You are hereSprundel

Sprundel


By dommeled - Posted on 21 January 2011

Datum # Leden Route Afstand Chauffeur Ritkapitein
17 Jul 22 leden Sprundel 68 KM JohnBoer
WeekendNr Weer Temp Windrichting Windkracht
1121 Half bewolkt 17 C ZW 4

SPRUNDEL: EEN EILAND VAN DROOGTE IN EEN KLETSNATTE PERIODE!!

 

Slechts 21 fietsende leden plus chauffeur van de dag Johan den Boer reden onder droge en zelfs zonnige omstandigheden hun clubrit naar Sprundel. Het is duidelijk vakantietijd en veel leden zitten hopelijk te genieten van zon en goed weer.

Het is dan wel te hopen voor ze dat ze een verre bestemming hebben uitgezocht want niet alleen in Nederland is het al tijden baggerweer, ook in vele delen van West Europa overheerst regen. Wat dat betreft zeggen de beelden uit de Tour de France genoeg!

 Zoals hierboven al gezegd waren de weergoden ons vanochtend goed gezind! Bij het opstaan deze ochtend lacht een zomers zonnetje me toe. Het is slechts 14 graden dan en het waait onstuimig, dat doet meer aan de herfst denken dan aan de zomer! Maar goed, het regende eens een keer niet en dat was al heel wat in een tijd dat er op regengebied records waren gebroken: meer dan 20 uur onophoudelijke regenval op donderdag bij voorbeeld! Een blik op buienradar leert me dat we het tot aan de finish droog zullen houden.

 Iets na negen kom ik bij de Kajuit aan. Op de Boulevard is het druk met kooplieden die hun kraampje aan het opzetten zijn voor de braderie aldaar. Velen van hen zijn al bezig met extra stormlijntjes om ervoor te zorgen dat de complete kraam niet zal wegwaaien! Ik tel 21 leden hier, exclusief Johan, onze chauffeur. We rijden weg richting de Heimolen. Route Sprundel is een aparte clubrit; kort en rechtsom ipv linksom zoals we meestal doen. Dat betekent de Rozenvendreef onder Roosendaal van zuid naar noord deze keer en terug via de Lange Schouw.Er staat een stevig windje maar er wordt netjes gereden zodat iedereen het goed kan bijbenen. De enige die vandaag in de problemen zal komen is onze chauffeur. Vlak voor Sprundel is de weg opengebroken en de bus moet hier dus een alternatieve route rijden. Johan maakt er zelfs zo een bijzondere rit van dat we hem pas bij het koffiedrinken weer terug zien!

 Tot aan Sprundel hebben we de wind voornamelijk in de rug. Het is een zuidwester van kracht 4. Daarna hebben we hem voornamelijk op de kop maar omdat we, zeker het eerste stuk, veelal door bebost gebied rijden merken we daar niet zo heel veel van. Het is voornamelijk Robbert van Veen die ik veelvuldig op kop zie.

 Overigens is ook John Mens weer van de partij. De Marmotte-gangers zijn dus weer back in town, tenminste zij die er geen vakantie aan vast geknoopt hadden!Het was vandaag best wel druk met andere fietsers. Zowel grotere groepen als groepjes en eenlingen. Het is TdF-tijd en dan zie je toch opeens veel meer fanatiekelingen die op hun stalen ros kruipen. Ik ben benieuwd hoelang deze extra drukte zal aanhouden wanneer de Tour weer klaar is! Het was dus goed opletten vandaag met al die extra fietsers, vooral op de fietspaden. Gelukkig ging het allemaal weer goed. Ook moest er soms goed opgelet worden omdat er toch nog wel het nodige groen op de wegen lag. Dit was met de heftige wind van de laatste dagen van bomen en struiken gewaaid.

 Zoals als opgemerkt: Het leek soms gewoon herfst! Op weg naar de finale blijkt eens te meer dat er best veel wind staat. De animo om hier op kop te rijden is niet echt groot en even valt de snelheid terug tot onder de 28 km/uur! Uiteindelijk zie ik Robbert weer op kop rijden met een hele sliert A-rijders in zijn wiel. Uiteindelijk is het een mannetje of 12 dat voor de A-finale kiest. Dat valt me beslist niet tegen! Ikzelf rijd inmiddels achter in dat pelotonnetje van 12 omdat ik me nog niet hersteld voel van mijn keelontsteking van vorige week. De benen voelen prima aan maar ik heb een bedrukt gevoel op mijn borst en ik moet ook constant verse fluimen uit mijn lijf spuwen. Al met al geen goed vooruitzicht op winst!

 Het wordt ondanks, of misschien wel dankzij, de wind geen suffe finale. Van achteruit kan ik niet goed zien wie er nu vooraan op kop sleuren, maar het gevolg is wel dat het al snel op een lint komt te zitten.

 Gelukkig voor mij is de wind vrij recht van voren en lukt het me in dat eerste gedeelte om uit de wind te blijven. Ik zit achter Richard en Piet en let goed op dat er voor me geen onverwachte gaten vallen. Tegen de tijd dat we naar rechts gaan afbuigen besluit ik om voor alle zekerheid meer voorin te gaan zitten.Dat dat een goede gedachte was blijkt. Vlak voor de bocht zie ik Frenk aan gaan. Hij krijgt al snel een leuk gaatje en ik verwonder me waarom er niet gereden wordt. Maar dan zie ik dat Perry en Charl vooraan rijden. Ploegenspel dus. Daar heb ik vandaag niet zo'n zin in en dus duik ik het gat in en rijd in een constant tempo in één ruk naar het achterwiel van Frenk. Nu valt het weer stil en is het wachten op de volgende demarrage. Deze keer is het, volgens verwachting, Perry die het probeert. Nu zijn het Frenk en Charl die proberen te storen. Onder impuls van John Mens wordt ook deze poging vrij snel geneutraliseerd.

 De volgende die het probeert is Albert. Sinds kort lid van het A-gilde en nu al erg actief! Bravo! Hij krijgt al snel Charl achter zich aan die even later aansluit. Samen besluiten ze om het te proberen. Nu neem ik zelf weer het initiatief om ervoor te zorgen dat het gat niet te groot wordt. Dat lukt me prima maar kilometers lang neemt niemand van me over. Alleen John neemt één beurtje op kop voor zijn rekening. Bij het opdraaien van de Westelaar is mijn kaarsje uit. De benen voelen nog steeds prima maar de pijn op mijn borst weerhoudt mij van verdere inspanningen. Ook is mijn hartslag veel te hoog wat duidt op de nog aanwezige restanten van mijn keelontsteking of hooikoorts.

 Nu kunnen de twee voorop hun voorsprong even verder uitbouwen. Uiteindelijk is het John die toch maar weer de achtervolging op gang brengt. Een bende aarsvliegen in zijn zog! Een paar keer vraagt hij om hulp maar daar komt bitter weinig reactie op. Toch lukt het hem om het koppeltje voor hem meter voor meter binnen te halen. Onder de hoogspanningskabels geeft hij er nog maar eens een klap op en kraakt het achterin flink. Eerst is het Pietje die moet laten lopen en even later is ook Richards lijntje gebroken. Met nog zeven man halen we even later de koplopers bij. We zitten dan inmmiddels al achter de Tol en probeert René het eventjes. Ook nu gaat het tempo flink omhoog maar René krijgt geen ruimte. Het wordt dus een sprint die ik vervolgens laat lopen omdat mijn longen bijna uit mijn borstkas knallen!

 Ik kan van af mijn positie niet goed zien wat er allemaal gebeurt. Het was uiteindelijk Charl die de sprint wint voor René en Robbert Maartense. Voor Charl een terechte beloning voor zijn zeer attente rijden. Helaas voor Albert dat ze teruggepakt waren. Bij de B wint Ludy, onze ritkapitein van vandaag.Na afloop rijden we terug naar Fitness Palace Boulevard. Corné is met vakantie maar heeft geregeld dat we vandaag en komende zondag hier onze koffie en thee mogen nuttigen!

 Daan van Dommele.