lijkt de route korter dan die is aangekondigd op het programma. Ik geef aan dat we vanaf St. Annaland richting finale rijden maar niet exact waarlangs. We rijden de route door de Hollaere- en vervolgens de Hiksepolder en komen opnieuw langs een monumentaal stoomgemaal Hikkepolder nabij Oud-Vossemeer. Weliswaar over een smal en bochtig weggetje maar tot dan lijkt dat voor niemand een probleem op te leveren.
 
Als we scherp rechtsaf de Vogelzangsedijk opdraaien zie ik iedereen naar mijn idee volgen inclusief de bus maar later blijkt dat Pim daar de groep niet heeft kunnen volgen en helaas heeft moeten afhaken. Daan meldt zich vooraan en we drukken nog even het tempo.
 
Inmiddels rijden we in tempo de brug op en net als ik me in de afdaling begeef merk ik dat er achterin de groep iets gebeurt. Hoe 't is gebeurd weet ik niet maar een feit is wel dat Robbert van Veen en Perry Heemskerk stevig onderuit zijn gegaan. Naar het zich laat aanzien voor Robbert wat snijd/schaafwonden, Perry ziet er wat meer gehavend uit en dan vooral zijn fietsbroek doet aan Johnny Hoogerland denken. Beiden volgen het advies van Corrie op om nu toch maar geen finale meer te rijden en stappen in de bus nadat de wonden zijn gedesinfecteerd.
 
Inmiddels had ik Lars (en mezelf) overgehaald toch met de A mee te gaan. En omdat een A-finale een A-finale is ben ik de eerste die aanzet en het lukt me om een paar honderd meter had op kop te rijden. Maar niet zo hard als Rob, Charl, Frenk en Mark die over me heen komen en er zo voor zorgen dat ik meteen gezien ben.... Dus richt ik me maar op een goede training terwijl ook Lars, Richard, Rene en Albert me voorbijrijden.
 
500 meter verder moeten ook Lars en Richard de rest laten gaan en kan ik me richten op deze 2 die ik na een achtervolging van nog eens 500 meter bijhaal. Even uitblazen en vervolgens richten we ons gedrieën op de 2 gelosten die weer een paar honderd meter voor ons rijden, naar later blijkt zijn dat Albert en Mark. We slagen erin de afstand overbrugbaar te houden maar op 't laatste deel van de Rubeerdijk raakt bij mij de pijp even leeg en inmiddels heeft ook Richard al een beurt overgeslagen.
 
Op de Glymesweg herstel ik even om op de Polderweg weer mee op kop te gaan rijden. Inmiddels zijn ook Albert en Mark uit beeld verdwenen dus kunnen we met ons drieën voor "Des Keizers Baard" gaan sprinten. Voor ons is er een ontsnapping met Charl en Rob door Frenk (!?) teniet gedaan waarna Rene dankbaar aan zijn nieuwe fietsvriend weer een zege kan bijtekenen op zijn palmares 2011!
 
Lars maakt ondertussen het tempo op de Erasmusweg met mij en vervolgens Richard in zijn wiel. Ik besluit nog eenmaal alles uit de kast te rijden en ga onder het viaduct de sprint aan op de 50/13! Maar jaja, oude vos Richard komt nog ternauwernood aan mijn achterwiel en ben ik hem deze keer dus voor! Mensen, waar gaat 't toch allemaal over, alles kan een mens gelukkig maken denk ik dan maar en Lars: ik ben blij dat ik ons heb overgehaald voor deze waardevolle training!
 
De B-finale is voor onze "Man in Black" Adri de Roon.
 
Reinier Goosens